Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszny, zdrowy i kolorowy obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kaszotto to pyszne i zdrowe danie w sam raz na obiad. W tym przepisie do kaszy gryczanej dołączyły kolorowe warzywa oraz soczysty kurczak. Przygotowanie tej smakowitej potrawy jest błyskawiczne, a wrażenia smakowe powalają. Oto łatwy przepis na kaszę gryczaną z kurczakiem i warzywami.
Jak zrobić kaszotto z kurczakiem i warzywami?
Przepis na to wyjątkowo dobre i aromatyczne danie obiadowe jest prosty. Najpierw trzeba ugotować kaszę gryczaną. Sprawdzi się zarówno kasza gryczana prażona, jak i biała. Następnie na patelni podsmaża się cebulę, kurczaka, paprykę, cukinię i marchewkę. Warzywa i mięso doprawia się nie tylko solą i pieprzem, ale i sosem sojowym oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec na patelnię wsypuje się ugotowaną kaszę gryczaną, miesza i podgrzewa kilka chwil. Gotowe!
Kiedy podawać kaszotto z kurczakiem i warzywami?
Ten przepis dobrze jest zawsze mieć pod ręką. Danie jest nie tylko pyszne, ale i proste do samodzielnego przyrządzenia w domu. To smaczny pomysł na sycący obiad. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można serwować je bez względu na pogodę. Sprawdzi się i w lecie, i w zimie. Przepis na kaszotto z kurczakiem i warzywami na pewno przypadnie do gustu zabieganym. Obiad z kaszą gryczaną i piersią kurczaka w roli głównej robi się błyskawicznie.
Z czym podawać kaszotto z kurczakiem i warzywami?
To sycące danie, do którego warto przyrządzić pyszną i chrupiącą surówkę. Ten lekki dodatek ze świeżych warzyw sprawi, że obiad będzie kompletny. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na surówki, które doskonale komponują się z kaszotto z kurczakiem i warzywami.
- Surówka z selera naciowego i ananasa. Łatwy przepis na orzeźwiającą przystawkę
- Suplementy zastąp sałatką. Połącz szpinak, jabłka i orzechy w pysznej i zdrowej przekąsce
- Szybka surówka z kapusty pekińskiej. Tak prosta, że wyjdzie, nawet jak masz dwie lewe ręce
- Zielona sałatka z 3 składników. Do zrobienia w kilka minut
- Chińska surówka z białej kapusty z marchewką
SKŁADNIKI
- 300 g piersi kurczaka
- 200 g kaszy gryczanej
- 1 papryka
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1/2 cukinii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
- Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać kawałki kurczaka i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
- Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię oraz startą na tarce marchewkę. Wlać sos sojowy i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszać i smażyć, aż woda odparuje, a warzywa i mięso zaczną się rumienić.
- Wsypać ugotowaną kaszę gryczaną. Dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu.
- Podawać na gorąco z chrupiącą surówką.