Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler
2021-03-31
łatwy
15 min
4
Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie funkcjonuje w kuchni polskiej od niepamiętnych czasów. W takim sosie podawano mięsa, dodawano go do kasz. Magda Gessler wykorzystała ten staropolski przepis w "Kuchennych rewolucjach".
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 4 pętka białej, surowej kiełbasy
- 1 cebula
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 1,5 szklanki rosołu, bulionu lub wywaru z jarzyn
- 1 pełna łyżka cukru
- sól
- sok z 1 cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko zeszklić, zamieszać, dodać białą kiełbasę. Gdy pod wpływem gorąca kiełbasa napęcznieje nakłuć ją widelcem w kilku miejscach.
- Smażyć po jednej stronie aż się lekko zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Kiedy znów napęcznieje - ponakłuwać ją widelcem. Smażyć na niewielkim ogniu, żeby cebula się nie przypaliła.
- W tym czasie rosół, bulion lub wywar z jarzyn doprowadzić do wrzenia.
- W rondlu skropić cukier odrobiną wody (kilkoma kroplami) i stopniowo podgrzewać aż zrobi się ciemnobrązowy karmel. Zestawić z ognia i natychmiast przelać 1/2 szklanki gorącego bulionu, wymieszać.
- Na suchej patelni zrumienić mąkę, dodać masło, wymieszać, rozprowadzić zasmażkę 1/2 szklanki zimnej wody, wlać resztę bulionu, zamieszać i zagotować. Dodać karmel, sól i sok z cytryny do smaku, wymieszać i jeszcze chwilkę gotować.
- Podawać kiełbasę polaną szarym sosem, z ziemniakami i surówką lub z chlebem.