Sycące gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym - prawdziwy hit za grosze!

Gołąbki z gotowanych ziemniaków
Autor: Shutterstock Gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym to danie proste do przygotowania, sycące i niedrogie.
łatwy
45 min
4

Gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym zrobisz szybko i łatwo - a ich smak podbije podniebienia rodziny. To przepis za grosze, bo ziemniaki i kapusta nie są drogie. Do przygotowania sosu możesz użyć świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 125 ml mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 400-500 g grzybów (mogą być to grzyby leśne lub z braku takich - pieczarki)
  • 1 duża cebula
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • główka kapusty włoskiej
  • 50 g masła
  • 1 szklanka gorącej wody
  • łyżka domowej kostki rosołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki ugotować i odcedzić. Zrobić z nich puree z masłem i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć 12 liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć.
  • Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując gołąbki.
  • Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
  • Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Wsypać grzyby i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem, zredukować do pożądanej gęstości.
  • Gołąbki z puree ziemniaczanego podawać polane sosem grzybowym.
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej