Domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis Agaty Wojdy [WIDEO]

Domowy hummus, czyli pasta z ciecierzycy - przepis Agaty Wojdy [WIDEO]

Autor Zdjęcia: Leszek Molski

Domowy hummus to  doskonały pomysł na śniadanie lub brunch.

Hummus to pasta z ciecierzycy  - pyszne danie rodem z Bliskiego Wschodu. Hummus idealnie komponuje się z pieczywem, sałatkami, grzankami. Hummus łatwo przygotujemy w domu i zrobimy  nim furorę -  szczególnie gdy skorzystamy z przepisu  Agaty Wojdy, szefa kuchni  hotelu Bellotto i gwiazdy  programu kulinarnego Smaki Agaty.

Hummus

Składniki:

  • ok. 200 g ciecierzycy namoczonej w wodzie ze szczyptą sody przez całą noc

  • sok z 2 cytryn

  • 2 – 3 ząbki czosnku

  • sól

  • 4 łyżki pasty sezamowej tahini

  • szczypta sody

Przygotowanie krok po kroku:

  • Odcedzamy ciecierzycę z wody, w której się moczyła, przekładamy do garnka, zalewamy wodą.  Dodajmy sodę i gotujemy do miękkości.

  • Odcedzamy, ale zatrzymujemy odrobinę wody z gotowania, lekko studzimy.

  • W malakserze rozdrabiamy ciecierzycę dodając najpierw 2/3 tahini. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodajemy odrobinę płynu z gotowania.

  • Dorzucamy sól, sok, czosnek i pozostałą część tahini.

  • Serwowanie: przygotowujemy sos z soku z 2 cytryn, 1 łyżeczki kuminu, soli, ostrej czerwonej posiekanej papryczki, posiekanego czosnku. Humus wykładamy na talerz tworząc p[ośrodku pasty wgłębienie, dodajemy łyżkę pasty tahini na środek, polewamy oliwą posypujemy posiekaną cebulą, natką. Można dorzucić ciecierzycy w ziarenkach.

Sałatka z ciecierzycy, granatu, orzechów laskowych i kolendry

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy

  • około 100 g obranych, uprażonych orzechów laskowych

  • 1 duży owoc granatu

  • pęczek kolendry

  • sok z 1 cytryny

  • 1 łyżka miodu

  • 4 łyżki dobrej oliwy

  • spora szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łączymy sok z cytryny z miodem, solą i olejem.

  • Z nim  łączymy ciecierzycę, orzechy, pestki granatu i siekaną kolendrę. Wykładamy do humusu.

ZOBACZ WIDEO z odcinkiem programu Smaki Agaty!

Ocena: 5