Biorę kilka ziemniaków i filet z łososia. Ta zapiekanka to mój ulubiony obiad nie tylko na piątek
Dieta bezglutenowa
Jak zrobić zapiekankę z rybą i ziemniakami? Wystarczy mieć dobry i sprawdzony przepis, który znajdziecie poniżej. Wyśmienita zapiekanka ze świeżym łososiem i ziemniakami to pomysł na rodzinny obiad. Danie jest pyszne i bardzo łatwe do samodzielnego przyrządzenia. Poznajcie najłatwiejszy na świecie przepis na zapiekankę z łososiem i ziemniakami.
Czy ziemniaki pasują do łososia?
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do dań obiadowych i składnik wielu różnych potraw. Idealnie komponują się nie tylko z mięsem, ale i rybami. Właśnie dlatego są jednym z głównych składników tej pysznej zapiekanki. Świetnie łączą się z filetem z łososia i delikatnym sosem śmietanowym. To danie zachwyca pod każdym względem i potwierdza, że łosoś i ziemniaki tworzą przepyszny duet na talerzu.
Czym zalać zapiekankę z ziemniaków i ryby?
W tym prostym przepisie na rewelacyjną zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem świeżego łososia doskonałym uzupełnieniem potrawy jest delikatny sos. Przyrządza się go łatwo i szybko na patelni. Najpierw należy podsmażyć cebulę z czosnkiem, a następnie wlewa się śmietankę o zawartości tłuszczu 30 proc. i dodaje kremowy serek. Składniki należy podgrzewać i mieszać, aż połączą się w aksamitny sos. Tak przyrządzony sos wlewa się do formy z ziemniakami i kawałkami łososia.
Jak zrobić zapiekankę z łososiem i ziemniakami?
Przepis na to wyśmienite danie z ziemniakami i łososiem w rolach głównych nie jest trudny i nie wymaga długich godzin przy kuchennym blacie. Przygotowanie zajmuje około pół godziny. Tyle samo trwa pieczenie zapiekanki. Na liście składników znalazły się znane i lubiane produkty. Są dostępne przez cały rok.
Jak więc przyrządzić znakomitą zapiekankę ziemniaczaną ze świeżym łososiem? Odpowiedź na to pytanie kryje się w tym łatwym i szybkim przepisie.
- 1. krok – podgotowanie ziemniaków
- 2. krok – pokrojenie i doprawienie łososia
- 3. krok – przygotowanie sosu śmietanowego
- 4. krok – ułożenie w formie do zapiekania warstw z ziemniaków i łososia oraz wlanie sosu
- 5. krok – upieczenie zapiekanki ziemniaczanej z łososiem w piekarniku
SKŁADNIKI
- 500 g ziemniaków
- 300 g świeżego łososia bez skóry
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g kremowego serka
- 100 g startego sera mozzarella lub gouda
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Gotować w osolonym wrzątku około 10 minut. Odcedzić i odstawić.
- Filet z łososia pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Wlać śmietankę i dodać kremowy serek. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać i mieszać, aż składniki się połączą w sos.
- Na dnie formy do zapiekania ułożyć warstwy z połowy ziemniaków i połowy łososia. Wlać połowę sosu. W ten sam sposób ułożyć drugą warstwę. Wierzch posypać startą mozzarellą lub goudą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 30 minut.
- Formę wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka minut.
- Podawać na obiad z chrupiącą surówką.