Co zrobić z białej kiełbasy po świętach? Przygotuj pyszne i soczyste pulpety w sosie

pulpety z białej kiełbasy
Autor: Shutterstock Rewelacyjne pulpety z białej kiełbasy to proste danie obiadowe w stylu zero waste.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Biała kiełbasa to obowiązkowa pozycja w wielkanocnym menu. Co można z niej zrobić po świętach? Najprostszy sposób na wykorzystanie nadmiaru białej kiełbasy znajduje się w tym przepisie. Pyszne pulpety z białej kiełbasy uzupełnione sosem chrzanowym to pomysł na aromatyczny obiad po Świętach Wielkanocnych. To danie zero waste, do którego można wykorzystać poświąteczne resztki. Zobaczcie, jak zrobić doskonałe pulpety z białej kiełbasy.

Pulpety z białej kiełbasy – składniki

Do przyrządzenia pysznych domowych pulpetów z białej kiełbasy potrzebne są proste składniki. To popularne produkty, które wykorzystuje się do tradycyjnych potraw wielkanocnych. Dzięki temu przepisowi można wykorzystać nadmiar produktów oraz resztki, które zalegają w lodówce po świętach.

Lista składników, które potrzebne są do zrobienia smakowitych pulpecików z białek kiełbasy, została podzielona na dwie części. Pierwsza z nich to produkty potrzebne do przygotowania pulpetów, a druga obejmuje składniki do sosu.

  • składniki do pulpetów – biała kiełbasa, cebula, musztarda, majeranek
  • składniki do sosu – śmietana, woda, chrzan, przyprawy

Jak zrobić pulpety z białej kiełbasy?

Przepis na małe pulpety w punkt odpowiada na pytanie, co zrobić z białej kiełbasy po świętach. Przepis na nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin przy garach. Postępując według niego, soczyste pulpety z białej kiełbasy udadzą się na medal.

Jak więc zrobić pulpety z białej kiełbasy w aromatycznym sosie chrzanowym? Przygotowanie jest łatwe i szybkie.

  • 1. krok – przygotowanie masy mięsnej z białej kiełbasy
  • 2. krok – uformowanie pulpecików
  • 3. krok – podsmażenie pulpecików z białej kiełbasy
  • 4. krok – dodanie pozostałych składników i duszenie 10 minut

Co zrobić z białej kiełbasy?

Pyszne i soczyste pulpety otulone aksamitnym sosem chrzanowym to propozycja na wyjątkowy obiad po Świętach Wielkanocnych. To nie jedyny przepis na wykorzystanie nadmiaru białej kiełbasy po świętach. Poniżej znajdziecie kilka prostych przepisów z białą kiełbasą w roli głównej.

SKŁADNIKI

  • 3 białe kiełbasy
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • sos:
  • 200 g śmietany 18%
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki chrzanu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Z białej kiełbasy usunąć otoczkę i mięso przełożyć do miski. Dodać musztardę i doprawić majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy mięsnej pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Układać je obok siebie na desce.
  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pulpety z każdej strony, aż zaczną się rumienić.
  • Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
  • Wlać śmietanę wymieszaną z wodą i chrzanem. Doprawić solą i pieprzem. Patelnię przykryć pokrywką, zagotować, zmniejszyć ogień i dusić około 10 minut.
  • Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem oraz chrupiącą surówką.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?
Anna Szulc-Górska
więcej