Jak zrobić jogurt? Domowe sposoby

2018-01-25
jak-zrobic-jogurt-domowe-sposoby.jpg
Autor: pixabay.com Nie zdrowszego jogurtu od tego, który przygotujesz samemu w domu.
łatwy
15 min
4

Jak zrobić jogurt naturalny? Jogurt to doskonałe źródło białka i  wapnia, a także cennych bakterii,  które wspomagają nasz organizm. Sprawdź polecany przez nas sposób na przygotowanie domowego jogurtu!

Składniki

litr mleka pasteryzowanego

jogurt naturalny (100 g)

4-5 łyżek mleka w proszku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mleko podgrzewamy, ale nie możemy doprowadzić do wrzenia. Gdy zrobi się ciepłe, nie gorące, dodajemy mleko w proszku, kiedy substancja uzyska jednolitą konsystencję możemy dolać jogurt naturalny. Mieszamy.

Następnie przelewamy całość do naczynia trzymającego ciepło, np. do termosu, i odstawiamy. Kultury bakterii zawarte w jogurcie powinny sfermentować nasz zaczyn i po około 4-5 godzinach litr jogurtu przygotowanego domowym sposobem powinien być gotowy.

Na koniec należy go schłodzić w lodówce, to ważne, bo postępująca fermentacja może go zakisić.

Przechowywany w odpowiednio niskiej temperaturze będzie zdatny do użycia przez 2-3 dni.

Tak przygotowany jogurt świetnie smakuje z domową granolą z suszonymi owocami.                                                                     

ZOBACZ WIDEO o naturalnych probiotykach!