Biała kiełbasa w piwie: przepis nie tylko na Wielkanoc

Biała kiełbasa w piwie: przepis nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock Biała kiełbasa zapiekana w piwie to znakomity przysmak na Wielkanoc, ale nie tylko - ubarwi każdą ucztę w rytmie kuchni polskiej
łatwy
30 min
4

Biała kiełbasa to jedno z obowiązkowych dań na Wielkanoc. Zazwyczaj biała kiełbasa pojawia się jako dodatek do wielkanocnego żuru. Ale sposoby przyrządzania białej kiełbasy na Wielkanoc są rozmaite. Wypróbuj tę ciekawa propozycję - oto przepis na białą kiełbasę w piwie.

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Natłuść białą kiełbasę olejem. Włóż ją do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.
  • Równomiernie rozmieść liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, zalej piwem.
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Gdy się zrumienią, obróć je na drugą stronę.
  • Pokrój cebule w półplasterki, jabłka obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Najpierw na oleju (lub na smalcu) przesmaż cebule na złoto, a gdy zmiękną, dołóż jabłka i duś pod przykryciem.
  • Gdy kiełbaski będę z obu stron rumiana, przypraw uduszoną cebulę z jabłkami solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z kiełbasą.
Biała kiełbasa: Jaki jest jej skład? Z czego się ją robi?

Przeczytaj też:

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Zajrzyj też do naszej galerii i sprawdź inne przepisy na białą kiełbasę

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej