Biała kiełbasa z cydrem: przepis na pieczoną białą kiełbasę
Biała kiełbasa pieczona z cydrem to pomysł jak ją przyrządzić na obiad - gdy biała parzona już się ci znudziła. Dodatek jabłka, cebuli i cydru sprawia, że kiełbasa zyskuje na charakterze, smaku i aromacie. To danie niedrogie i łatwe do przygotowania.
Sprawdź też:
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?
Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?
Polecamy także:
Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę
Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę
Biała kiełbasa pieczona: jak upiec białą kiełbasę?
Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania
Biała kiełbasa ze śliwkami: oryginalny pomysł na białą kiełbasę
Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler
Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
- 4 parzone białe kiełbasy
- 1 soczyste kwaśne jabłko
- 150 ml cydru
- 1 duża biała cebula
- sól, pieprz
- majeranek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.
- Kiełbaski naciąć z obu stron - jak na grilla.
- Z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki. Podobnie pokroić cebulę.
- Dno naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć dno naczynia jabłkiem i cebulą. Na wierz położyć kiełbasę. Polać połową cydru, posypać przyprawami.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut - w połowie pieczenia wlać resztę cydru.