Ragout z białej kiełbasy z pomidorami i selerem naciowym

Ragout z białej kiełbasy z selerem naciowym i pomidorami
Autor: Shutterstock Ragout z białej kiełbasy z selerem naciowym i pomidorami to pyszny dodatek do makaronu.
łatwy
20 min
4

Ragout z białej kiełbasy z pomidorami i selerem naciowym to smaczne danie o przyjemnym, świeżym aromacie selera naciowego i zieleniny. Najlepiej smakuje z makaronem, choć można je również podać z białą bułeczką.

Co to jest ragout?

Ragoût to potrawa wywodząca się z kuchni francuskiej. To rodzaj potrawki mięsnej lub warzywnej, którą charakteryzuje równomierny sposób rozdrobnienia składników. Mięso, ryby bądź warzywa pokrojone w równej wielkości kawałki dusi się w sosie do miękkości. Tak przygotowane danie podaje się samodzielnie lub z ulubionym dodatkiem: kaszą, ryżem, makaronem bądź ziemniakami.

SKŁADNIKI

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 4 pomidory
  • 1 łyżka siekanej bazylii
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zagotować 3 litry wody, osolić ją, włożyć do niej kiełbasę i nieobrany z łupin czosnek. Gotować 5 minut a następnie odcedzić i przestudzić.
  • Kiełbasę i selera pokroić w plasterki, czosnek obrać z łupin, pomidory obrać, usunąć nasiona, a miąższ pokroić.
  • Rozgrzać na patelni 2 łyżki tłuszczu i zrumienić na nim kiełbasę, przełożyć ją do garnka.
  • Na patelnię wlać resztę oliwy i podsmażyć selera wraz z czosnkiem i pomidorami, smażyć 2-3 min., dodać do kiełbasy.
  • Do garnka z kiełbasą i warzywami wlać bulion, przyprawić solą i pieprzem, dusić 20 minut na małym ogniu.
  • Pod koniec dodać zieleninę i wymieszać z ugotowanym al dente makaronem.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?
Anna Szubińska

Redaktorka w dziale Rozrywka w "Super Expressie". Jestem absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego, związaną zawodowo z prasą od 2008 roku. W 2016 r. rozpoczęłam przygodę z mediami internetowymi w Grupie ZPR Media. W wolnych …

więcej