Lasagne z mięsem i warzywami. Zamień makaron na tortille, a wyjdzie jeszcze lepiej

lasagne z warzywami z tortilli
Autor: Shutterstock Lasagne z mięsem i warzywami robi się bez makaronu, a jest tak samo pyszna jak tradycyjna.
łatwy
60 min
4

Czy można zrobić pyszną włoską lasagne inaczej? Oczywiście, że można. W tym przepisie na lasagne z mięsem i warzywami nie używa się tradycyjnego makaronu w płatach. Zamiast niego wykorzystuje się pszenne tortille. Zobaczcie, jak zrobić obłędną lasagne z mięsem i warzywami na tortilli.

Z czego zrobić lasagne z mięsem i warzywami?

Do przyrządzenia tego włoskiego dania w tym smacznym wydaniu potrzebne są składniki, które można bez problemu kupić w polskich sklepach. Są dostępne przez cały rok. Aby zrobić domową lasagne według tego przepisu należy zaopatrzyć się w:

  • pszenne tortille
  • mięso mielone z indyka
  • warzywa – cukinię, bakłażana, marchewkę, cebulę i czerwoną paprykę
  • starty ser mozzarella
  • passatę pomidorową
  • oliwę z oliwek
  • przyprawy – czosnek, bazylię, oregano, sól i pieprz

Jak zrobić lagasne z mięsem i warzywami na tortilli?

Przyrządzenie lasagne w tej wersji jest niezwykle proste. Najpierw należy podsmażyć pokrojone warzywa, a następnie usmażyć mięso. Składniki miesza się i dodaje aromatyczną passatę pomidorową. Po doprawieniu bazylią i oregano farsz do lasagne jest gotowy. Kolejnym krokiem jest ułożenie składników w okrągłej formie do zapiekania. Można do tego wykorzystać zwykłą tortownicę. Na dnie układa się placek, a na nim farsz i posypuje się startą mozzarellą. W ten sposób należy ułożyć cztery warstwy, z czego ostatnią powinna być starty ser. Tak przygotowaną lasagne wstawia się do piekarnika i piecze w temperaturze 180 stopni przez pół godziny.

Z czym podawać lasagne z mięsem i warzywami na tortilli?

Danie jest niezwykle aromatyczne, pyszne i sycące. Do tortilli sprawdzą się lekkie sałatki i chrupiące surówki. Te dodatki idealnie łączą się z lasagne. Potrawa dobrze łączy się ze świeżymi warzywami skropionymi delikatnym sosem. Poniżej znajdziecie kilka pomysłów na pyszne surówki, które będą doskonale smakować z lasagne z mięsem i warzywami:

SKŁADNIKI

  • 1 litr passaty pomidorowej
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 400 g startego sera mozzarella
  • 4 pszenne tortille
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek i smażyć na niej pokrojone w drobną kostkę warzywa – cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę. Dodać startą na tarce obraną marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, często mieszając, aż warzywa staną się miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski.
  • Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażyć na niej mięso, aż całkowicie zmieni kolor. Doprawić solą i pieprzem.
  • Do mięsa dodać podsmażone warzywa i wlać passatę pomidorową. Doprawić bazylią i oregano. Wymieszać i dusić około 20 minut.
  • Formę o średnicy tortilli wysmarować oliwą z oliwek. Na dnie ułożyć placek, wyłożyć 1/4 farszu i posypać 1/5 startej mozzarelli. Przykryć plackiem i układać warstwy do wykorzystania składników. Ostatnią warstwą powinien być ser.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 30 minut, aż ser się roztopi i zacznie rumienić.
  • Podawać na ciepło w towarzystwie kolorowej sałaty lub chrupiącej surówki.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej