Kotlety z białej kiełbasy w sosie chrzanowym - przepis na smaczne kotleciki
2021-04-02
łatwy
35 min
4
Kotlety z białej kiełbasy z sosem chrzanowym smakują bardzo dobrze, a są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. To pomysł na obiad do zrobienia w kilka chwil. Świetnie smakują z kaszą lub ryżem. Można je również podać jako dodatek do wielkanocnego żurku. Jak zrobić kotleciki z białej kiełbasy? Podajemy sprawdzony przepis!
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Kotleciki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- majeranek
- sól i pieprz
- olej
- Sos:
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki chrzanu
- 2 łyżki masła
- mąka
- pieprz i sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę obrać z osłonki i rozgnieść w misce widelcem, dodać jajko, rozgnieciony czosnek, przyprawić i wyrobić masę.
- Z masy formować niewielkie, okrągłe kotleciki i smażyć na oleju na złoto z obu stron.
- Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Gdy zacznie się rumienić dodać bulion, mleko i chrzan i podgrzewać cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany.
- Kotleciki podawać z sosem i ryżem bądź kaszą.