Karkówka zapiekana z prażuchą. Pyszne połączenie duszonego schabu i ziemniaków
Karkówka zapiekana z prażuchą to pyszne i aromatyczne danie mięsne, które świetnie smakuje przez cały rok bez względu na okazję. Przyrządzony według tego przepisu schab karkowy jest miękki i soczysty. Dodatkową atrakcją jest prażucha, czyli staropolskie danie z ziemniaków. Jeżeli chcecie zaskoczyć bliskich pyszną i rozpływającą się w ustach karkówką, wybierzcie sprawdzony przepis na zapiekany schab karkowy z prażuchą ziemniaczaną.
Jak zrobić karkówkę zapiekaną?
Przepis na pyszną i soczystą karkówkę z prażuchą nie jest skomplikowany. Przygotowanie mięsa i ziemniaków jest dość proste. Postępując według tego sprawdzonego przepisu, danie wyjdzie rewelacyjnie już za pierwszym razem. Jak więc zrobić doskonałą karkówkę z prażuchą z piekarnika?
Najpierw należy podsmażyć cebulę, a następnie dodać karkówkę. Mięso powinno się dusić przez godzinę. To właśnie duszenie sprawia, że schab jest tak dobry i soczysty. W międzyczasie gotuje się ziemniaki. Rozgniata się je na puree, a po dodaniu mąki i mleka wszystko trzeba dokładnie wymieszać. Uduszoną karkówkę przekłada się do formy do zapiekania, a na wierzch wykłada się ziemniaczaną prażuchę. Jeszcze tylko pół godziny w piekarniku i pyszny obiad jest gotowy.
Jak podawać karkówkę zapiekaną z prażuchą?
Pieczony schab karkowy z dodatkiem ziemniaczanej prażuchy to danie nie tylko pyszne i aromatyczne. Jest bardzo sycące, dlatego świetnie sprawdzi się w chłodne dni. To pomysł na jesienny i zimowy obiad, który doda energii i poprawi humor w pochmurne popołudnie.
Karkówka zapiekana z prażuchą pysznie smakuje sama, ale potrawa będzie jeszcze lepsza, jeżeli poda się do niej chrupiącą surówkę. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na domowe surówki, które doskonale komponują się z karkówką z piekarnika.
- Surówka z marchewki i selera. Pyszna, chrupiąca i gotowa w 5 minut
- Mizeria po szwedzku. W tej odsłonie smakuje o niebo lepiej
- Surówka z czerwonej kapusty smaczniejsza niż z restauracji. Ekspresowa i pełna zdrowia
- Sałata masłowa z ogórkami i pomidorami - przepis na kolorową surówkę z sałaty masłowej
- Sałatka z selerem konserwowym, jajkiem i kukurydzą. Świetne połączenie prostych składników
SKŁADNIKI
- 500 g schabu karkowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 cebule
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
prażucha ziemniaczana:- 500 g ziemniaków
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Karkówkę pokroić w kostkę i doprawić solą, pieprzem i papryką. Wymieszać i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli.
- Dodać karkówkę i smażyć, aż mięso zacznie się lekko rumienić.
- Wlać wodę i dusić 1 godzinę.
- Kiedy mięso się dusi, ziemniaki obrać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić i za pomocą praski rozgnieść. Wlać mleko i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać.
- Duszoną karkówkę przełożyć do formy do zapiekania. Na wierzchu równomiernie wyłożyć ziemniaki.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec 30 minut.
- Podawać na ciepło z ulubioną surówka.