Pikantne ziemniaki z patelni: bliskowschodni przepis na Batata Harra

Pikantne ziemniaki Batata Harra
Autor: Shutterstock Pikantne ziemniaki w stylu kuchni bliskowschodniej - Batata Harra
łatwy
25 min
4

Pikantne ziemniaki z patelni są pyszne! Jeśli jeszcze nie próbowaliście Batata Harra, to musicie to szybko nadrobić! Te ziemniaki z patelni na szybko w stylu kuchni Bliskiego Wschodu smakują czosnkiem, świeżymi ziołami i pikantnymi przyprawami. Odrobina soku z limonki dodaje im rześkości. Te wegańskie i bezglutenowe ziemniaki  na ostro to wszechstronne danie, które zrobicie w 25 minut lub krócej! Oto bliskowschodni przepis na Batata Harra!

Do czego pasują ziemniaki Batata Harra?

Lubię podawać batata harra jako przystawkę. Tak przygotowane pikantne ziemniaki prosto z patelni pasują do wielu dań mięsnych, w tym pieczonych koftsouvlaki z kurczaka, a nawet pstrąga z grilla lub patelni. Można je również podać w temperaturze pokojowej jako sałatkę ziemniaczaną; świetnie smakuje z sosem Tzatziki lub po prostu z greckim jogurtem, który zrównoważy ostre przyprawy.

Jeśli masz ochotę na wielką ucztę mezze jak na Bliskich Wschodzie, to batata harra doskonale pasują do przekąsek, takich jak hummus, pieczony bakłażan, tabbouleh, sałatki z kuskusem perłowym lub sałatki z białej fasoli.

SKŁADNIKI

  • 6 ziemniaków średniej wielkości, obranych
  • 1 l wody
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki nasion kolendry lub nieco więcej niż 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych płatków czerwonej papryki
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 limonka, wyciśnięty sok
  • 1/2 szklanki posiekanych świeżych liści pietruszki lub
  • 1/2 szklanki posiekanego świeżego koperku
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obierz ziemniaki i umieść je w dużym garnku z wystarczającą ilością wody, aby je przykryć. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj we wrzącej wodzie przez około 10 minut. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nadal zwarte.
  • Odcedź ziemniaki i pozwól im ostygnąć. Pokrój ziemniaki na mniejsze kawałki lub w kostkę.
  • Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj czosnek, płatki czerwonej papryki i nasiona kolendry. Smaż przez 1-3 minuty, a następnie dodaj kurkumę i sok z limonki.
  • Do tak powstałego sosu wrzuć ziemniaki i dobrze wymieszaj, aby każdy ziemniak pokryty został tłuszczem i przyprawami.
  • Dodaj połowę zieleniny. Smaż jeszcze 2 minuty. Dodaj sól i czarny pieprz do smaku.
  • Zdejmij z ognia i posyp płatkami czerwonej papryki i pozostałymi świeżymi ziołami. Możesz podawać tak przygotowane ziemniaki na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Pieczony kurczak – jak upiec pysznego i soczystego kurczaka?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej