Kuskus perłowy z pomidorami i oliwkami

2021-03-29
Kuskus perłowy z pomidorami i oliwkami
Autor: Shutterstock Kuskus z pomidorami i oliwkami to świetna sałatka na lato
łatwy
30 min
4

Kuskus perłowy z pomidorami i oliwkami to świetna sałatka na posiłek w upalny dzień. Perłowy kuskus, zwany również kuskusem z Izraela, to specjalna odmiana pszennej kaszy utoczonej z mąki i wody. Kuskus jest potrawą typową dla kuchni krajów Maghrebu. Połączony z pomidorami i wyrazistymi oliwkami zamienia się w odżywczy posiłek. Tak przygotowany kuskus można podać jako dodatek do pieczonego lub smażonego mięsa. 


Przepis przygotowały i przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 100 g perłowego kuskusu
  • 200 g pomidorków koktajlowych lub innych drobnych
  • 1 ogórek
  • 60 g czarnych oliwek
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki wody
  • cukier, sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przestudzić.
  • Pomidorki przekroić na pół. Ogórek obrać i pokroić w małą kostkę.
  • Oliwki i natkę pietruszki drobno posiekać.
  • Wymieszać sok z cytryny z wodą, dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli oraz tyle pieprzu, ile lubicie. Dodać oliwę i razem dobrze wymieszać np. w słoiku, potrząsając.
  • Połączyć kuskus z pomidorami, ogórkami, oliwkami i natką pietruszki. Polać sosem i wymieszać. Odstawić do lodówki na 30 minut. 
  • Podawać schłodzone.