Biała kiełbasa w piwie: przepis nie tylko na Wielkanoc

Biała kiełbasa w piwie: przepis nie tylko na Wielkanoc

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biała kiełbasa zapiekana w piwie to znakomity przysmak na Wielkanoc, ale nie tylko - ubarwi każdą ucztę w rytmie kuchni polskiej

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Biała kiełbasa to jedno z obowiązkowych dań na Wielkanoc. Zazwyczaj biała kiełbasa pojawia się jako dodatek do wielkanocnego żuru. Ale sposoby przyrządzania białej kiełbasy na Wielkanoc są rozmaite. Wypróbuj tę ciekawa propozycję - oto przepis na białą kiełbasę w piwie.

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Natłuść białą kiełbasę olejem. Włóż ją do brytfanki lub naczynia żaroodpornego.

  • Równomiernie rozmieść liście laurowe, pieprz i ziele angielskie, zalej piwem.

  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Gdy się zrumienią, obróć je na drugą stronę.

  • Pokrój cebule w półplasterki, jabłka obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Najpierw na oleju (lub na smalcu) przesmaż cebule na złoto, a gdy zmiękną, dołóż jabłka i duś pod przykryciem.

  • Gdy kiełbaski będę z obu stron rumiane, przypraw uduszoną cebulę z jabłkami solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj z kiełbasą.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 4,6