Do ziemniaków dodaj te 2 składniki. Szwedzki klasyk w nowej odsłonie to kulinarny hit
Dieta bezglutenowa
Szwedzkie ziemniaki Hasselback zrobiły niesamowitą karierę nie tylko w Polsce. To proste danie zachwyciło cały świat. Od tamtej pory powstało mnóstwo przepisów na podobne dania. Jednym z nich jest receptura, w której harmonijkowe ziemniaki zostały wzbogacone wędzonym dwoma składnikami. Dzięki tym prostym dodatkom pieczone ziemniaki smakują obłędnie. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i aromatyczne ziemniaki Hasselback z boczkiem i czosnkiem.
Ziemniaki Hasselback z boczkiem i czosnkiem – składniki
Do przygotowania obłędnych ziemniaków harmonijkowych potrzebnych jest tylko kilka produktów. Na liście składników znalazły się tylko cztery składniki i dwie przyprawy. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok, a cześć z nich zawsze jest w domu.
Co więc jest potrzebne, aby przyrządzić wyborne pieczone ziemniaki harmonijkowe? Lista składników obejmuje takie składniki jak:
- ziemniaki
- wędzony boczek
- czosnek
- oliwa z oliwek
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić pieczone ziemniaki z boczkiem i czosnkiem?
Wyśmienite ziemniaki z piekarnika, których smak podkręca wędzony boczek i aromatyczny czosnek, nie są trudne. Przepis jest sprawdzony i nie ma opcji, żeby coś nie wyszło. Harmonijkowe ziemniaki robi się bardzo podobnie jak szwedzki oryginał.
Jak więc upiec ziemniaki Hasselback z dodatkiem boczku i czosnku? Danie nie jest trudne. Najważniejszą czynnością jest odpowiednie pokrojenie ziemniaków. Powinny przypominać harmonijkę.
- 1. krok – nacięcie ziemniaków w harmonijkę
- 2. krok – włożenie w ziemniaki kawałków boczku i plasterków czosnku
- 3. krok – upieczenie ziemniaków Hasselback z boczkiem i czosnkiem w piekarniku
Jak długo piec ziemniaki z boczkiem w piekarniku?
Doskonałe ziemniaczki Hasselback, które podkręca wędzony boczek i czosnek, piecze się w piekarniku. Ziemniaki układa się w formie do zapiekania i przykrywa, a następnie wstawia do piekarnika. Należy go wcześniej nagrzać do 190 stopni C. Pyszne ziemniaki pieką się około 45 minut. Po tym czasie zdejmuje się przykrycie i dopieka harmonijkowe ziemniaczki jeszcze przez 10 minut.
Jak podawać ziemniaki Hasselback z boczkiem i czosnkiem?
Ziemniaki harmonijkowe z dodatkiem wędzonego boczku i czosnku są pyszne i aromatyczne. Świetnie sprawdzą się na obiad lub jako dodatek do dań głównych. Bardzo dobrze smakują z potrawami z grilla. Ziemniaczki po szwedzku można też podać jako imprezową przekąskę. Pysznie smakują z różnymi sosami. Można zaserwować do nich tradycyjny sos czosnkowy czy dip ziołowy. Warto przyrządzić także smakowitą surówkę z kapusty pekińskiej.
SKŁADNIKI
- 8 średnich ziemniaków
- 8 plasterków wędzonego boczku
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki dokładnie umyć i osuszyć.
- Każdy ziemniak pokroić w harmonijkę. Naciąć je od góry, uważając, aby ich nie przekroić. Doprawić solą i pieprzem.
- Nacięte ziemniaki ułożyć w skropionej oliwą z oliwek formie do zapiekania z przykryciem. W każde nacięcie włożyć po kilka kosteczek wędzonego boczku i parę plasterków czosnku.
- Formę przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec około 45 minut. Następnie zdjąć przykrycie i dopiekać ziemniaki jeszcze przez 10 minut, aż zaczną się delikatnie rumienić.
- Podawać na ciepło jako samodzielną potrawę lub dodatek do dania głównego.