Są zdrowe i pomagają schudnąć. Łatwy przepis na fit mielone bez mięsa
Dieta wegetariańska
Jednym z klasycznym dań kuchni polskiej są kotlety mielone. Od czasu do czasu warto jednak przygotować je z zupełnie innych składników niż te tradycyjne. Kotlety mielone bez mięsa są pyszne, aromatyczne i bardzo łatwe. Świetnie sprawdzą się na obiad podczas diety odchudzającej. Zobaczcie, z jakich składników zrobić domowe mielone bez mięsa i przekonajcie się sami, jak świetnie smakują.
Z czego zrobić kotlety bez mięsa?
W tym sprawdzonym przepisie do usmażenia pysznych fit kotletów bez dodatku mięsa mielonego wykorzystuje się proste składniki. Aż trudno uwierzyć, że z tych produktów można usmażyć tak dobre i aromatyczny kotlety, które do złudzenia przypominają mielone. Wszystkie produkty są łatwo dostępne w mniejszych i większych sklepach przez cały rok.
Na liście składników potrzebnych do usmażenia fit kotletów mielonych bezmięsnych znalazły się takie produkty jak:
- płatki owsiane
- serek wiejski
- cebula
- jajka
- czosnek
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, wędzona słodka papryka i suszony majeranek
Jak zrobić mielone bez mięsa?
Smakowite i sycące kotlety mielone, w których nie ma grama mięsa, są łatwe. Przygotowanie masy nie wymaga specjalnych umiejętności. Jest szybkie i proste.
Jak więc zrobić odchudzone mielone? Przepis nie jest skomplikowany. Postępując według niego krok po kroku, pyszne fit mielone udadzą się na medal. Są tak dobre, że nawet mięsożercy będą pod wrażeniem ich smaku.
- 1. krok – przygotowanie masy z płatków owsianych, serka wiejskiego, jajek, cebuli i przypraw
- 2. krok – schłodzenie masy w lodówce przez godzinę
- 3. krok – uformowanie mielonych bez mięsa
- 4. krok – usmażenie kotletów mielonych bez mięsa na patelni
Jak podawać mielone bez mięsa?
Pyszne fit kotlety mielone bezmięsne to propozycja na dietetyczny obiad, który zauroczy smakiem i aromatem. Danie idealnie sprawdzi się w czasie zrzucania zbędnych kilogramów. Zdrowe kotlety mielone nie tylko nie zawierają mięsa, ale i są o wiele mniej kaloryczne niż te tradycyjne. Są bogate w substancje odżywcze i dostarczają energii. Z przepisu bez obaw mogą skorzystać wegetarianie. Kotlety sprawdzą się też w diecie wegańskiej. Wystarczy zamienić jajka na siemię lniane.
Bezmięsne mielone warto serwować z różnymi dodatkami, aby posiłek był jeszcze bardziej sycący. Pysznie smakują z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi i w formie puree. Można podać je z kaszą lub ryżem. Obowiązkowym dodatkiem są domowe surówki. Sprawdzi się coleslaw, surówka z kapusty kiszonej lub marchewki.
SKŁADNIKI
- 280 g serka wiejskiego
- 180 g płatków owsianych
- 1 cebula
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonej wędzonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Serek wiejski przełożyć do miseczki. Wsypać płatki owsiane i wbić jajka. Energicznie wymieszać.
- Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą, pieprzem, papryką i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Miskę z masą przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy owsianej kotlety o kształcie mielonych.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim kotlety z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Usmażone kotlety przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać na ciepło na obiad z ziemniakami lub kaszą oraz chrupiącą surówką.