Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler

Biała kiełbasa w szarym sosie - wg Magdy Gessler

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biała kiełbasa w szarym sosie według Magdy Gessler to wyśmienity sposób podania tradycyjnej kiełbasy nie tylko świątecznej. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na białą kiełbasę w szarym sosie funkcjonuje w kuchni polskiej od niepamiętnych czasów. W takim sosie podawano mięsa, dodawano go do kasz. Magda Gessler wykorzystała ten staropolski przepis w "Kuchennych rewolucjach".

Składniki

Przygotowanie krok po kroku:

  • Cebulę obrać, pokroić w piórka, wrzucić na patelnię z rozgrzanym olejem, lekko zeszklić, zamieszać, dodać białą kiełbasę. Gdy pod wpływem gorąca kiełbasa napęcznieje nakłuć ją widelcem w kilku miejscach.

  • Smażyć po jednej stronie aż się lekko zrumieni, przewrócić na drugą stronę. Kiedy znów napęcznieje - ponakłuwać ją widelcem. Smażyć na niewielkim ogniu, żeby cebula się nie przypaliła.

  • W tym czasie rosół, bulion lub wywar z jarzyn doprowadzić do wrzenia.

  • W rondlu skropić cukier odrobiną wody (kilkoma kroplami) i stopniowo podgrzewać aż zrobi się ciemnobrązowy karmel. Zestawić z ognia i natychmiast przelać 1/2 szklanki gorącego bulionu, wymieszać.

  • Na suchej patelni zrumienić mąkę, dodać masło, wymieszać, rozprowadzić zasmażkę 1/2 szklanki zimnej wody, wlać resztę bulionu, zamieszać i zagotować. Dodać karmel, sól i sok z cytryny do smaku, wymieszać i jeszcze chwilkę gotować.

  • Podawać kiełbasę polaną szarym sosem, z ziemniakami i surówką lub z chlebem.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8