Pieczony boczek wędzony: przepis na domową wędlinę

2021-03-29
Pieczony boczek wędzony: przepis na domową wędlinę
Autor: thinkstockphotos.com Pieczony boczek zwinięty w zgrabną roladę pięknie się prezentuje i jeszcze lepiej smakuje. 
łatwy
20 min
4

Pieczony boczek wędzony przygotowany w domowym piekarniku to pyszna i tania wędlina. Surowy wędzony boczek jest niedrogi, ale często twardy i żylasty. W trakcie pieczenia część tłuszczu wytopi się, dzięki czemu boczek stanie się chudszy, ale wyjątkowy smaczny. Będzie rozpływał się w ustach. Pieczony boczek pasuje do kanapek, na przekąskę z chrzanem lub kiszonym ogórkiem. Można go także podać na ciepło. 

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg surowego boczku wędzonego ze skórą
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Czosnek obrać i rozetrzeć lub drobno posiekać. Czosnek wymieszać z przyprawami. Mieszanką przypraw natrzeć boczek. 
  • Boczek zrolować skórą na zewnątrz i dobrze związać. Pozostawić go na godzinę. 
  • Piekarnik rozgrzać do 180°C. Zrolowany boczek umieścić na kratce i wstawić do brytfanny. Wlać około 1 cm wody.
  • Boczek piec przez 1,5 do 2 godzin. W miarę potrzeby uzupełniać wodę w brytfannie. Dzięki wodzie boczek nie wyschnie, skórka stanie się chrupiąca, a wytapiający się tłuszcz nie będzie się palił.