Przepis na zrazy zawijane. Przepis na doskonały rodzinny obiad

zrazy zawijane
Autor: Shutterstock Zarazy zawijane to klasyczne danie kuchni staropolskiej.
łatwy
60 min
4

Zrazy zawijane to klasyczna potrawa kuchni staropolskiej. Przyrządzone z mielonej wołowiny z dodatkiem warzyw i podane w sosie zrazy to doskonały obiad dla całej rodziny. Wbrew pozorom przygotowanie domowych zrazów wołowych nie jest trudne, a składniki są dostępne w każdym większym sklepie. Poznajcie sprawdzony przepis na pyszne i soczyste zrazy zawijane.

Z czego zrobić zrazy zawijane?

Aby przyrządzić w domu smakowite zraz zawijane na obiad, potrzebne są niedrogie i proste produkty. Lista składników została podzielona na dwie części. Pierwszą z nich stanowią składniki potrzebne do zrobienia zrazów zawijanych. Druga cześć obejmuje produkty, z których przyrządza się sos.

  • składniki do zrazów – mielona wołowina, marchewka, cebula, ogórki kiszone, musztarda, mąka pszenna, sól i pieprz
  • składniki do sosu – sos z pieczenia zrazów, woda, śmietana, mąka pszenna, granulowany czosnek, sól i pieprz

Jak przyrządzić zrazy wołowe zawijane?

Przepis na zrazy zawijane znany jest od stek lat. Niegdyś potrawa często gościła na polskich stała, ale niestety z czasem została zapomniana. Dziś zrazy zawijane dumnie wracają i zyskują coraz większe grono wielbicieli.

Przepis na zrazy wołowe zawijane nie jest trudny. Wystarczy postępować według kolejnych kroków, a pyszne zrazy z mielonej wołowiny udadzą się już za pierwszym razem. Przepis został podzielony na poszczególne kroki, dzięki którym przygotowanie dania jest tak łatwe.

  • 1. krok – doprawienie mięsa mielonego
  • 2. krok – przygotowanie farszu z cebuli, marchewki i ogórków kiszonych
  • 3. krok – uformowanie zrazów z warzywnym farszem
  • 4. krok – upieczenie zrazów w piekarniku
  • 5. krok – przygotowanie sosu do zrazów

Jak podawać zrazy zawijane?

Pyszne zrazy wołowe zawijane to propozycja na smaczny rodzinny obiad. Mięso jest miękkie i soczyste, a ukryty w środku zrazów warzywny farsz idealnie łączy się z pozostałymi składnikami. Świetnym uzupełnieniem jest także sos pieczeniowy. Zrazy zawijane można serwować od święta, ale sprawdzą się też na obiad w trakcie zwykłego tygodnia.

Do zrazów zawijanych warto podać różne dodatki, które wzbogacą posiłek i sprawią, że będzie jeszcze bardziej sycący. Uniwersalnym dodatkiem są ziemniaki. Można przygotować gotowane w wodzie lub podać w formie puree. Ze zrazami zawijanymi pysznie smakuje zasmażana kapusta lub buraczki.

SKŁADNIKI

  • zrazy:
  • 400 g mielonego mięsa wołowego
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz

  • Sos:
  • 150 ml wody + sos z pieczonego mięsa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso mielone przełożyć do miski. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Do drugiej miski przełożyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz starte na tarce ogórki kiszone i marchewkę. Dodać musztardę i dokładnie wymieszać.
  • Mięso podzielić na 8 porcji. Każdą z nich rozpłaszczyć na dłoni. Na środku nałożyć porcje farszu i zwinąć zrazy. Każdego zraza obtoczyć w mące pszennej i przełożyć do formy do zapiekania.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 40 minut.
  • Po 30 minutach zrazy wyjąć z piekarnika i odlać sos, który powstał w czasie pieczenia. Formę wstawić do piekarnika.
  • Sos przelać do rondelka i wlać wodę. Zagotować.
  • Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami gorącego sosu, a następnie dodać śmietanę. Wlać do rondelka i doprawić solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Wymieszać.
  • Zrazy polać sosem i dopiekać jeszcze kilka minut.
  • Podawać z ziemniakami, buraczkami lub kapustą.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
więcej