Kotlety z boczniaków. Smakują lepiej niż niejedne mięsne
Dieta wegetariańska
Kotlety z boczniaków są bardzo smacznie. Aromatyczny, soczysty grzyb otoczony chrupiącą panierką smakuje wyśmienicie i spokojnie może zastąpić schabowe. Do boczniaka pasują ziemniaki z wody i niemal każda surówka. Świetnie smakuje tez wege burger z taką grzybową wkładką. Do ich przygotowania warto wykorzystać panierkę panko, która idealnie pasuje do kotletów z boczniaków.
Kotlety z boczniaków – lepsze niż schabowe
Każdy kto lubi kotlety schabowe, będzie oczarowany smakiem wegetariańskiej wersji. Zamiast mięsa wykorzystuje się popularne grzyby. Danie smakuje nawet lepiej niż to w tradycyjnej wersji ze schabem. W tym przepisie używa się boczniaków. Panierowane w jajku i bułce tartej mają wyborny smak i są doskonałą alternatywą dla popularnych schaboszczaków.
Warto wiedzieć, że boczniaki to wartościowe grzyby, które kryją w sobie mnóstwo pozytywnie działających na zdrowie składników. Są bogate w dobrze przyswajalne białko. Znajduje się w nich komplet witamin z grupy B. Boczniaki są źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu, sodu i cynku.
Jak zrobić kotlety z boczniaków?
Pyszne i sycące kotlety z boczniaków robi się bardzo prosto. Aby usmażyć je samodzielnie, potrzebny jest tylko dobry i sprawdzony przepis. Pierwszym krokiem jest oczyszczenie, opłukanie i osuszenie grzybów. Duże boczniaki warto pokroić na plastry. Jajka miesza się z przyprawami i odrobiną oleju. Boczniaki panieruje się najpierw jajku, a następnie obtacza w bułce tartej. Zastąpi ją japońska panierka panko, która nie nasiąka tłuszczem w trakcie smażenia. Dzięki temu kotlety z boczniaków są pyszne, chrupiące i mają mniej kalorii. Usmażone kotlety dobrze jest na chwilę przełożyć na ręcznik papierowy. W ten sposób szybko pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu.
Kiedy podawać kotlety z boczniaków?
Smażone panierowane boczniaki to pomysł na pyszny wegetariański obiad dla całej rodziny. Polecane są szczególnie w lecie, kiedy temperatury sięgają zenitu. Przyrządza się je bardzo łatwo i szybko, więc to pyszna propozycja na obiad w upalny dzień. Kotlety z boczniaków wzbogaci dodatek posiekanego koperku lub szczypiorku. Sprawdzi się również czosnek i szczypta mielonej ostrej papryki. Składniki należy dodać do jajek i dalej postępować według przepisu.
Galeria: Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności
SKŁADNIKI
- 500 g boczniaków
- 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub panierki panko
- 2 jajka
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić i osuszyć. Bardzo duże egzemplarze przekroić na mniejsze kawałki.
- Jajka wbić do miseczki. Wlać 1 łyżeczkę oleju, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać widelcem.
- Na patelni rozgrzać olej. Kawałki grzybów panierować w jajku i bułce tartej lub w panko i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone boczniaki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podawać z ziemniakami i chrupiącą surówką.