Sycące gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym - prawdziwy hit za grosze!
2022-01-31
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym zrobisz szybko i łatwo - a ich smak podbije podniebienia rodziny. To przepis za grosze, bo ziemniaki i kapusta nie są drogie. Do przygotowania sosu możesz użyć świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła
- 125 ml mleka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 400-500 g grzybów (mogą być to grzyby leśne lub z braku takich - pieczarki)
- 1 duża cebula
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g masła
- sól, pieprz
- główka kapusty włoskiej
- 50 g masła
- 1 szklanka gorącej wody
- łyżka domowej kostki rosołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki ugotować i odcedzić. Zrobić z nich puree z masłem i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć 12 liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć.
- Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując gołąbki.
- Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
- Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Wsypać grzyby i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem, zredukować do pożądanej gęstości.
- Gołąbki z puree ziemniaczanego podawać polane sosem grzybowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?