Kotlety zamieniłam na pyszne i aromatyczne roladki. To superpomysł na wyśmienity rodzinny obiad

roladki ze schabu
Autor: Shutterstock Ze schabu i tych dodatków zrób znakomite roladki. Podaj je na niedzielny obiad.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Jeżeli szukacie pomysłu na elegancki obiad dla całej rodziny, koniecznie sprawdźcie ten przepis. Wyborne roladki ze schabu wypełnione smacznymi dodatkami i owinięte szynka dojrzewającą zachwycą wyglądem i oczarują smakiem. To danie, które na pewno zrobi wrażenie na bliskich. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można je przyrządzić. Oto prosty przepis na schabowe roladki.

Co można włożyć do roladek ze schabu?

W tym prostym przepisie roladki przyrządza się ze schabu wieprzowego oraz kilku dodatków, które sprawiają, że danie smakuje tak dobrze. Wszystkie niezbędne składniki można kupić w wielu sklepach bez względu na porę roku. Z przepisu można więc korzystać często. Na pewno szybko się nie znudzą.

W środku roladek ze schabu skrywa się pyszne i aromatyczne nadzienie. Co więc do nich włożyć, aby smakowały jak z najlepszej restauracji? Lista składników nie jest długa i obejmuje takie składniki jak:

Jak zrobić roladki ze schabu?

Przepis na pełne smaku i soczyste roladki ze schabu wypełnione obłędnym nadzieniem nie jest tak trudny, jak mogłoby się wydawać. Przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje długich godzin. Mięsa nie trzeba marnować i czekać, aż przejdzie przyprawami. To znacznie skraca czas przyrządzenia tego wyśmienitego dania. Plastry schabu wystarczy natrzeć czosnkiem i doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dzięki temu, że roladki owija się szynką dojrzewającą, mięso staje się miękkie i jest soczyste. Zamiast szynki sprawdzi się wędzony boczek.

Jak zrobić roladki ze schabu ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem? Wybierając ten przepis, obiad na pewno się uda i zachwyci smakiem każdego członka rodziny. Roladki smakują pysznie, są soczyste i wyjątkowo aromatyczne.

  • 1. krok – rozbicie schabu i doprawienie
  • 2. krok – nałożenie składników nadzienia i zwinięcie mięsa w roladki
  • 3. krok – owinięcie schabu szynką dojrzewającą
  • 4. krok – obsmażenie roladek na patelni
  • 5. krok – upieczenie roladek ze schabu w piekarniku

Z czym podawać roladki ze schabu?

Pyszne i soczyste roladki ze schabu, których smak podkręca szpinak, suszone pomidory i ser żółty, to świetny pomysł na rodzinny obiad. Do takiego posiłku na bogato warto podać ziemniaki pieczone lub gotowane, warzywa na ciepło oraz domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka prostych i szybkich przepisów na sałatki i surówki, które idealnie komponują się z tymi wyśmienitymi roladkami ze schabu.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry schabu wieprzowego
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 g liści szpinaku
  • 8 plastrów szynki dojrzewającej lub wędzonego boczku
  • 4 plastry żółtego sera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab rozbić tłuczkiem do mięsa na cienkie kotlety. Przekroić na pół i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Na każdy kawałek schabu nałożyć po kilka listków szpinaku i ułożyć ser żółty oraz po 2 suszone pomidory. Zwinąć w roladkę. Każdą owinąć plastrem szynku lub boczki. Można spiąć je wykałaczkami.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim roladki z każdej strony, aż zaczną się lekko rumienić.
  • Przełożyć do formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 25 minut.
  • Podawać na obiad z ziemniaki i ulubioną surówką.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...