Przepiórki duszone z winogronami: przepis

Przepiórki duszone z wingronami
Autor: thinkstockphotos.com Przepiórki mają wyjątkowo smaczne mięso, które najlepiej podkreśla owocowa nuta. 
łatwy
60 min
4

Przepiórki to jedne z najsmaczniejszych ptaków. Mają ciemne mięso o wyrazistym, przyjemnym smaku. Na jedną osobę trzeba przeznaczyć jedną przepiórkę, bo to małe ptaki. A jeśli macie dobry apetyt to nawet po dwa ptaki na osobę. Przepiórki z winogronami to danie wyjątkowe i eleganckie, przeznaczone na odświętne okazje. Jeśli spotkacie w sklepie w dziale z mrożonkami przepiórki, kupcie je i wypróbujcie przepis na przepiórki duszone z winogronami

Wypróbuj inne winogronowe przepisy

Kompot z winogron ogrodowych: przetwory z winogron

Winogrona: sok z czarnych winogron na zimę [przepis]

Jak zrobić wino z polskich winogron PORADNIK + PRZEPIS + WIDEO

Winogrona w miodzie - oryginalny przepis

SKŁADNIKI

  • 4 przepiórki
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 szklaneczka marsali
  • 1 kiść czerwonych winogron (około 350g)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Winogrona oderwać od szypułek, umyć i osuszyć. Odłożyć 1/3 winogron. Pozostałe winogrona przetrzeć, sok zachować.
  • Marchew obrać.  Seler obrać z włókien, cebulę z łupin. Umyć przygotowane warzywa i pokroić w grube talarki.
  • Oczyścić przepiórki, opalić nad gazem, umyć i osuszyć.
  • Na patelni z oliwą usmażyć do zeszklenia pokrojoną cebulę, dodać marchew i seler.
  • Gdy marchew zacznie pachnieć karmelem, dodać przepiórki, liście laurowe i smażyć ze wszystkich stron, dopóki nie nabiorą lekko złocistego koloru.
  • Przyprawić solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 12-15 minut.
  • Wyjąć przepiórki i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Odlać wytopiony tłuszcz, wlać marsalę, odparować, dodać sok z winogron i zredukować sos, czyli odparować go do odpowiedniej gęstości. Przelać sos przez sitko. Uzyskany sos, ponownie wlać na patelnię i dodać przepiórki, świeże winogrona i dusić przez kilka minut.
  • Podawać z ryżem lub kluskami.