Zupa koperkowa z białą kiełbasą - sycąca i aromatyczna
2021-05-17
łatwy
30 min
4
Zupa koperkowa z białą kiełbasą to świetny pomysł na wykorzystanie białej kiełbasy - zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za żurkiem czy białym barszczem. Zupa jest sycąca i bardzo aromatyczna dzięki dużej ilości koperku.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wody
- 2 surowe białe kiełbasy
- 2 pęczki koperku
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 3 ziemniaki
- mały kawałek selera
- 1 cebula
- mały kubek śmietany do zupy
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kiełbasę sparzyć w osolonym wrzątku, nie wylewać go.
- Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na największych oczkach. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w półplasterki.
- Starte warzywa, ziemniaki i cebulę obsmażyć na wolnym ogniu około 5 minut.
- Zalać wodą z parzenia kiełbasy, dodać liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowany koperek, gotować 10 minut. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Kiełbasę pokroić w odpowiadające nam wielkością kawałki, dodać do zupy. Zupę zaprawić śmietaną, zagotować na wolnym ogniu.