Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową

Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową
Autor: Shutterstock Urodzaj rzodkiewki można wykorzystać do przygotowania z niej pysznej i zdrowej surówki
łatwy
15 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Surówka z rzodkiewki do obiadu to super sposób na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek z ogrodu albo urodzaju na to warzywo, który skutkuje bardzo atrakcyjnymi cenami pęczka rzodkiewki, To także okazja na zjedzenie większej  ilości tego zdrowego warzywa, jakim jest  pyszna chrupiąca rzodkiewka.

Rzodkiewki, które pojawiają się późną wiosną i latem mają zazwyczaj  bardzo atrakcyjną cenę. Ten, kto ma je w ogródku wie dlaczego - mają zwyczaj dorastać do wyrwania w jednym czasie. Surówka z rzodkiewki to zdrowy i szybki sposób na wykorzystanie tego urodzaju lub korzystnej ceny. Tym bardziej, że rzodkiewki w tym czasie są po prostu pyszne, mają już smak i zapach, są chrupiące i twarde. Dzięki  temu można łatwo i szybko zetrzeć je na tarce na surówkę. Bardzo lubię rzodkiewkowe surówki, bo są naprawdę łatwe do przygotowania, mają tylko jedną wadę  - niezbyt nadają się do dłuższego przechowywania - podchodzą wodą, a ich zapach zmienia się na nieprzyjemny z powodu związków siarki, które zawiera to warzywo. Te związki bardzo korzystnie wpływają na nasze włosy i paznokcie, a więc jedzmy rzodkiewkę! Ma ona też sporo korzystnych dla zdrowia witamin, mikroelementów i  błonnika, za to mało kalorii. Sprzyja więc utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

SKŁADNIKI

  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1/2 pęczka dymki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki gęstego  jogurtu
  • 1 czuba łyżka majonezu
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rzodkiewki umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce - albo na plasterki, albo na tarce o dużych oczkach.
  • Podobnie postąpić z ogórkiem
  • Dymkę (z cebulkami) posiekać drobno, podobnie pokroić koperek.
  • Wymieszać jogurt z majonezem, dodać sól i pieprz do smaku, dodać do warzyw i wymieszać. Podawać od razu.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej