Surówkę z marchewki podaję tylko z tym sosem. Jeszcze nigdy nie smakowała tak dobrze
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówki warzywne to pyszny dodatek do dań głównych, który sprawia, że obiad jest kompletny. Uzupełniają potrawy mięsne i wegetariańskie, a także dostarczają sporo witamin i minerałów. Właśnie taka jest ta surówka z marchewki, której smak podkręca wyśmienity sos. Zobaczcie, jak zrobić pyszną i zdrową surówkę z marchewki.
Jaki sos do surówki z marchewki?
Surówka z marchewki według tego prostego przepisu jest wzbogacona oryginalnym sosem. Do jego przygotowania potrzebnych jest kilka składników. Sos robi się na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem musztardy, miodu, soku z cytryny oraz tradycyjnych przypraw. Odmierzone produkty wystarczy wymieszać w miseczce. Sos do surówki z marchewki jest gotowy w kilka minut.
Jak zrobić najlepszą surówkę z marchewki?
Przepis na wyśmienitą surówkę z marchewki z obłędnym sosem jest prosty i błyskawiczny. Przygotowanie trwa tylko kilka minut. Surówkę podaje się od razu, więc można zrobić ją nawet w ostatniej chwili. Na liście składników znalazła się tytułowa marchewka, natka pietruszki, orzechy włoskie oraz produkty, z których przyrządza się obłędny sos. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Właśnie dlatego tę wyborną surówkę marchewkową można robić na okrągło.
Jak więc zrobić pełną smaku surówkę z marchewki z wyśmienitym sosem? Wystarczy poznać przepis i zarezerwować sobie kilka minut wolnego czasu.
- 1. krok – przygotowanie sosu do surówki marchewkowej
- 2. krok – starcie marchewki na tarce
- 3. krok – wymieszanie startej marchewki z natką pietruszki, orzechami i sosem
Na jakich oczkach zetrzeć marchewkę na surówkę?
W tym prostym przepisie na domową surówkę wzbogaconą aromatycznym sosem marchewkę należy odpowiednio przygotować. Najpierw należy ją umyć, osuszyć i obrać ze skórki. Następnie marchewkę ściera się na tarce. Do tej surówki najlepiej zetrzeć ją na dużych oczkach. Świetnie smakuje także w postaci długich pasków, które można uzyskać za pomocą obieraczki lub temperówki do warzyw.
SKŁADNIKI
- 1 duża marchew
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki orzechów włoskich
sos:- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Do miseczki wlać oliwę z oliwek i sok z cytryny. Dodać musztardę i miód. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
- Wsypać natkę pietruszki i orzechy włoskie. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich.