Sycące gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym - prawdziwy hit za grosze!

2021-04-08
Gołąbki z gotowanych ziemniaków
Autor: Shutterstock Gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym to danie proste do przygotowania, sycące i niedrogie.
łatwy
45 min
4

Gołąbki z gotowanych ziemniaków w sosie grzybowym zrobisz szybko i łatwo - a ich smak podbije podniebienia rodziny. To przepis za grosze, bo ziemniaki i kapusta nie są drogie. Do przygotowania sosu możesz użyć świeżych lub mrożonych grzybów leśnych albo pieczarek.

Składniki

1 kg ziemniaków

50 g masła

125 ml mleka

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

400-500 g grzybów (mogą być to grzyby leśne lub z braku takich - pieczarki)

1 duża cebula

200 ml śmietanki 30%

100 g masła

sól, pieprz

główka kapusty włoskiej

50 g masła

1 szklanka gorącej wody

łyżka domowej kostki rosołowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki ugotować i odcedzić. Zrobić z nich puree z masłem i mlekiem. Puree ziemniaczane doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Z kapusty wyciąć głąb i zdjąć 12 liści. Sparzyć je przez 2 minuty w garnku w wrzącą wodą, a następnie osuszyć.

Na środek każdego liścia położyć porcję puree z ziemniaków i ciasno zwinąć, formując gołąbki.

Gołąbki ułożyć ciasno w naczyniu do zapiekania. Kostkę rosołową rozpuścić w gorącej wodzie i podlać gołąbki. Na wierzchu ułożyć po kawałku pokrojonego masła. Zapiekać 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.

Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło, dodać cebulę i zeszklić. Wsypać grzyby i krótko podsmażyć. Podlać śmietanką, doprawić solą i pieprzem, zredukować do pożądanej gęstości.

Gołąbki z puree ziemniaczanego podawać polane sosem grzybowym.