Karkówka zapiekana z prażuchą. Pyszne połączenie duszonego schabu i ziemniaków

karkówka zapiekana z prażuchą
Autor: Shutterstock Karkówka zapiekana z prażuchą to pełen smaku i aromatu obiad dla całej rodziny.
łatwy
90 min
4

Karkówka zapiekana z prażuchą to pyszne i aromatyczne danie mięsne, które świetnie smakuje przez cały rok bez względu na okazję. Przyrządzony według tego przepisu schab karkowy jest miękki i soczysty. Dodatkową atrakcją jest prażucha, czyli staropolskie danie z ziemniaków. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich pyszną i rozpływającą się w ustach karkówką, wybierzcie sprawdzony przepis na zapiekany schab karkowy z prażuchą ziemniaczaną.

Jak zrobić karkówkę zapiekaną?

Przepis na pyszną i soczystą karkówkę z prażuchą nie jest skomplikowany. Przygotowanie mięsa i ziemniaków jest dość proste. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie wyjdzie rewelacyjnie już za pierwszym razem. Jak więc zrobić doskonałą karkówkę z prażuchą z piekarnika?

Najpierw należy podsmażyć cebulę, a następnie dodać karkówkę. Mięso powinno się dusić przez godzinę. To właśnie duszenie sprawia, że schab jest tak dobry i soczysty. W międzyczasie gotuje się ziemniaki. Rozgniata się je na puree, a po dodaniu mąki i mleka wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Uduszoną karkówkę przekłada się do formy do zapiekania, a na wierzch wykłada się ziemniaczaną prażuchę. Jeszcze tylko pół godziny w piekarniku i pyszny obiad jest gotowy.

Jak podawać karkówkę zapiekaną z prażuchą?

Pieczony schab karkowy z dodatkiem ziemniaczanej prażuchy to danie nie tylko pyszne i aromatyczne. Jest bardzo sycące, dlatego świetnie sprawdzi się w chłodne dni. To pomysł na jesienny i zimowy obiad, który doda energii i poprawi humor w pochmurne popołudnie.

Karkówka zapiekana z prażuchą pysznie smakuje sama, ale potrawa będzie jeszcze lepsza, jeżeli poda się do niej chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na domowe surówki, które doskonale komponują się z karkówką z piekarnika.

SKŁADNIKI

  • 500 g schabu karkowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • sól, pieprz

  • prażucha ziemniaczana:
  • 500 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Karkówkę pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać i odstawić.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli.
  • Dodać karkówkę i smażyć, aż mięso zacznie się lekko rumienić.
  • Wlać wodę i dusić 1 godzinę.
  • Kiedy mięso się dusi, ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i za pomocą praski rozgnieść. Wlać mleko i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać.
  • Duszoną karkówkę przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzchu równomiernie wyłożyć ziemniaki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać na ciepło z ulubioną surówka.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
więcej