Szybka surówka z rzodkiewki do obiadu: przepis na surówkę rzodkiewkową
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Surówka z rzodkiewki do obiadu to super sposób na wykorzystanie nadmiaru rzodkiewek z ogrodu albo urodzaju na to warzywo, który skutkuje bardzo atrakcyjnymi cenami pęczka rzodkiewki, To także okazja na zjedzenie większej ilości tego zdrowego warzywa, jakim jest pyszna chrupiąca rzodkiewka.
Rzodkiewki, które pojawiają się późną wiosną i latem mają zazwyczaj bardzo atrakcyjną cenę. Ten, kto ma je w ogródku wie dlaczego - mają zwyczaj dorastać do wyrwania w jednym czasie. Surówka z rzodkiewki to zdrowy i szybki sposób na wykorzystanie tego urodzaju lub korzystnej ceny. Tym bardziej, że rzodkiewki w tym czasie są po prostu pyszne, mają już smak i zapach, są chrupiące i twarde. Dzięki temu można łatwo i szybko zetrzeć je na tarce na surówkę. Bardzo lubię rzodkiewkowe surówki, bo są naprawdę łatwe do przygotowania, mają tylko jedną wadę - niezbyt nadają się do dłuższego przechowywania - podchodzą wodą, a ich zapach zmienia się na nieprzyjemny z powodu związków siarki, które zawiera to warzywo. Te związki bardzo korzystnie wpływają na nasze włosy i paznokcie, a więc jedzmy rzodkiewkę! Ma ona też sporo korzystnych dla zdrowia witamin, mikroelementów i błonnika, za to mało kalorii. Sprzyja więc utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.
SKŁADNIKI
- 2 pęczki rzodkiewki
- 1/2 pęczka dymki
- 1/2 pęczka koperku
- 1 ogórek
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- 1 czuba łyżka majonezu
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rzodkiewki umyć, oczyścić i zetrzeć na tarce - albo na plasterki, albo na tarce o dużych oczkach.
- Podobnie postąpić z ogórkiem
- Dymkę (z cebulkami) posiekać drobno, podobnie pokroić koperek.
- Wymieszać jogurt z majonezem, dodać sól i pieprz do smaku, dodać do warzyw i wymieszać. Podawać od razu.