Kluski śląskie i kopytka to przeszłość. Tomasz Strzelczyk stawia wyjątkowo na pyzy

Kluski śląskie i kopytka to przeszłość. Tomasz Strzelczyk stawia wyjątkowe na pyzy
Autor: Shutterstock / YouTube @Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA Kluski śląskie i kopytka to przeszłość. Tomasz Strzelczyk stawia wyjątkowe na pyzy
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Tomasz Strzelczyk, znany z kulinarnych eksperymentów, tym razem proponuje przepis na klasyczne pyzy ziemniaczane bez nadzienia, które idealnie zastępują kluski śląskie i kopytka. Połączenie gotowanych i surowych ziemniaków sprawia, że danie jest niezwykle sycące, a zarazem proste do wykonania. To idealna opcja na wykorzystanie resztek ziemniaków z poprzedniego obiadu.

Jak przygotować pyzy ziemniaczane krok po kroku?

Do przygotowania pyz potrzebujesz zarówno surowych, jak i gotowanych ziemniaków. Surowe ziemniaki ścieramy na tarce i dokładnie odciskamy nadmiar wody, zachowując skrobię. Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączymy z masą surową. Dodatkiem jest podsmażona cebulka, która wzbogaca smak, oraz sól, pieprz i gałka muszkatołowa, które nadają daniu odpowiedniego aromatu. Całość wyrabiamy z dodatkiem mąki ziemniaczanej, formując kluski.

Pyzy – zdrowa i sycąca alternatywa dla tradycyjnych klusek

Pyzy Strzelczyka są nie tylko smaczne, ale także bardzo pożywne. Skrobia ziemniaczana wspiera procesy trawienne, a prostota składników sprawia, że danie jest dostępne dla każdego. Pyzy można serwować z różnymi sosami lub jako samodzielną przekąskę.

Zobacz również:

Jaką wodą zalać suszone grzyby? Nie popełniaj tego błędu

Jak przechowywać suszone grzyby

Jak długo gotować suszone grzyby do uszek, pierogów, krokietów

Moczenie grzybów suszonych

Jak suszyć grzyby w piekarniku? Prosta instrukcja

SKŁADNIKI

  • 1 kg surowych ziemniaków
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Masło klarowane do smażenia
  • Sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Surowe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, tak jak na placki ziemniaczane.
  • Następnie dokładnie odciśnij nadmiar wody z masy ziemniaczanej za pomocą ściereczki.
  • Zebrany sok odstaw, aby skrobia osiadła na dnie – skrobię później wykorzystasz.
  • Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i dodaj do surowej masy ziemniaczanej.
  • Na maśle klarowanym podsmaż cebulę, aż się zarumieni, i również dodaj ją do masy.
  • Dopraw całość solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • Z odstawionego wcześniej soku odlej wodę, pozostawiając skrobię.
  • Dodaj ją do masy ziemniaczanej razem z 1-2 łyżkami mąki ziemniaczanej.
  • Dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Formuj z masy małe kulki, czyli pyzy.
  • W dużym garnku zagotuj wodę z solą.
  • Gotuj pyzy w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Pyzy ziemniaczane podawaj z ulubionymi sosami, np. grzybowym, lub jako samodzielne danie.
  • Są świetną alternatywą dla klasycznych klusek.
Zobacz, jak zrobić najlepsze pieczone ziemniaki
Romana Makówka
Redaktor

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl, Poradnikzdrowie.pl i MjakMama.pl.
Fotograf, dziennikarz, redaktor i felietonistka. Mistrzyni SEO, miłośniczka kuchni polskiej, fanka norweskiego Black Metalu, zjawisk nadprzyrodzonych i historii Polski. Znana autorka zdjęć koncertowych, specjalizująca się …

więcej