Zapiekanka z batatów. Prosty wegetariański obiad na jesień
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Chociaż bataty znane się w naszym kraju już od wielu lat, nie są tak popularne. Szkoda, bo słodkie ziemniaki są nie tylko pyszne, ale i bogate w wiele cennych składników odżywczych. Jakie potrawy można zrobić z batatów? Na początek warto przyrządzić pyszną wegetariańską zapiekankę ze słodkich ziemniaków, która zachwyci smakiem i aromatem. Poznajcie sprawdzony przepis na zapiekankę z batatów.
Jak zrobić bataty na obiad?
Wśród wielu przepisów na obiad ze słodkimi ziemniakami w roli głównej warto sprawdzić tę obłędną wege zapiekankę. Danie jest pyszne i nie zawiera mięsa, więc bez obaw mogą je jeść wegetarianie. W pysznej zapiekance oprócz tytułowych batatów znalazły się inne warzywa jak bakłażan, pomidory, cebula, cukinia i czerwona papryka. Wierzch zapiekanki pokrywa warstwa startego żółtego sera, który podczas pieczenia przyjemnie się roztapia.
Jak zrobić zapiekankę z batatów?
Przepis na zapiekane słodkie ziemniaki z dodatkiem kolorowych warzyw jest bardzo łatwy. Na liście składników znajdują się tylko warzywa, przyprawy i ser żółty. W formie do zapiekania układa się warstwę z pokrojonych w plasterki batatów, a na nie wykłada się podsmażone warzywa – cebulę, cukinię, paprykę, pomidory i bakłażana. Układa się kolejną warstwę batatów i posypuje startym żółtym serem. Tak przygotowaną zapiekanką wstawia się do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecze się przez pół godziny.
Jak podawać zapiekankę z batatów?
To proste, ale pyszne i aromatyczne danie ze słodkich ziemniaków pysznie smakuje w towarzystwie chrupiącej surówki lub kolorowej sałaty z sosem winegret. Zapiekanka jest sycąca i rozgrzewająca, dlatego doskonale sprawdzi się w chłodniejsze dni. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na pyszne i zdrowe surówki, które idealnie podkreślą smak zapiekanki z batatów.
- Surówka z marchewki i selera. Pyszna, chrupiąca i gotowa w 5 minut
- Surówka z czerwonej kapusty. Znakomita i gotowa w 10 minut
- Ta mizeria nie ma sobie równych. Hitowy przepis, który podbije niejedno podniebienie
- Sałatka z ogórków i pomidorów w 3 minuty. Prosty przepis na zdrowy dodatek do obiadu
- Zielona sałatka z 3 składników. Do zrobienia w kilka minut
SKŁADNIKI
- 200 g startego żółtego sera
- 3 pomidory
- 2 duże bataty
- 2 cukinie
- 2 czerwone papryki
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane bataty, bakłażan i cukinię pokroić w cienkie plastry. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć niej cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
- Dodać bakłażana, cukinię i paprykę. Wymieszać i smażyć, aż warzywa staną się miękkie. Często mieszać.
- Dodać pomidory i doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i smażyć 3 minut.
- Na dnie formy do zapiekania wysmarowanej oliwą z oliwek ułożyć połowę pokrojonych batatów. Wyłożyć smażone warzywa i przykryć pozostałymi batatami. Wierzch posypać startym żółtym serem.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
- Podawać na ciepło w towarzystwie soczystej surówki.