Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z rzodkiewki do obiadu to super sposób na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek z ogrodu albo urodzaju na to warzywo, który skutkuje bardzo atrakcyjnymi cenami pęczka rzodkiewki. To także okazja na zjedzenie większej ilości tego zdrowego warzywa, jakim jest pyszna, chrupiąca i konkretna w smaku rzodkiewka.
Rzodkiewki, które pojawiają się późną wiosną i latem mają zazwyczaj bardzo atrakcyjną cenę. Ten, kto ma je w ogródku wie dlaczego - mają zwyczaj dorastać do wyrwania w jednym czasie.
Surówka z rzodkiewki to zdrowy i szybki sposób na wykorzystanie tego urodzaju lub korzystnej ceny. Tym bardziej, że rzodkiewki w tym czasie są po prostu pyszne, mają już smak i zapach, są chrupiące i twarde. Dzięki temu można łatwo i szybko zetrzeć je na tarce na surówkę.
Bardzo lubię rzodkiewkowe surówki, bo są naprawdę łatwe do przygotowania, mają tylko jedną wadę - niezbyt nadają się do dłuższego przechowywania - podchodzą wodą, a ich zapach zmienia się na nieprzyjemny z powodu związków siarki, które zawiera to warzywo. Te związki jednak bardzo korzystnie wpływają na nasze włosy i paznokcie, a więc jedzmy rzodkiewkę!
Ma ona też sporo korzystnych dla zdrowia witamin, mikroelementów i błonnika, za to mało kalorii. Sprzyja więc utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
Pod materiałem wideo znajdziecie galerię, a w niej inne pyszne przepisy na surówki do obiadu
SKŁADNIKI
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1/2 pęczka dymki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ogórek
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 czuba łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce - albo na plasterki, albo na tarce o dużych oczkach.
- Podobnie postąpić z ogórkiem
- Dymkę (z cebulkami) posiekać drobno, podobnie pokroić koperek.
- Wymieszać jogurt z majonezem, dodać sól i pieprz do smaku, dodać do warzyw i wymieszać. Podawać od razu.