Jak szybko obrać pomidory? Słynny kucharz zdradza sprytny patent

2023-06-15 18:24

Pomidory to skarbnica witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Warto więc regularnie spożywać te smaczne warzywa jako składnik różnych dań. Jeśli zastanawiasz się, jak szybko obrać pomidory, mamy dla Ciebie sprawdzony trik. Odkryj prosty sposób na obieranie tych cennych warzyw.

Jak szybko obrać pomidory? Słynny kucharz zdradza sprytny patent
Autor: You Tube / Kocham Gotować

Kiedy przygotowujemy różne potrawy, często spotykamy się z potrzebą obierania pomidorów ze skórki. Niestety, ręczne obieranie dużej ilości pomidorów może być pracochłonne i czasochłonne. Na szczęście istnieje sprawdzony trik, który znacznie ułatwia ten proces i pozwala zaoszczędzić czas w kuchni. Dzięki niemu możemy szybko obrać pomidory i skupić się na dalszych etapach przygotowywania potraw.

Pokazał, jak obierać pomidory. Ten trik stosują najlepsi kucharze

Obieranie pomidorów może być dla wielu osób wyzwaniem. Brak wprawy i doświadczenia sprawia, że nie wiemy, jak się do tego zabrać. Na szczęście znany polski kucharz, Piotr Ogiński, postanowił podzielić się swoim sprawdzonym trikiem na obieranie pomidorów.

Dlaczego warto obierać pomidory?

Dla większości pomidory są doskonałe do spożycia ze skórką, która jest bogata w wartości odżywcze. Istnieją jednak sytuacje, kiedy obieranie jest wskazane. Dzieci, które mają trudności z pogryzieniem skórki, osoby z zaburzeniami połykania lub problemami żołądkowo-jelitowymi, oraz osoby na lekkostrawnej diecie, mogą mieć korzyści z pozbawionych skórki pomidorów.

Trik Piotra Ogińskiego na obieranie pomidorów

Piotr Ogiński, popularny kucharz i uczestnik programów kulinarnych, postanowił pokazać swoją metodę obierania pomidorów. Proces rozpoczyna się od usunięcia szypułki i wykrojenia środka pod nią. Następnie na górze pomidora robi się nacięcie w kształcie krzyża, a warzywo wkłada się na chwilę do gotującej wody. Po sparzeniu pomidora, Ogiński umieszcza go w misce z zimną wodą i lodem. To zatrzymuje proces gotowania. Pomidora należy tam trzymać przez kilkanaście sekund, a następnie można zdjąć skórkę bez trudu.

Dzięki temu prostemu trikowi obieranie pomidorów staje się łatwiejsze i efektywniejsze. Możemy teraz cieszyć się pozbawionymi skórek pomidorami w różnorodnych daniach, przygotowywanych zgodnie z naszymi preferencjami smakowymi.

Beszamel - owoce mało znane