Kaszotto z kurczakiem i warzywami. Pomysł na pyszny, zdrowy i kolorowy obiad

kaszotto z kurczakiem i warzywami
Autor: Shutterstock Jak smacznie podać kaszę gryczaną? Sprawdźcie przepis na kaszotto z kurczakiem i warzywami.
łatwy
25 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kaszotto to pyszne i zdrowe danie w sam raz na obiad. W tym przepisie do kaszy gryczanej dołączyły kolorowe warzywa oraz soczysty kurczak. Przygotowanie tej smakowitej potrawy jest błyskawiczne, a wrażenia smakowe powalają. Oto łatwy przepis na kaszę gryczaną z kurczakiem i warzywami.

Jak zrobić kaszotto z kurczakiem i warzywami?

Przepis na to wyjątkowo dobre i aromatyczne danie obiadowe jest prosty. Najpierw trzeba ugotować kaszę gryczaną. Sprawdzi się zarówno kasza gryczana prażona, jak i biała. Następnie na patelni podsmaża się cebulę, kurczaka, paprykę, cukinię i marchewkę. Warzywa i mięso doprawia się nie tylko solą i pieprzem, ale i sosem sojowym oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec na patelnię wsypuje się ugotowaną kaszę gryczaną, miesza i podgrzewa kilka chwil. Gotowe!

Kiedy podawać kaszotto z kurczakiem i warzywami?

Ten przepis dobrze jest zawsze mieć pod ręką. Danie jest nie tylko pyszne, ale i proste do samodzielnego przyrządzenia w domu. To smaczny pomysł na sycący obiad. Dzięki temu, że składniki są w sklepach przez cały rok, można serwować je bez względu na pogodę. Sprawdzi się i w lecie, i w zimie. Przepis na kaszotto z kurczakiem i warzywami na pewno przypadnie do gustu zabieganym. Obiad z kaszą gryczaną i piersią kurczaka w roli głównej robi się błyskawicznie.

Z czym podawać kaszotto z kurczakiem i warzywami?

To sycące danie, do którego warto przyrządzić pyszną i chrupiącą surówkę. Ten lekki dodatek ze świeżych warzyw sprawi, że obiad będzie kompletny. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na surówki, które doskonale komponują się z kaszotto z kurczakiem i warzywami.

SKŁADNIKI

  • 300 g piersi kurczaka
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1/2 cukinii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  • Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. Dodać kawałki kurczaka i smażyć, aż mięso całkowicie zmieni kolor.
  • Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię oraz startą na tarce marchewkę. Wlać sos sojowy i doprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Wymieszać i smażyć, aż woda odparuje, a warzywa i mięso zaczną się rumienić.
  • Wsypać ugotowaną kaszę gryczaną. Dokładnie wymieszać i podgrzewać na małym ogniu.
  • Podawać na gorąco z chrupiącą surówką.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej