Zastąp śmietanę jogurtem i dodaj te 2 składniki. W tej wersji mizeria jest o niebo lepsza
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Mizeria to klasyczna sałatka z ogórków, która jest uniwersalna i pasuje do prawie każdego obiadu. Co jakiś czas w internecie pojawiają się nowe przepisy na mizerię. Ten przepis właśnie dołączył do tego zacnego grona. Wśród innych receptur wyróżnia go dobór składników, które idealnie komponują się z ogórkami i podkręcają smak sałatki. Jak zrobić mizerię inaczej? Poznajcie prosty i szybki przepis na mizerię z jogurtem.
Co zamiast śmietany do mizerii?
W tym sprawdzonym przepisie na mizerię na liście składników zabrakło śmietany. Zamiast niej dodaje się naturalny jogurt. Sprawdzi się też jogurt grecki. Dzięki temu mizeria jest o wiele lżejsza i mniej kaloryczna niż w klasycznej wersji. To nie jedyna zmiana w przepisie.
Jak dobrze doprawić mizerię? Smak ogórków w tej tradycyjnej polskiej sałatce podkręcają także inne składniki. Do mizerii dodaje się miód, sok z cytryny i otartą skórkę cytrynową. Sałatka jest lekko słodka i orzeźwiająca, dlatego idealnie sprawdzi się w upalne dni.
Jak zrobić dobrą mizerię z jogurtem naturalnym?
Przepis na pyszną domową mizerię z jogurtem naturalnym, którą wzbogaca sok z cytryny i miód, jest łatwy i szybki. Przygotowanie trwa kilka minut. Sałatki nie trzeba odstawiać, ani chłodzić w lodówce. Można od razu po przyrządzeniu podać ją do obiadu.
Jak się robi mizerię z jogurtem? Przepis to tylko kilka łatwych kroków. Przygotowanie sałatki przyspieszy mandolina, która pokroić ogórki na cienkie i równe plasterki.
- 1. krok – przygotowanie sosu z jogurtu naturalnego, soku z cytryny, miodu, otartej skórki cytrynowej i przypraw
- 2. krok – pokrojenie ogórków i wymieszanie ich z posiekanym koperkiem
- 3. krok – połączenie ogórków z sosem z jogurtu naturalnego
Do czego podać mizerię?
Pyszną domową mizerię z jogurtem naturalnym można serwować do wielu różnych dań przez cały rok. Słodko-kwaśny sos pysznie łączy składniki w tej sałatce z ogórków. W tej wersji mizeria z dodatkiem jogurtu zachwyci smakiem każdego, kto jej spróbuje.
Mizeria z jogurtem naturalnym podkręcona sokiem z cytryny i miodem to smakowity dodatek do obiadu. Można podać ją do kotletów schabowych lub mielonych. Pasuje do pieczonych i smażonych ryb. Sprawdzi się jako uzupełnienie wegetariańskiego obiadu. Jogurtowa mizeria z sokiem cytrynowym i miodem świetnie komponuje się z młodymi ziemniakami i warzywami na ciepło.
SKŁADNIKI
- 500 g ogórków
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Do jogurtu wlać sok z cytryny i miód. Dodać otartą skórkę cytrynową i doprawić solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Ogórki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Przełożyć do miski.
- Dodać posiekany koperek i wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.