Kurczak, młoda kapusta i pieczarki. Soczyste kotlety to uczta dla podniebienia
Miękkie i soczyste kotlety, w środku których kryje się aromatyczne nadzienie, to propozycja na rodzinny obiad. Przyrządzenie tego danie jest łatwe i w miarę szybkie. Warto skorzystać z tego przepisu, zwłaszcza jeżeli chce się zrobić wrażenie na bliskich. Kotlety prezentują się wyjątkowo apetycznie i świetnie smakują. Zobaczcie, jak robi się pyszne kotlety drobiowe faszerowane młodą kapustą i pieczarkami.
Kotlety drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami – co jest potrzebne?
Do usmażenia soczystych kotletów drobiowych wypełnionych smakowitym farszem należy przygotować kilka łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Jednym z nich jest młoda kapusta, na którą właśnie zaczyna się sezon. Trwa od maja do sierpnia, więc warto z niego skorzystać i przyrządzać takie przysmaki jak miękkie kotlety w chrupiącej panierce.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić wyśmienite faszerowane kotlety na rodzinny obiad? Lista składników została podzielona na dwie części:
- składniki do kotletów – pierś kurczaka, bułka tarta, jajko, przyprawy, olej do smażenia
- składniki do farszu – młoda kapusta, pieczarki, cebula, wędzony boczek, bulion warzywny, przyprawy
Jak zrobić kotlety drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami?
Przepis na wyborne kotlety z piersi kurczaka wypełnione doskonałym farszem z młodej kapusty i pieczarek nie jest trudny. Postępując według kolejnych kroków i stosując się do zaleceń podanych w przepisie, soczyste drobiowe kotlety wyjdą za pierwszym razem i będą smakować wyśmienicie.
Jak więc usmażyć pyszne domowe kotlety z młodą kapustą i pieczarkami? Przepis składa się z kilku kroków.
- 1. krok – przygotowanie farszu z młodej kapusty i pieczarek
- 2. krok – pokrojenie i rozbicie piersi kurczaka
- 3. krok – faszerowanie kotletów
- 4. krok – usmażenia kotletów z młodą kapustą na patelni
Z czym podawać kotlety drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami?
Miękkie i soczyste kotlety drobiowe sprawdzą się na rodzinny obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi lub w formie kremowego purée. Sprawdzi się też kasza gryczana. Aby posiłek był kompletny, warto przyrządzić chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na domowe surówki, które idealnie łączą się z pysznymi kotletami drobiowymi wypełnionymi farszem z młodej kapusty i pieczarek.
- Najlepsza surówka z młodej kapusty. Przepis babci na pyszny dodatek do obiadu
- Pyszna i zdrowa sałatka śródziemnomorska. Robotę robi tu ten sos
- Prosta i szybka: surówka z kapusty pekińskiej. Idealna do codziennych dań
- Jak podkręcić mizerię? Wystarczy dodać to warzywo, a wyjdzie obłędnie
- Surówka z selera, ale bez rodzynek. Dodaj te słodkie owoce, a już zawsze będziesz tak robić
SKŁADNIKI
- Kotlety:
- 1 podwójna pierś kurczaka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- Farsz:
- 1/2 główki młodej kapusty
- 100 g pieczarek
- 1/3 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż wytopi się tłuszcz.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Smażyć, aż cebula, się zeszkli.
- Dodać pokrojoną w kostkę młodą kapustę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć kilka minut, a następnie wlać bulion warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż bulion odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
- Piersi kurczaka przekroić na 3 płaskie kotlety i lekko je rozbić. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
- Na każdy kotlet nałożyć porcje farszu i złożyć na pół. Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Odkładać na deskę.
- Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na obiad z ziemniakami i chrupiącą surówką.