Surówka z buraczków na zimno. Przepis na soczystą sałatkę buraczkową podkręconą jabłkiem i cebulą
2023-02-14
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Przyznam się, że uwielbiam tę surówkę, przede wszystkim za jej smak, ale też za prostotę wykonania, za zawsze dostępne składniki, a także za to, że surówka jest smaczna również na drugi dzień. Ta surówka pasuje idealnie do mielonych kotletów, kaczki, królika i do innych dań - na przykład do naleśników z mięsem.
SKŁADNIKI
- 500 g gotowanych lub pieczonych buraczków
- 2 nieduże kwaskowe jabłka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej lub oliwa
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ugotowane lub upieczone buraczki zetrzeć na tarce o dużych oczkach (ja nie gotuję buraczków, bo szkoda mi na to czasu i energii, kupuję je w marketach już ugotowane, zapakowane próżniowo).
- Obrać jabłka i zetrzeć na tarce, na takich samych oczkach jak buraczki. Wymieszać starte jabłka z burakami.
- Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Posolić, dodać świeżo mielony pieprz, polać 2-3 łyżkami dobrego oleju i wymieszać. Ja nie słodzę ani nie zakwaszam tej surówki, wybieram kwaśne odmiany jabłek, a buraczki są przecież słodkie. Surówkę odstawić na pół godziny do przegryzienia się składników.
Beszamel - Buraki