Keto placki z cukinii. Dodaj ten ser, a będą smakować obłędnie

keto placki z cukinii z parmezanem
Autor: Shutterstock Keto placki z cukinii z serem są proste, szybkie i przepyszne.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Keto placki z cukinii z dodatkiem startego parmezanu to pomysł na pyszne danie. Będą smakować nie tylko tym, którzy są na diecie ketogenicznej. Przepis nie jest skomplikowany, a wrażenia smakowe są obłędne. Oto łatwy i mega szybki przepis na keto placki z cukinii z serem.

Keto placki z cukinii z serem – składniki

Wszystkie składniki, które wykorzystuje się do zrobienia pysznych i lekkich placków, są proste, niedrogie i łatwo dostępne. Na liście znalazły się takie produkty jak:

  • cukinia – główny składnik placków i niskokaloryczne warzywo pełne zdrowia
  • parmezan – włoski twardy ser, dzięki któremu placki smakują tak dobrze
  • mąka migdałowa – bezglutenowy i niskokaloryczny zamiennik mąki pszennej
  • jajka – łączą składniki i spulchniają placki
  • przyprawy – zioła prowansalskie, sól i świeżo zmielony czarny pieprz podkręcają smak keto placków

Jak zrobić keto placki z cukinii z serem?

Przepis na ketogeniczne placki z cukinii jest bardzo prosty. Danie robi się w kilku banalnych krokach. Najpierw należy zetrzeć na dużych oczkach tarki cukinię, posolić ją i odstawić na 10 minut. Następnie startą cukinię trzeba bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodaje się do niej starty parmezan, jajka, mąkę migdałową oraz przyprawy. Składniki trzeba wymieszać i odstawić na kilka minut. Z ciasta formuje się zgrabne placki i smaży na patelni z odrobiną oliwy z oliwek.

Z czym podawać keto placki z cukinii z serem?

Ketogeniczne placuszki z cukinii z dodatkiem włoskiego parmezanu świetnie smakują same, ale jeszcze lepsze będą, kiedy poda się je z różnymi sosami. Pysznie smakują z sosem ranczerskim, czosnkowym czy domowym ketchupem. Przed podaniem placki warto posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

Czym wzbogacić keto placki z cukinii z serem?

To podstawowy przepis na keto placki z cukinii z serem. Można go modyfikować i dodawać inne składniki, które podkręcą smak dania. Do ciasta na placki można dodać pokrojony w kostkę i podsmażony boczek lub kiełbaskę. Dzięki takim dodatkom placki będą bardziej sycące. Fani ostrej kuchni mogą doprawić je mielonym chili i czosnkiem.

SKŁADNIKI

  • 2 cukinie
  • 80 g startego parmezanu
  • 30 g mąki migdałowej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Umytą cukinię zetrzeć na tarce. Przełożyć na sitko, lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć cukinię z wody i przełożyć do miski.
  • Wsypać starty parmezan i mąkę migdałową. Wbić jajka i doprawić ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na 5 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażyć z obu stron po około 3 minut. Usmażone placki przekładać na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.
  • Podawać z ulubionym sosem i świeżymi ziołami.
CUKINIA: Dlaczego warto ją jeść? Co można zrobić z cukinii?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej