Suplementy zastąp sałatką. Połącz szpinak, jabłka i orzechy w pysznej i zdrowej przekąsce

Sałatka ze szpinaku
Autor: Shutterstock Sałatka ze szpinaku, jabłek i orzechów to smaczna i zdrowa przekąska.
łatwy
10 min
3

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Aby dostarczyć organizmowi porcję witamin i minerałów czasem zamiast pigułek lepiej zjeść sałatkę. Zwłaszcza jeśli jest tak smaczna i prosta, jak ta. Wystarczy połączyć szpinak, jabłka i orzechy. Dodać nieco żurawiny i dressingu u ciało dostanie energetycznego kopniaczka.

Dlaczego warto polubić tę sałatkę?

Sałatka, choć jest prosta, lekka i bardzo smaczna, dostarcza sporej porcji składników odżywczych. Szpinak to przede wszystkim dawka żelaza, ale także witamin A, E K i C oraz folianów i błonnika pokarmowego. Jabłka to kopalnia witamin i minerałów - zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, a także A, E i K, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Orzechy to porcja bardzo dobrych tłuszczy, żurawina to z kolei kopalnia antyoksydantów. Do tego nieoceniona oliwa z oliwek, zdrowy sok z cytryny i cudowny miód.

Zamienniki do sałatki

Bazą tej sałatki są szpinak i jabłka. Pozostałe składniki można zastąpić. Nie ma te żadnych przeciwwskazać co do tego, by ja jeszcze dodatkowo ubogacić, na przykład porcją produktów białkowych. Co pasuje do tej sałatki:

  • Zamiast orzechów włoskich można dodać dowolne orzechy. Sprawdza się laskowe, nerkowce, pistacje czy brazylijskie. Świetnie pasują także migdały lub kawałki miąższu kokosa (ale niekoniecznie wiórki - te giną w sałatce i nie nadają jej chrupkości).
  • Żurawinę można zastąpić innymi suszonymi owocami: rodzynkami, figami, morelami.
  • Do sałatki można dodatkowo dodać nieco sera: na przykład pokruszonej fety, mozzarelli pokrojonej w drobna kosteczkę lub na przykład tartego cheddaru.
  • Do tej sałatki pasują też dojrzewające wędliny, najlepiej bardzo cieniutko pokrojone: szynka parmeńska, fuet lub pepperoni.

SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 2 średnie czerwone jabłka
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść żurawiny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • odrobina miodu do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak umyć i osuszyć. Umieścić w dużej misce.
  • Jabłka umyć, nie obierać, pokroić w cienkie półplasterki.
  • Orzechy pokruszyć i razem z żurawiną dodać do sałatki.
  • Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem.
  • Składniki sałatki wymieszać, całość polać sosem.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej