Kurczak, młoda kapusta i pieczarki. Soczyste kotlety to uczta dla podniebienia

kolety drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami
Autor: Shutterstock Drobiowe kotlety nadziane młodą kapustą i pieczarkami zachwycają smakiem.
łatwy
40 min
4

Miękkie i soczyste kotlety, w środku których kryje się aromatyczne nadzienie, to propozycja na rodzinny obiad. Przyrządzenie tego danie jest łatwe i w miarę szybkie. Warto skorzystać z tego przepisu, zwłaszcza jeżeli chce się zrobić wrażenie na bliskich. Kotlety prezentują się wyjątkowo apetycznie i świetnie smakują. Zobaczcie, jak robi się pyszne kotlety drobiowe faszerowane młodą kapustą i pieczarkami.

Kotlety drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami – co jest potrzebne?

Do usmażenia soczystych kotletów drobiowych wypełnionych smakowitym farszem należy przygotować kilka łatwo dostępnych i niedrogich produktów. Jednym z nich jest młoda kapusta, na którą właśnie zaczyna się sezon. Trwa od maja do sierpnia, więc warto z niego skorzystać i przyrządzać takie przysmaki jak miękkie kotlety w chrupiącej panierce.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić wyśmienite faszerowane kotlety na rodzinny obiad? Lista składników została podzielona na dwie części:

  • składniki do kotletów – pierś kurczaka, bułka tarta, jajko, przyprawy, olej do smażenia
  • składniki do farszu – młoda kapusta, pieczarki, cebula, wędzony boczek, bulion warzywny, przyprawy

Jak zrobić kotlety drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami?

Przepis na wyborne kotlety z piersi kurczaka wypełnione doskonałym farszem z młodej kapusty i pieczarek nie jest trudny. Postępując według kolejnych kroków i stosując się do zaleceń podanych w przepisie, soczyste drobiowe kotlety wyjdą za pierwszym razem i będą smakować wyśmienicie.

Jak więc usmażyć pyszne domowe kotlety z młodą kapustą i pieczarkami? Przepis składa się z kilku kroków.

  • 1. krok – przygotowanie farszu z młodej kapusty i pieczarek
  • 2. krok – pokrojenie i rozbicie piersi kurczaka
  • 3. krok – faszerowanie kotletów
  • 4. krok – usmażenia kotletów z młodą kapustą na patelni

Z czym podawać kotlety drobiowe z młodą kapustą i pieczarkami?

Miękkie i soczyste kotlety drobiowe sprawdzą się na rodzinny obiad. Najlepiej smakują z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi lub w formie kremowego purée. Sprawdzi się też kasza gryczana. Aby posiłek był kompletny, warto przyrządzić chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na domowe surówki, które idealnie łączą się z pysznymi kotletami drobiowymi wypełnionymi farszem z młodej kapusty i pieczarek.

SKŁADNIKI

  • Kotlety:
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 100 g pieczarek
  • 1/3 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż wytopi się tłuszcz.
  • Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pieczarki. Smażyć, aż cebula, się zeszkli.
  • Dodać pokrojoną w kostkę młodą kapustę i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smażyć kilka minut, a następnie wlać bulion warzywny i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż bulion odparuje. Patelnię zestawić z ognia.
  • Piersi kurczaka przekroić na 3 płaskie kotlety i lekko je rozbić. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
  • Na każdy kotlet nałożyć porcje farszu i złożyć na pół. Następnie zanurzyć w roztrzepanym jajku i obtoczyć w bułce tartej. Odkładać na deskę.
  • Na patelni rozgrzać olej. Kotlety smażyć na średnim ogniu z obu stron, aż zaczną się rumienić. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać na obiad z ziemniakami i chrupiącą surówką.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Anna Szulc-Górska
więcej