Już nie smażę schabowych. Teraz w moim domu królują kotlety po chłopsku
Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, ale powoli przestają być numerem jeden. Teraz hitem są kotlety po chłopsku, które przyrządza się w podobny sposób, ale z innej części wieprzowiny. Kotlety w tym wydaniu są miękkie i soczyste, a każdy kto ich spróbuje, jest pod wielkim wrażeniem. Poznajcie prosty przepis na najlepsze kotlety po chłopsku.
i
Czym są kotlety po chłopsku?
Kotlety to świetny wybór na obiad. Jednak zamiast tradycyjnych schabowych, warto sprawdzić nowość. Kotlety po chłopsku są równie dobre i mają coraz więcej fanów. Powoli przejmują rolę lidera i spychają klasyczne schaboszczaki z podium.
Kotlety po chłopsku przyrządza się nie ze schabu, a z karkówki. Sekretem ich smaku jest sposób przygotowania. Mięso marynuje się w przyprawach i mleku przez dwanaście godzin. Dzięki temu smakują pysznie i mają przyjemny aromat. Są miękkie i soczyste. Warto więc wybrać ten przepis i przekonać się, jak dobrze smakują kotlety po chłopsku.
Jak zrobić kotlety po chłopsku?
Przepis na pyszne domowe kotlety w chłopskiej odsłonie nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać o kilku elementach. Mięso powinno marynować się w mleku i przyprawach przez pół doby. Najlepiej więc zrobić je wieczorem i następnego dnia usmażyć na patelni.
Jak więc przyrządzić pyszne i soczyste kotlety po chłopsku na rodzinny obiad? Przygotowanie jest łatwe, a lista składników krótka.
- 1. krok – doprawienie karkówki, zalanie jej mlekiem i wstawienie do lodówki na 12 godzin
- 2. krok – odsączenie karkówki z mlecznej marynaty
- 3. krok – panierowanie kotletów w mące, jajku i bułce tartej
- 4. krok – usmażenie kotletów po chłopsku na patelni
Jak podawać kotlety po chłopsku?
Pełne smaku i aromatu kotlety z karkówki po chłopsku to propozycja na rodzinny obiad. Dzięki długiemu leżakowaniu w marynacie z mleka i przypraw mięso ma pyszny smak, jest aromatyczne, miękkie i soczyste. Kotlety po chłopsku zrobią wrażenie na każdym domowniku i gościach.
Obiad z kotletami w chłopskim warto podać z ziemniakami lub ryżem oraz warzywami na ciepło. Idealnym uzupełnieniem posiłku są domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na chrupiące surówki, które świetnie łączą się z kotletami z karkówki po chłopsku.
- Surówka pielgrzyma - idealny dodatek do obiadu i grilla. Odkryj letnie smaki
- Surówka profesorska. Smak, który Cię zaskoczy - prosto i elegancko
- Zastąp śmietanę jogurtem i dodaj te 2 składniki. W tej wersji mizeria jest o niebo lepsza
- Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową
- Szybka surówka z kapusty pekińskiej. Tak prosta, że wyjdzie, nawet jak masz dwie lewe ręce
SKŁADNIKI
- 4 plastry karkówki
- 700 ml mleka
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Plastry karkówki doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Przełożyć do płaskiej formy lub naczynia i wlać mleko.
- Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia karkówkę przełożyć na sitko i odstawić, aby odciekła z nadmiaru mleka.
- Do miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Na jeden płaski talerz wysypać mąkę, a na drugi bułkę tartą.
- Kotlety panierować najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z karkówki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć talerzem, aby nie ostygły.
- Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.