Mąka bezglutenowa - właściwości i zastosowanie w kuchni. Jakie są rodzaje mąki bezglutenowej?

2018-02-22 15:32

Mąka bezglutenowa to najczęściej mąka pozyskiwana z roślin innych niż zboża. Taka mąka naturalnie pozbawiona jest glutenu, gdyż owoce takich roślin jak kukurydza, amarantus, kasztanowiec jadalny, czy ciecierzyca nie zawierają tego białka roślinnego. 

Mąka bezglutenowa, różne rodzaje
Autor: Shutterstock Istnieje kilka rodzajów mąki bezglutenowej: (od lewej zgodnie z ruchem wskazówek zegara) mąka migdałowa, mąka amarantusowa, mąka gryczana, mąka z ciecierzycy. 

Spis treści

  1. Mąka kukurydziana
  2. Mąka ziemniaczana
  3. Mąka gryczana
  4. Maka z ciecierzycy
  5. Mąka kasztanowa
  6. Mąka amarantusowa

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana jest najpopularniejsza i najtańszą mąką bezglutenową. Makę kukurydzianą robi się z ziaren specjalnych odmian kukurydzy. Nie zawiera glutenu, ma żółtą barwę i doskonale nadaje się do pieczenia. 

Mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana, czyli dobrze wszystkim znany krochmal, ma wiele zastosowań kulinarnych. Ziemniaki nie zawierają glutenu, dlatego kluski z mąki ziemniaczanej można polecić wszystkim nie tolerującym tego białka roślinnego. 

Mąka gryczana

Maka z gryki to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych. Jest dobrze tolerowana przez wszystkich. Nie zawiera glutenu i śmiało mogą jeść chorzy na celiakię. Jej jedyną wadą jest słaba lepkość, przez co nie nadaje się do każdego wypieku. Ale świetnie sprawdza się jako dodatek do innych mąk bezglutenowych. 

Maka z ciecierzycy

Mąka z cieciorki, cicierzycy lub grochu włoskiego naturalnie nie zawiera glutenu. Wykorzystuje ją kuchnia indyjska. Nadaje się na ciasto naleśnikowe, również do panierowania warzyw i mięsa. 

Mąka kasztanowa

Mąka z owoców kasztanowca jadalnego nie należy do tanich. Jednak ze względu na jej plastyczność, orzechowy smak i wysoką wartość odżywczą warto ją uwzględnić w codziennym menu. Świetnie nadaje się do wypieków, tak słodkich, jak i wytrawnych, a nawet chleba. Oczywiście nie zawiera glutenu. 

Mąka amarantusowa

Mąka z amarantusa, zwanego również szarłatem, to świetna alternatywa dla tradycyjnej mąki pszennej. Mąka amarantusowa nadaje się do pieczenia, można z niej przygotować placki i placuszki, świetnie zagęszcza sosy i zupy.