Surówkę z marchewki podaję tylko z tym sosem. Jeszcze nigdy nie smakowała tak dobrze
Surówki warzywne to pyszny dodatek do dań głównych, który sprawia, że obiad jest kompletny. Uzupełniają potrawy mięsne i wegetariańskie, a także dostarczają sporo witamin i minerałów. Właśnie taka jest ta surówka z marchewki, której smak podkręca wyśmienity sos. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i zdrową surówkę z marchewki.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jaki sos do surówki z marchewki?
Surówka z marchewki według tego prostego przepisu jest wzbogacona oryginalnym sosem. Do jego przygotowania potrzebnych jest kilka składników. Sos robi się na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem musztardy, miodu, soku z cytryny oraz tradycyjnych przypraw. Odmierzone produkty wystarczy wymieszać w miseczce. Sos do surówki z marchewki jest gotowy w kilka minut.
Jak zrobić najlepszą surówkę z marchewki?
Przepis na wyśmienitą surówkę z marchewki z obłędnym sosem jest prosty i błyskawiczny. Przygotowanie trwa tylko kilka minut. Surówkę podaje się od razu, więc można zrobić ją nawet w ostatniej chwili. Na liście składników znalazła się tytułowa marchewka, natka pietruszki, orzechy włoskie oraz produkty, z których przyrządza się obłędny sos. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Właśnie dlatego tę wyborną surówkę marchewkową można robić na okrągło.
Jak więc zrobić pełną smaku surówkę z marchewki z wyśmienitym sosem? Wystarczy poznać przepis i zarezerwować sobie kilka minut wolnego czasu.
- 1. krok – przygotowanie sosu do surówki marchewkowej
- 2. krok – starcie marchewki na tarce
- 3. krok – wymieszanie startej marchewki z natką pietruszki, orzechami i sosem
Na jakich oczkach zetrzeć marchewkę na surówkę?
W tym prostym przepisie na domową surówkę wzbogaconą aromatycznym sosem marchewkę należy odpowiednio przygotować. Najpierw należy ją umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Następnie marchewkę ściera się na tarce. Do tej surówki najlepiej zetrzeć ją na dużych oczkach. Świetnie smakuje także w postaci długich pasków, które można uzyskać za pomocą obieraczki lub temperówki do warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 duża marchew
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki orzechów włoskich
sos:- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Do miseczki wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodać musztardę i miód. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
- Wsypać natkę pietruszki i orzechy włoskie. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich.