Sałata masłowa z ogórkami i pomidorami - przepis na kolorową surówkę z sałaty masłowej

Sałata  masłowa z ogórkami i pomidorami - przepis na kolorową surówkę z sałaty masłowej
Autor: Shutterstock Sałata masłowa ma delikatny smak, pasują więc do niej dodatki o bardziej zdecydowanym charakterze.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sałata masłowa z ogórkami i pomidorami to idealna wiosenna surówka. Sałata masłowa o lekko słodkawym smaku, bardzo delikatna, jest doskonałym tłem dla bardziej zdecydowanych w smaku warzyw. Oto łatwy i szybki przepis na surówkę z sałaty masłowej.

Dlaczego warto zrobić surówkę z sałaty masłowej?

  • Przepis na tę obłędną kolorową sałatę jest bardzo łatwy. To tylko kilka prostych kroków i obłędna surówka do obiadu jest gotowa.
  • Danie przyrządza się błyskawicznie. Bez problemu można je zrobić nawet w ostatniej chwili.
  • Na liście potrzebnych składników znajdują się tylko warzywa, ser typu feta oraz sos winegret. To niedrogie produkty, które są w sklepach przez cały rok.
  • Danie najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy świeże i dorodne warzywa piętrzą się na bazarowych straganach.
  • Sałatka pysznie smakuje z sosem winegret, ale równie smaczna będzie skropiona sosem jogurtowo-ziołowym lub musztardowo-miodowym.
  • Ser feta zastąpi włoska mozzarella.
  • Do surówki z sałaty masłowej można wykorzystać pomidory malinowe. Sprawdzą się też pomidorki koktajlowe.

Kiedy podawać surówkę z sałaty masłowej?

Sałata masłowa z ogórkami i pomidorami to smakowity pomysł na małe, lekkie i zdrowe danie. Świetnie smakuje w ciepłe dni. To pomysł na dodatek do dania głównego. Pysznie komponuje się z daniami z grilla. Pasuje do potraw mięsnych i wegetariańskich. Można zabrać ją ze sobą na wynos lub zjeść na kolację.

SKŁADNIKI

  • 1 główka sałaty masłowej
  • 2 średnie ogórki
  • 3-4 pomidory
  • małe opakowanie sera typu bałkańskiego (feta, solan)
  • sos winegret

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Sałatę umyć i odwirować z nadmiaru wody. Liście rozdrobnić palcami.
  • Ogórki pokroić na półplasterki grubości ok. 0,5 cm.
  • Pomidory pokroić na ósemki.
  • Dodać warzywa do sałaty, posypać całość pokrojonym w kostkę serem i zalać sosem. Wymieszać i natychmiast  podawać.
Beszamel: Sałata - Co warto o niej wiedzieć?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej