Kofty - bałkańskie danie z grilla

2021-03-29
Kofty - bałkańskie danie z grilla
Autor: Shutterstock Kofty z wołowiny są soczyste i pyszne
łatwy
0 min
4

Kofty to danie grillowe typowe dla kuchni bałkańskiej. Mielone, wołowe kotleciki w kształcie kiełbasek są po prostu pyszne. I bardzo łatwe w przyrządzeniu. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 duża czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy.
  • Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce i odstawiamy przykryte folią do lodówki, na minimum godzinę.
  • Z mięsa formujemy kiełbaski i nabijamy je na patyczki do szaszłyków.
  • Grillujemy do zrumienienia ze wszystkich stron, ale nie za długo, żeby mięso pozostało w środku soczyste.
  • Kofty podajemy z sosem tzatziki.