Kotlety z boczniaków. Smakują lepiej niż niejedne mięsne

kotlety z boczniaków
Autor: Shutterstock Kotlety z boczniaków to smaczna przekąska lub danie główne.
łatwy
20 min
3

Dieta wegetariańska

Kotlety z boczniaków są bardzo smacznie. Aromatyczny, soczysty grzyb otoczony chrupiącą panierką smakuje wyśmienicie i spokojnie może zastąpić schabowe. Do boczniaka pasują ziemniaki z wody i niemal każda surówka. Świetnie smakuje tez wege burger z taką grzybową wkładką. Do ich przygotowania warto wykorzystać panierkę panko, która idealnie pasuje do kotletów z boczniaków.

Kotlety z boczniaków – lepsze niż schabowe

Każdy kto lubi kotlety schabowe, będzie oczarowany smakiem wegetariańskiej wersji. Zamiast mięsa wykorzystuje się popularne grzyby. Danie smakuje nawet lepiej niż to w tradycyjnej wersji ze schabem. W tym przepisie używa się boczniaków. Panierowane w jajku i bułce tartej mają wyborny smak i są doskonałą alternatywą dla popularnych schaboszczaków.

Warto wiedzieć, że boczniaki to wartościowe grzyby, które kryją w sobie mnóstwo pozytywnie działających na zdrowie składników. Są bogate w dobrze przyswajalne białko. Znajduje się w nich komplet witamin z grupy B. Boczniaki są źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, selenu, sodu i cynku.

Jak zrobić kotlety z boczniaków?

Pyszne i sycące kotlety z boczniaków robi się bardzo prosto. Aby usmażyć je samodzielnie, potrzebny jest tylko dobry i sprawdzony przepis. Pierwszym krokiem jest oczyszczenie, opłukanie i osuszenie grzybów. Duże boczniaki warto pokroić na plastry. Jajka miesza się z przyprawami i odrobiną oleju. Boczniaki panieruje się najpierw jajku, a następnie obtacza w bułce tartej. Zastąpi ją japońska panierka panko, która nie nasiąka tłuszczem w trakcie smażenia. Dzięki temu kotlety z boczniaków są pyszne, chrupiące i mają mniej kalorii. Usmażone kotlety dobrze jest na chwilę przełożyć na ręcznik papierowy. W ten sposób szybko pozbędziecie się nadmiaru tłuszczu.

Kiedy podawać kotlety z boczniaków?

Smażone panierowane boczniaki to pomysł na pyszny wegetariański obiad dla całej rodziny. Polecane są szczególnie w lecie, kiedy temperatury sięgają zenitu. Przyrządza się je bardzo łatwo i szybko, więc to pyszna propozycja na obiad w upalny dzień. Kotlety z boczniaków wzbogaci dodatek posiekanego koperku lub szczypiorku. Sprawdzi się również czosnek i szczypta mielonej ostrej papryki. Składniki należy dodać do jajek i dalej postępować według przepisu.

Galeria: Bezmięsne kotleciki - 10 przepisów na warzywne pyszności

SKŁADNIKI

  • 500 g boczniaków
  • 1 i 1/2 szklanki bułki tartej lub panierki panko
  • 2 jajka
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Grzyby oczyścić i osuszyć. Bardzo duże egzemplarze przekroić na mniejsze kawałki.
  • Jajka wbić do miseczki. Wlać 1 łyżeczkę oleju, doprawić solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać widelcem.
  • Na patelni rozgrzać olej. Kawałki grzybów panierować w jajku i bułce tartej lub w panko i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone boczniaki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Podawać z ziemniakami i chrupiącą surówką.
Boczniaki: czy są zdrowe? Właściwości boczniaków
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej