Pierogi dominikańskie z białą kiełbasą: najlepszy przepis na pierogi św. Jacka

Pierogi dominikańskie z białą kiełbasą: najlepszy przepis na pierogi św. Jacka
Autor: Shutterstock.com Pierogi św. Jacka z twarogowego ciasta pierogowego nadziewane surową białą kiełbasą
łatwy
45 min
4

Dieta wegetariańska

Pierogi dominikańskie to tradycyjne danie kuchni staropolskiej. Niedawno przypomniano o nich w programie "Rączka gotuje". Znany śląski kucharz Remigiusz Rączka odwiedził klasztor dominikanów w Gidlach i ugotował słynne pierogi św. Jacka. Jak zrobić takie pierogi? To proste z naszym przepisem. 

Historia pierogów św. Jacka 

Hanna Szymanderska w swojej książce Polska Wigilia pisała: "Święty Jacek działał w Polsce i na Rusi, był także przeorem w Kijowie, a stamtąd właśnie przyszły do nas wigilijne pierogi, knysze, kulebiaki..." Jednak współczesne badania historyczne raczej upatrują początków pierogów na terenach dzisiejszej Polski dużo wcześniej, jeszcze przed nastaniem chrześcijaństwa. Nie mniej dzisiaj wiele miejsc przyznaje się do pierogowego dziedzictwa i wciąż krąży wiele legend o początkach przysmaku. W każdym razie św. Jacek, dominikanim, nie tylko karmił ludzi strawą duchową, ale także pierogami. Zgodnie z chrześcijańskim powołaniem: "nagiego odziej, nakarm ubogich".
Co roku w Krakowie zakon dominikanów razem w władzami miasta organizuje właśnie festiwal pierogów. Również w Lublinie dominikanie pielęgnują tę tradycję. 
Pierogi św. Jacka w 2010 roku zostały nawet wpisane na listę produktów tradycyjnych w kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie podkarpackim. Interesujący jest ich opis: Pierogi św. Jacka pieczone są we wsi Nockowej od początku jej założenia. Związana jest z nimi legenda opowiadająca o powstaniu ww. produktu. Jacek Odrowąż idąc na misje na Ruś Kijowską zatrzymał się we wsi Nockowej, aby podkuć konia. Jadąc dalej napotkał bagna, na których jego koń stracił życie. Głodny i spragniony postanowił zawrócić do wsi, gdy wnet zobaczył na wzgórzu idących żeńców. Poprosił o wodę i jedzenie. Żeńcy napoili św. Jacka, jednak nie mieli nic do jedzenia. Ten poprosił, aby zabrali do domu snop pszenicy, wykruszyli ziarna i w żarnach zmielili. Żeńcy tak zrobili, ale mąki było mało, wtedy św. Jacek zobaczył odcedzający się twaróg i kazał dołożyć do mąki i zagnieść ciasto. Następnie kazał im przynieść z pola liście kapusty ugotować i posiekać, ale farszu wciąż było mało. Wtedy poprosił ich, aby nazbierali białej simby, czyli pieczarek, które w tym czasie rosły na dziko na ugorach. Nieufni żeńcy uważali, że pieczarki są grzybami trującymi i nie zgodzili się. Wtedy św. Jacek wziął pieczarkę, ułamał i zjadł surową. Widząc to żeńcy nazbierali pieczarek, podgotowali i posiekali, a na końcu dodali do farszu. Ulepili pierogi i połowę ugotowano, a połowę upieczono i ułożono w misce św. Jacka. Na ucztę zostali zaproszeni wszyscy mieszkańcy wsi. Uważano to za cud, a miska po tych pierogach znajduje się do dnia dzisiejszego w Będziemyślu. Pierogi te jadano bardzo często i były one swego rodzaju rarytasem. Podczas spożywania pieczonych pierogów odmawiano modlitwę: „Św. Jacku z pierogami, módl się do Boga za nami, żeby te pierogi cały rok na stole były i nas od głodu broniły”.

SKŁADNIKI

  • Na ciasto pierogowe:
  • 300g białego sera mielonego
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka miękkiego masła,
  • 1 szczypta soli
  • Na nadzienie:
  • 600 g surowej kiełbasy białej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka chrzanu tartego z kwaskiem cytrynowym
  • Na okrasę:
  • 60 g wędzonego boczku lub wędzonej słoniny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania farszu. Z kiełbasy usuń jelito (osłonkę). Rozdrobnij farsz widelcem. Dodaj majeranek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz chrzan. Wymieszaj na jednorodną masę.
  • Pora na ciasto. Do miski dodaj twaróg, masło i wybite jajko. Mieszaj do połączenia za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. 
  • Do twarogu dodaj porcjami mąkę i zagnieć gładkie ciasto. 
  • Ciasto rozwałkuj na cienki placek grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki wytnij koła. Napełnij je farszem kiełbasianym. Sklej dokładnie i zawiń brzeg w ozdobne fale. 
  • Gotuj w osolonym wrzątku przez 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 
  • Podawaj pierogi polane zrumienionym boczkiem lub słoninką. Najlpiej smakują z kiszonym ogórkiem.
Beszamel - Jak zrobić ciasto na pierogi?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej