Surówkę z marchewki podaję tylko z tym sosem. Jeszcze nigdy nie smakowała tak dobrze

surówka z marchewki z sosem
Autor: Shutterstock Zrób sos i wymieszaj ze startą marchewkę. Ta surówka to najlepszy dodatek do obiadu.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówki warzywne to pyszny dodatek do dań głównych, który sprawia, że obiad jest kompletny. Uzupełniają potrawy mięsne i wegetariańskie, a także dostarczają sporo witamin i minerałów. Właśnie taka jest ta surówka z marchewki, której smak podkręca wyśmienity sos. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i zdrową surówkę z marchewki.

Jaki sos do surówki z marchewki?

Surówka z marchewki według tego prostego przepisu jest wzbogacona oryginalnym sosem. Do jego przygotowania potrzebnych jest kilka składników. Sos robi się na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem musztardy, miodu, soku z cytryny oraz tradycyjnych przypraw. Odmierzone produkty wystarczy wymieszać w miseczce. Sos do surówki z marchewki jest gotowy w kilka minut.

Jak zrobić najlepszą surówkę z marchewki?

Przepis na wyśmienitą surówkę z marchewki z obłędnym sosem jest prosty i błyskawiczny. Przygotowanie trwa tylko kilka minut. Surówkę podaje się od razu, więc można zrobić ją nawet w ostatniej chwili. Na liście składników znalazła się tytułowa marchewka, natka pietruszki, orzechy włoskie oraz produkty, z których przyrządza się obłędny sos. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Właśnie dlatego tę wyborną surówkę marchewkową można robić na okrągło.

Jak więc zrobić pełną smaku surówkę z marchewki z wyśmienitym sosem? Wystarczy poznać przepis i zarezerwować sobie kilka minut wolnego czasu.

  • 1. krok – przygotowanie sosu do surówki marchewkowej
  • 2. krok – starcie marchewki na tarce
  • 3. krok – wymieszanie startej marchewki z natką pietruszki, orzechami i sosem

Na jakich oczkach zetrzeć marchewkę na surówkę?

W tym prostym przepisie na domową surówkę wzbogaconą aromatycznym sosem marchewkę należy odpowiednio przygotować. Najpierw należy ją umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Następnie marchewkę ściera się na tarce. Do tej surówki najlepiej zetrzeć ją na dużych oczkach. Świetnie smakuje także w postaci długich pasków, które można uzyskać za pomocą obieraczki lub temperówki do warzyw.

SKŁADNIKI

  • 1 duża marchew
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki orzechów włoskich

  • sos:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Do miseczki wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodać musztardę i miód. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Wsypać natkę pietruszki i orzechy włoskie. Wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich.
Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej