Keto placki z cukinii. Dodaj ten ser, a będą smakować obłędnie
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Keto placki z cukinii z dodatkiem startego parmezanu to pomysł na pyszne danie. Będą smakować nie tylko tym, którzy są na diecie ketogenicznej. Przepis nie jest skomplikowany, a wrażenia smakowe są obłędne. Oto łatwy i mega szybki przepis na keto placki z cukinii z serem.
Keto placki z cukinii z serem – składniki
Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do zrobienia pysznych i lekkich placków, są proste, niedrogie i łatwo dostępne. Na liście znalazły się takie produkty jak:
- cukinia – główny składnik placków i niskokaloryczne warzywo pełne zdrowia
- parmezan – włoski twardy ser, dzięki któremu placki smakują tak dobrze
- mąka migdałowa – bezglutenowy i niskokaloryczny zamiennik mąki pszennej
- jajka – łączą składniki i spulchniają placki
- przyprawy – zioła prowansalskie, sól i świeżo zmielony czarny pieprz podkręcają smak keto placków
Jak zrobić keto placki z cukinii z serem?
Przepis na ketogeniczne placki z cukinii jest bardzo prosty. Danie robi się w kilku banalnych krokach. Najpierw należy zetrzeć na dużych oczkach tarki cukinię, posolić ją i odstawić na 10 minut. Następnie startą cukinię trzeba bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodaje się do niej starty parmezan, jajka, mąkę migdałową oraz przyprawy. Składniki trzeba wymieszać i odstawić na kilka minut. Z ciasta formuje się zgrabne placki i smaży na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Z czym podawać keto placki z cukinii z serem?
Ketogeniczne placuszki z cukinii z dodatkiem włoskiego parmezanu świetnie smakują same, ale jeszcze lepsze będą, kiedy poda się je z różnymi sosami. Pysznie smakują z sosem ranczerskim, czosnkowym czy domowym ketchupem. Przed podaniem placki warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
Czym wzbogacić keto placki z cukinii z serem?
To podstawowy przepis na keto placki z cukinii z serem. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak dania. Do ciasta na placki można dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub kiełbaskę. Dzięki takim dodatkom placki będą bardziej sycące. Fani ostrej kuchni mogą doprawić je mielonym chili i czosnkiem.
SKŁADNIKI
- 2 cukinie
- 80 g startego parmezanu
- 30 g mąki migdałowej
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytą cukinię zetrzeć na tarce. Przełożyć na sitko, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć cukinię z wody i przełożyć do miski.
- Wsypać starty parmezan i mąkę migdałową. Wbić jajka i doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron po około 3 minut. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
- Podawać z ulubionym sosem i świeżymi ziołami.