Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?

Biała kiełbasa gotowana: jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Biała kiełbasa - aby smakowała dobrze, powinna być prawidłowo ugotowana. Podpowiadamy, jak idealnie ugotować białą kiełbasę

Biała kiełbasa gotowana to najpopularniejszy sposób jej przygotowywania, choć tę wędlinę można serwować na wiele sposobów. Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę, by nie straciła smaku, była miękka i soczysta oraz nie popękała podczas gotowania? Podajemy kilka sprawdzonych rad.

Biała kiełbasa gotowana: sposób na doskonałą kiełbasę na gorąco

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem na przygotowanie białej kiełbasy jest jej gotowanie.

Jeśli chcesz wzmocnić smak mięsa, to do wody dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, liści laurowych i nieco majeranku. Nie zapomnij o soli - inaczej biała kiełbasa  "odda" zawartą w sobie sól do wody, sama tracąc smak. Można też dodać do wody ząbek czosnku - również to zapobiegnie utracie smaku i aromatu przez kiełbasę.

Jeśli natomiast zależy ci na utrzymaniu koloru kiełbasy, to do wrzątku możesz dodać sok z cytryny. Można również ugotować białą kiełbasę w piwie. Ten sposób szczególnie polecamy w przypadku zbyt mocno doprawionej lub zbyt słonej kiełbasy.

Jak gotować białą kiełbasę?

Kiełbasę gotujemy w odkrytym garnku, na bardzo małym ogniu - nie pozwalamy na gwałtowne wrzenie wody - grozi to popękaniem kiełbasy. Gotowanie powinno raczej przypominać parzenie. Dobrze jest przed gotowaniem nakłuć w kilku miejscach kiełbaski - to także zapobiega pęknięciu pod wpływem zgromadzonych soków lub rozgrzanego tłuszczu.

Ile czasu gotować białą kiełbasę?

Kiełbasę parzymy/gotujemy ok. 20-30 minut od zagotowania wody - po 20 minutach należy sprawdzić, czy widelec wchodzi gładko w kiełbaskę. Jeśli tak - kiełbasa jest gotowa do podawania. Zazwyczaj serwujemy ją z chrzanem, ćwikłą, musztardą i ostrymi sosami na bazie majonezu.

Sprawdź też:

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Co trzeba o niej wiedzieć?

Biała kiełbasa: jaki jest jej skład? Z czego się robi białą kiełbasę?

Ocena: 3,4