Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową

Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową
Autor: Shutterstock Urodzaj rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania z niej pysznej i zdrowej surówki
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z rzodkiewki do obiadu to super sposób na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek z ogrodu albo urodzaju na to warzywo, który skutkuje bardzo atrakcyjnymi cenami pęczka rzodkiewki. To także okazja na zjedzenie większej ilości tego zdrowego warzywa, jakim jest  pyszna, chrupiąca i konkretna w smaku rzodkiewka.

Rzodkiewki, które pojawiają się późną wiosną i latem mają zazwyczaj  bardzo atrakcyjną cenę. Ten, kto ma je w ogródku wie dlaczego - mają zwyczaj dorastać do wyrwania w jednym czasie.

Surówka z rzodkiewki to zdrowy i szybki sposób na wykorzystanie tego urodzaju lub korzystnej ceny. Tym bardziej, że rzodkiewki w tym czasie są po prostu pyszne, mają już smak i zapach, są chrupiące i twarde. Dzięki  temu można łatwo i szybko zetrzeć je na tarce na surówkę.

Bardzo lubię rzodkiewkowe surówki, bo są naprawdę łatwe do przygotowania, mają tylko jedną wadę  - niezbyt nadają się do dłuższego przechowywania - podchodzą wodą, a ich zapach zmienia się na nieprzyjemny z powodu związków siarki, które zawiera to warzywo. Te związki jednak bardzo korzystnie wpływają na nasze włosy i paznokcie, a więc jedzmy rzodkiewkę!

Ma ona też sporo korzystnych dla zdrowia witamin, mikroelementów i  błonnika, za to mało kalorii. Sprzyja więc utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

Pod materiałem wideo znajdziecie galerię, a w niej inne pyszne przepisy na surówki do obiadu

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki gęstego  jogurtu
  • 1 czuba łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce - albo na plasterki, albo na tarce o dużych oczkach.
  • Podobnie postąpić z ogórkiem
  • Dymkę (z cebulkami) posiekać drobno, podobnie pokroić koperek.
  • Wymieszać jogurt z majonezem, dodać sól i pieprz do smaku, dodać do warzyw i wymieszać. Podawać od razu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej