Kotlety z białej kiełbasy w sosie chrzanowym - przepis na smaczne kotleciki

2021-04-02
Kotlety z białej kiełbasy w sosie chrzanowym
Autor: Shutterstock Kotlety z białej kiełbasy to szybka wersja mielonych.
łatwy
35 min
4

Kotlety z białej kiełbasy z sosem chrzanowym smakują bardzo dobrze, a są niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. To pomysł na obiad do zrobienia w kilka chwil. Świetnie smakują z kaszą lub ryżem. Można je również podać jako dodatek do wielkanocnego żurku. Jak zrobić kotleciki z białej kiełbasy? Podajemy sprawdzony przepis!

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • Kotleciki:
  • 1 kg białej kiełbasy
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • olej
  •  
  • Sos:
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki masła
  • mąka
  • pieprz i sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę obrać z osłonki i rozgnieść w misce widelcem, dodać jajko, rozgnieciony czosnek, przyprawić i wyrobić masę.
  • Z masy formować niewielkie, okrągłe kotleciki i smażyć na oleju na złoto z obu stron.
  • Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Gdy zacznie się rumienić dodać bulion, mleko i chrzan i podgrzewać cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji śmietany.
  • Kotleciki podawać z sosem i ryżem bądź kaszą.