Biała kiełbasa z cydrem: przepis na pieczoną białą kiełbasę

2021-02-09
Biała kiełbasa z cydrem: przepis na pieczoną białą kiełbasę
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa upieczona z jabłkiem, cebulą i cydrem jest  aromatyczna i delikatna zarazem
łatwy
25 min
4

Biała kiełbasa pieczona z cydrem to pomysł jak ją przyrządzić na obiad - gdy biała parzona już się ci znudziła. Dodatek jabłka, cebuli i cydru sprawia, że kiełbasa zyskuje na charakterze, smaku i aromacie. To danie niedrogie i  łatwe do przygotowania.

Składniki

4 parzone białe kiełbasy

1 soczyste kwaśne jabłko

150 ml  cydru

1 duża biała cebula

sól, pieprz

majeranek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.

Kiełbaski naciąć z obu stron - jak na grilla.

Z jabłka wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w plasterki. Podobnie pokroić cebulę.

Dno naczynia żaroodpornego lub blaszkę wysmarować tłuszczem. Wyłożyć dno naczynia jabłkiem i cebulą. Na wierz położyć kiełbasę. Polać połową cydru, posypać przyprawami.

Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut - w połowie pieczenia wlać resztę cydru.

Sprawdź też:

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Polecamy także:

Biała kiełbasa na śmietanie: jak zrobić domową kiełbasę

Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę

Biała kiełbasa pieczona: jak upiec białą kiełbasę?

Biała kiełbasa smażona - sposób przygotowania

Biała kiełbasa ze śliwkami: oryginalny pomysł na białą kiełbasę

Biała kiełbasa w piwie

Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler

Biała kiełbasa z konfiturą z czerwonej cebuli

Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAdrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek