Już nie smażę schabowych. Teraz w moim domu królują kotlety po chłopsku

kotlety po chłopsku
Autor: Shutterstock Pyszne kotlety po chłopsku to doskonały pomysł na obiad.
łatwy
30 min
4

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, ale powoli przestają być numerem jeden. Teraz hitem są kotlety po chłopsku, które przyrządza się w podobny sposób, ale z innej części wieprzowiny. Kotlety w tym wydaniu są miękkie i soczyste, a każdy kto ich spróbuje, jest pod wielkim wrażeniem. Poznajcie prosty przepis na najlepsze kotlety po chłopsku.

Czym są kotlety po chłopsku?

Kotlety to świetny wybór na obiad. Jednak zamiast tradycyjnych schabowych, warto sprawdzić nowość. Kotlety po chłopsku są równie dobre i mają coraz więcej fanów. Powoli przejmują rolę lidera i spychają klasyczne schaboszczaki z podium.

Kotlety po chłopsku przyrządza się nie ze schabu, a z karkówki. Sekretem ich smaku jest sposób przygotowania. Mięso marynuje się w przyprawach i mleku przez dwanaście godzin. Dzięki temu smakują pysznie i mają przyjemny aromat. Są miękkie i soczyste. Warto więc wybrać ten przepis i przekonać się, jak dobrze smakują kotlety po chłopsku.

Jak zrobić kotlety po chłopsku?

Przepis na pyszne domowe kotlety w chłopskiej odsłonie nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać o kilku elementach. Mięso powinno marynować się w mleku i przyprawach przez pół doby. Najlepiej więc zrobić je wieczorem i następnego dnia usmażyć na patelni.

Jak więc przyrządzić pyszne i soczyste kotlety po chłopsku na rodzinny obiad? Przygotowanie jest łatwe, a lista składników krótka.

  • 1. krok – doprawienie karkówki, zalanie jej mlekiem i wstawienie do lodówki na 12 godzin
  • 2. krok – odsączenie karkówki z mlecznej marynaty
  • 3. krok – panierowanie kotletów w mące, jajku i bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie kotletów po chłopsku na patelni

Jak podawać kotlety po chłopsku?

Pełne smaku i aromatu kotlety z karkówki po chłopsku to propozycja na rodzinny obiad. Dzięki długiemu leżakowaniu w marynacie z mleka i przypraw mięso ma pyszny smak, jest aromatyczne, miękkie i soczyste. Kotlety po chłopsku zrobią wrażenie na każdym domowniku i gościach.

Obiad z kotletami w chłopskim warto podać z ziemniakami lub ryżem oraz warzywami na ciepło. Idealnym uzupełnieniem posiłku są domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na chrupiące surówki, które świetnie łączą się z kotletami z karkówki po chłopsku.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry karkówki
  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry karkówki doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Przełożyć do płaskiej formy lub naczynia i wlać mleko.
  • Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia karkówkę przełożyć na sitko i odstawić, aby odciekła z nadmiaru mleka.
  • Do miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Na jeden płaski talerz wysypać mąkę, a na drugi bułkę tartą.
  • Kotlety panierować najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z karkówki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć talerzem, aby nie ostygły.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej