Zupa koperkowa z białą kiełbasą - sycąca i aromatyczna

Zupa koperkowa z białą kiełbasą -  sycąca i aromatyczna
Autor: Shutterstock Białą kiełbasę możemy wykorzystać do przygotowania sycącej i aromatycznej zupy koperkowej
łatwy
30 min
4

Zupa koperkowa z białą kiełbasą to świetny pomysł na wykorzystanie białej kiełbasy - zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za żurkiem czy białym barszczem. Zupa jest  sycąca i bardzo aromatyczna dzięki dużej ilości koperku.

SKŁADNIKI

  • 1,5 l wody
  • 2 surowe białe kiełbasy
  • 2 pęczki koperku
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 3 ziemniaki
  • mały kawałek selera
  • 1 cebula
  • mały kubek śmietany do zupy
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kiełbasę sparzyć w osolonym wrzątku, nie wylewać go.
  • Marchewki, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce na największych oczkach. Ziemniaki obrać i  pokroić w kostkę, cebulę pokroić w półplasterki.
  • Starte warzywa,  ziemniaki i cebulę  obsmażyć na wolnym ogniu około 5 minut.
  • Zalać wodą z parzenia kiełbasy, dodać liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowany koperek, gotować 10 minut. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • Kiełbasę pokroić w odpowiadające nam wielkością kawałki, dodać do zupy. Zupę zaprawić śmietaną, zagotować na wolnym ogniu.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej