Ragout z białej kiełbasy z pomidorami i selerem naciowym
2021-06-10
łatwy
20 min
4
Ragout z białej kiełbasy z pomidorami i selerem naciowym to smaczne danie o przyjemnym, świeżym aromacie selera naciowego i zieleniny. Najlepiej smakuje z makaronem, choć można je również podać z białą bułeczką.
Co to jest ragout?
Ragoût to potrawa wywodząca się z kuchni francuskiej. To rodzaj potrawki mięsnej lub warzywnej, którą charakteryzuje równomierny sposób rozdrobnienia składników. Mięso, ryby bądź warzywa pokrojone w równej wielkości kawałki dusi się w sosie do miękkości. Tak przygotowane danie podaje się samodzielnie lub z ulubionym dodatkiem: kaszą, ryżem, makaronem bądź ziemniakami.
SKŁADNIKI
- 1 kg białej kiełbasy
- 6 ząbków czosnku
- 4 łodygi selera naciowego
- 4 pomidory
- 1 łyżka siekanej bazylii
- 1 łyżka siekanego koperku
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki
- 1 szklanka bulionu
- olej
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować 3 litry wody, osolić ją, włożyć do niej kiełbasę i nieobrany z łupin czosnek. Gotować 5 minut a następnie odcedzić i przestudzić.
- Kiełbasę i selera pokroić w plasterki, czosnek obrać z łupin, pomidory obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić.
- Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim kiełbasę, przełożyć ją do garnka.
- Na patelnię wlać resztę oliwy i podsmażyć selera wraz z czosnkiem i pomidorami, smażyć 2-3 min., dodać do kiełbasy.
- Do garnka z kiełbasą i warzywami wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, dusić 20 minut na małym ogniu.
- Pod koniec dodać zieleninę i wymieszać z ugotowanym al dente makaronem.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?