Surówka z buraczków na zimno. Przepis na soczystą sałatkę buraczkową podkręconą jabłkiem i cebulą

Surówka z buraczków na zimno - przepis na soczystą sałatkę z buraczków
Autor: Shutterstock Prosta surówka z buraczków to dawka zdrowia łatwa do przygotowania
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Przyznam się, że uwielbiam tę surówkę, przede wszystkim za jej smak, ale też za prostotę wykonania, za zawsze dostępne składniki,  a także za to, że surówka jest smaczna również na drugi dzień. Ta surówka pasuje idealnie do mielonych kotletów, kaczki, królika i do innych dań - na przykład do naleśników z mięsem.

SKŁADNIKI

  • 500 g gotowanych lub pieczonych buraczków
  • 2 nieduże kwaskowe jabłka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej lub oliwa
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ugotowane lub upieczone buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja nie gotuję buraczków, bo szkoda mi na to czasu i energii, kupuję je w marketach już ugotowane, zapakowane próżniowo).
  • Obrać jabłka i zetrzeć na tarce, na takich samych oczkach jak buraczki. Wymieszać starte jabłka z burakami.
  • Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  • Posolić, dodać świeżo mielony pieprz, polać 2-3 łyżkami dobrego oleju i wymieszać.  Ja nie słodzę ani nie zakwaszam tej surówki, wybieram kwaśne odmiany jabłek, a buraczki są przecież słodkie. Surówkę odstawić na pół godziny do przegryzienia się składników.
Beszamel - Buraki

Zobacz galerię z przepisami na inne dania z buraczków

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej