Lasagne z mięsem i warzywami. Zamień makaron na tortille, a wyjdzie jeszcze lepiej
Czy można zrobić pyszną włoską lasagne inaczej? Oczywiście, że można. W tym przepisie na lasagne z mięsem i warzywami nie używa się tradycyjnego makaronu w płatach. Zamiast niego wykorzystuje się pszenne tortille. Zobaczcie, jak zrobić obłędną lasagne z mięsem i warzywami na tortilli.
Z czego zrobić lasagne z mięsem i warzywami?
Do przyrządzenia tego włoskiego dania w tym smacznym wydaniu potrzebne są składniki, które można bez problemu kupić w polskich sklepach. Są dostępne przez cały rok. Aby zrobić domową lasagne według tego przepisu należy zaopatrzyć się w:
- pszenne tortille
- mięso mielone z indyka
- warzywa – cukinię, bakłażana, marchewkę, cebulę i czerwoną paprykę
- starty ser mozzarella
- passatę pomidorową
- oliwę z oliwek
- przyprawy – czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz
Jak zrobić lagasne z mięsem i warzywami na tortilli?
Przyrządzenie lasagne w tej wersji jest niezwykle proste. Najpierw należy podsmażyć pokrojone warzywa, a następnie usmażyć mięso. Składniki miesza się i dodaje aromatyczną passatę pomidorową. Po doprawieniu bazylią i oregano farsz do lasagne jest gotowy. Kolejnym krokiem jest ułożenie składników w okrągłej formie do zapiekania. Można do tego wykorzystać zwykłą tortownicę. Na dnie układa się placek, a na nim farsz i posypuje się startą mozzarellą. W ten sposób należy ułożyć cztery warstwy, z czego ostatnią powinna być starty ser. Tak przygotowaną lasagne wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.
Z czym podawać lasagne z mięsem i warzywami na tortilli?
Danie jest niezwykle aromatyczne, pyszne i sycące. Do tortilli sprawdzą się lekkie sałatki i chrupiące surówki. Te dodatki idealnie łączą się z lasagne. Potrawa dobrze łączy się ze świeżymi warzywami skropionymi delikatnym sosem. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na pyszne surówki, które będą doskonale smakować z lasagne z mięsem i warzywami:
- Surówka z młodej kapusty z majonezem
- Mizeria w nowej odsłonie
- Zielona sałatka z 3 składników
- Surówka z selera korzeniowego
- Surówka z buraczków na zimno
SKŁADNIKI
- 1 litr passaty pomidorowej
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 400 g startego sera mozzarella
- 4 pszenne tortille
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojone w drobną kostkę warzywa – cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę. Dodać startą na tarce obraną marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski.
- Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej mięso, aż całkowicie zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem.
- Do mięsa dodać podsmażone warzywa i wlać passatę pomidorową. Doprawić bazylią i oregano. Wymieszać i dusić około 20 minut.
- Formę o średnicy tortilli wysmarować oliwą z oliwek. Na dnie ułożyć placek, wyłożyć 1/4 farszu i posypać 1/5 startej mozzarelli. Przykryć plackiem i układać warstwy do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
- Podawać na ciepło w towarzystwie kolorowej sałaty lub chrupiącej surówki.