Suplementy zastąp sałatką. Połącz szpinak, jabłka i orzechy w pysznej i zdrowej przekąsce
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Aby dostarczyć organizmowi porcję witamin i minerałów czasem zamiast pigułek lepiej zjeść sałatkę. Zwłaszcza jeśli jest tak smaczna i prosta, jak ta. Wystarczy połączyć szpinak, jabłka i orzechy. Dodać nieco żurawiny i dressingu u ciało dostanie energetycznego kopniaczka.
Dlaczego warto polubić tę sałatkę?
Sałatka, choć jest prosta, lekka i bardzo smaczna, dostarcza sporej porcji składników odżywczych. Szpinak to przede wszystkim dawka żelaza, ale także witamin A, E K i C oraz folianów i błonnika pokarmowego. Jabłka to kopalnia witamin i minerałów - zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, a także A, E i K, a także wapń, żelazo, magnez, fosfor i cynk. Orzechy to porcja bardzo dobrych tłuszczy, żurawina to z kolei kopalnia antyoksydantów. Do tego nieoceniona oliwa z oliwek, zdrowy sok z cytryny i cudowny miód.
Zamienniki do sałatki
Bazą tej sałatki są szpinak i jabłka. Pozostałe składniki można zastąpić. Nie ma te żadnych przeciwwskazać co do tego, by ja jeszcze dodatkowo ubogacić, na przykład porcją produktów białkowych. Co pasuje do tej sałatki:
- Zamiast orzechów włoskich można dodać dowolne orzechy. Sprawdza się laskowe, nerkowce, pistacje czy brazylijskie. Świetnie pasują także migdały lub kawałki miąższu kokosa (ale niekoniecznie wiórki - te giną w sałatce i nie nadają jej chrupkości).
- Żurawinę można zastąpić innymi suszonymi owocami: rodzynkami, figami, morelami.
- Do sałatki można dodatkowo dodać nieco sera: na przykład pokruszonej fety, mozzarelli pokrojonej w drobna kosteczkę lub na przykład tartego cheddaru.
- Do tej sałatki pasują też dojrzewające wędliny, najlepiej bardzo cieniutko pokrojone: szynka parmeńska, fuet lub pepperoni.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 2 średnie czerwone jabłka
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść żurawiny
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki soku z cytryny
- odrobina miodu do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć i osuszyć. Umieścić w dużej misce.
- Jabłka umyć, nie obierać, pokroić w cienkie półplasterki.
- Orzechy pokruszyć i razem z żurawiną dodać do sałatki.
- Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i miodem.
- Składniki sałatki wymieszać, całość polać sosem.