Zapiekanka z batatów. Prosty wegetariański obiad na jesień

zapiekanka z batatów
Autor: Shutterstock Pyszna i sycąca zapiekanka z batatów to prosty wege przepis na jesienny obiad.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Chociaż bataty znane się w naszym kraju już od wielu lat, nie są tak popularne. Szkoda, bo słodkie ziemniaki są nie tylko pyszne, ale i bogate w wiele cennych składników odżywczych. Jakie potrawy można zrobić z batatów? Na początek warto przyrządzić pyszną wegetariańską zapiekankę ze słodkich ziemniaków, która zachwyci smakiem i aromatem. Poznajcie sprawdzony przepis na zapiekankę z batatów.

Jak zrobić bataty na obiad?

Wśród wielu przepisów na obiad ze słodkimi ziemniakami w roli głównej warto sprawdzić tę obłędną wege zapiekankę. Danie jest pyszne i nie zawiera mięsa, więc bez obaw mogą je jeść wegetarianie. W pysznej zapiekance oprócz tytułowych batatów znalazły się inne warzywa jak bakłażan, pomidory, cebula, cukinia i czerwona papryka. Wierzch zapiekanki pokrywa warstwa startego żółtego sera, który podczas pieczenia przyjemnie się roztapia.

Jak zrobić zapiekankę z batatów?

Przepis na zapiekane słodkie ziemniaki z dodatkiem kolorowych warzyw jest bardzo łatwy. Na liście składników znajdują się tylko warzywa, przyprawy i ser żółty. W formie do zapiekania układa się warstwę z pokrojonych w plasterki batatów, a na nie wykłada się podsmażone warzywa – cebulę, cukinię, paprykę, pomidory i bakłażana. Układa się kolejną warstwę batatów i posypuje startym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekanką wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecze się przez pół godziny.

Jak podawać zapiekankę z batatów?

To proste, ale pyszne i aromatyczne danie ze słodkich ziemniaków pysznie smakuje w towarzystwie chrupiącej surówki lub kolorowej sałaty z sosem winegret. Zapiekanka jest sycąca i rozgrzewająca, dlatego doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które idealnie podkreślą smak zapiekanki z batatów.

SKŁADNIKI

  • 200 g startego żółtego sera
  • 3 pomidory
  • 2 duże bataty
  • 2 cukinie
  • 2 czerwone papryki
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane bataty, bakłażan i cukinię pokroić w cienkie plastry. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać bakłażana, cukinię i paprykę. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Często mieszać.
  • Dodać pomidory i doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i smażyć 3 minut.
  • Na dnie formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek ułożyć połowę pokrojonych batatów. Wyłożyć smażone warzywa i przykryć pozostałymi batatami. Wierzch posypać startym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
  • Podawać na ciepło w towarzystwie soczystej surówki.
Bataty, pataty, słodkie ziemniaki: co to jest? Właściwości batatów i zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
więcej