Sycące gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym - prawdziwy hit za grosze!

Gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym zrobisz szybko i łatwo - a ich smak podbije podniebienia rodziny. To przepis za grosze, bo ziemniaki i kapusta nie są drogie. Do przygotowania sosu możesz użyć świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek.
1 kg ziemniaków
50 g masła
125 ml mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
400-500 g grzybów (mogą być to grzyby leśne lub z braku takich - pieczarki)
1 duża cebula
200 ml śmietanki 30%
100 g masła
sól, pieprz
główka kapusty włoskiej
50 g masła
1 szklanka gorącej wody
łyżka domowej kostki rosołowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Ziemniaki ugotować i odcedzić. Zrobić z nich puree z masłem i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć 12 liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć.
Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując gołąbki.
Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Wsypać grzyby i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem, zredukować do pożądanej gęstości.
Gołąbki z puree ziemniaczanego podawać polane sosem grzybowym.