Już nie smażę schabowych. Teraz w moim domu królują kotlety po chłopsku

2024-08-06 14:40

Kotlety schabowe to klasyka polskiej kuchni, ale powoli przestają być numerem jeden. Teraz hitem są kotlety po chłopsku, które przyrządza się w podobny sposób, ale z innej części wieprzowiny. Kotlety w tym wydaniu są miękkie i soczyste, a każdy kto ich spróbuje, jest pod wielkim wrażeniem. Poznajcie prosty przepis na najlepsze kotlety po chłopsku.

kotlety po chłopsku

i

Autor: Shutterstock/ Shutterstock Pyszne kotlety po chłopsku to doskonały pomysł na obiad.
łatwy
30 min
4

Czym są kotlety po chłopsku?

Kotlety to świetny wybór na obiad. Jednak zamiast tradycyjnych schabowych, warto sprawdzić nowość. Kotlety po chłopsku są równie dobre i mają coraz więcej fanów. Powoli przejmują rolę lidera i spychają klasyczne schaboszczaki z podium.

Kotlety po chłopsku przyrządza się nie ze schabu, a z karkówki. Sekretem ich smaku jest sposób przygotowania. Mięso marynuje się w przyprawach i mleku przez dwanaście godzin. Dzięki temu smakują pysznie i mają przyjemny aromat. Są miękkie i soczyste. Warto więc wybrać ten przepis i przekonać się, jak dobrze smakują kotlety po chłopsku.

Jak zrobić kotlety po chłopsku?

Przepis na pyszne domowe kotlety w chłopskiej odsłonie nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać o kilku elementach. Mięso powinno marynować się w mleku i przyprawach przez pół doby. Najlepiej więc zrobić je wieczorem i następnego dnia usmażyć na patelni.

Jak więc przyrządzić pyszne i soczyste kotlety po chłopsku na rodzinny obiad? Przygotowanie jest łatwe, a lista składników krótka.

  • 1. krok – doprawienie karkówki, zalanie jej mlekiem i wstawienie do lodówki na 12 godzin
  • 2. krok – odsączenie karkówki z mlecznej marynaty
  • 3. krok – panierowanie kotletów w mące, jajku i bułce tartej
  • 4. krok – usmażenie kotletów po chłopsku na patelni

Jak podawać kotlety po chłopsku?

Pełne smaku i aromatu kotlety z karkówki po chłopsku to propozycja na rodzinny obiad. Dzięki długiemu leżakowaniu w marynacie z mleka i przypraw mięso ma pyszny smak, jest aromatyczne, miękkie i soczyste. Kotlety po chłopsku zrobią wrażenie na każdym domowniku i gościach.

Obiad z kotletami w chłopskim warto podać z ziemniakami lub ryżem oraz warzywami na ciepło. Idealnym uzupełnieniem posiłku są domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na chrupiące surówki, które świetnie łączą się z kotletami z karkówki po chłopsku.

SKŁADNIKI

  • 4 plastry karkówki
  • 700 ml mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Plastry karkówki doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Przełożyć do płaskiej formy lub naczynia i wlać mleko.
  • Formę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Następnego dnia karkówkę przełożyć na sitko i odstawić, aby odciekła z nadmiaru mleka.
  • Do miski wbić jajka i roztrzepać widelcem. Na jeden płaski talerz wysypać mąkę, a na drugi bułkę tartą.
  • Kotlety panierować najpierw w mące, a następnie w jajku i bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z karkówki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Przykryć talerzem, aby nie ostygły.
  • Podawać na obiad z ziemniakami lub ryżem oraz chrupiącą surówką.
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...