Souvlaki, suwlaki: greckie szaszłyki z jagnięciny [sprawdzony przepis]

2021-03-29
Souvlaki, suwlaki: greckie szaszłyki z jagnięciny [sprawdzony przepis]
Autor: thinkstockphotos.com Szaszłyki można serwować ze świeżymi warzywami i chlebem pita
średni
30 min
4

Souvlaki (suwlaki) to greckie szaszłyki przygotowywane z różnych gatunków mięsa. My proponujemy pyszną jagnięcinę. Sprawdź, jak zrobić greckie szaszłyki souvlaki z jagnięciną.

SKŁADNIKI

  • 80 dag jagnięciny
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • cebula
  • 100 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu mięsnego
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso pokroić w kostkę. Rozmaryn umyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać.
  • Z soku z cytryny, cukru, musztardy, pieprzu, rozmarynu i czosnku zrobić marynatę. Zanurzyć mięso w marynacie i odstawić na godzinę do lodówki.
  • Mięso osączyć z marynaty i nadziewać na 8 patyczków do szaszłyków. Smażyć z każdej strony na rozgrzanej oliwie.
  • Szaszłyki zdjąć z patelni. Na pozostałym tłuszczu poddusić pokrojoną cebulę.
  • Dolać wino, zagotować i dolać bulion, przyprawić, włożyć mięso i gotować, aż sos odparuje.