Farsz do tarty robię z tym fioletowym warzywem. Rodzina zawsze prosi o dokładkę

Dieta wegetariańska
Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny, idealnym wyborem będzie wegetariańska tarta z bakłażanem. To smaczne i sycące danie zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. Oto prosty przepis na znakomitą wegetariańską tartę z dodatkiem bakłażana.
Wegetariańska tarta z bakłażanem – składniki
To pyszne i aromatyczne danie składa się z kruchego ciasta i nadzienia. Farsz do tarty przyrządza się z warzyw. Nie ma w nim ani grama mięsa, więc danie jest bezpieczne dla wegetarian. Wszystkie składniki, które są niezbędne, aby je upiec, są łatwo dostępne. Można je kupić w małych i dużych sklepach przez cały rok. Wegetariańska tarta jest także świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek, które zalegają w lodówce.
Z czego więc zrobić smakowitą tartę wegetariańską? Lista składników została podzielona na dwie części:
- składniki do kruchego ciasta – mąka orkiszowa, masło, jajko, zioła prowansalskie, sól
- składniki do nadzienia do tarty – bakłażan, brokuły, cebula, suszone pomidory, zielone i czarne oliwki, śmietana kremówka, jajka, koperek, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić wegetariańską tartę z bakłażanem?
Pyszna i aromatyczna wege tarta z doskonałym nadzieniem z bakłażana nie jest daniem trudnym. Przepis jest dość łatwy, ale przygotowanie może zająć nieco więcej czasu. Danie przygotowuje się w dwóch etapach. Najpierw należy zrobić kruchy spód, a następnie przygotować aromatyczny warzywny farsz, w którym główną rolę gra bakłażan.
Jak więc zrobić w domu pełną smaku i aromatu wegetariańską tartę na rodzinny obiad? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne.
- 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
- 2. krok – wyłożenie kruchym ciastem formy na tartę i podpieczenie spodu w piekarniku
- 3. krok – przygotowanie warzywnego farszu z bakłażanem
- 4. krok – przełożenie farszu na kruchy spód i dodanie pozostałych składników
- 5. krok – upieczenie wege tarty z bakłażanem w piekarniku
Jak podawać wegetariańską tartę z bakłażanem?
Pełna smaku i sycąca tarta wegetariańska z warzywnym farszem to świetne danie na rodzinny obiad. Smakuje zawsze i każdemu. Można ją serwować przez cały rok. Aby posiłek był kompletny, warto podać do niego smaczne domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na takie dodatki.
- Chińska surówka z białej kapusty i marchewki – lekka, chrupiąca i pełna orientalnego smaku!
- Szatkuję sałatę rzymską i dodaję 3 składniki. Ta pyszna i chrupiąca sałatka urzeka smakiem
- Do surówki z selera dodaję ten egzotyczny owoc. W kilka minut mam soczystą surówkę do obiadu
- Szybka surówka z kapusty pekińskiej. Tak prosta, że wyjdzie, nawet jak masz dwie lewe ręce
- Z brukselki robię smaczną i zdrową sałatkę. Jest pełna witamin i doskonale sprawdza się w czasie odchudzania
SKŁADNIKI
- kruche ciasto na tartę:
- 400 g mąki orkiszowej
- 300 g masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- szczypta soli
nadzienie:- 1 bakłażan
- 1/2 brokuła
- 1 cebula
- 200 g startego sera mozzarella
- 150 g śmietany kremówki 30%
- 150 g suszonych pomidorów
- 100 g zielonych i czarnych oliwek
- 5 jajek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przesianej mąki orkiszowej dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wbić jajko. Wsypać sól i zioła prowansalskie. Energicznie wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. Nakłuć w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni C i piec 20 minut.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojony na różyczki brokuł i pokrojony w kostkę bakłażan. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
- Do miski wbić jajka i wlać śmietanę kremówkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Do masy jajecznej dodać podsmażone warzywa i posiekane suszone pomidory oraz koperek. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć oliwki i posypać startą mozzarellą.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 40 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić.
- Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka chwil.
- Podawać na ciepło na obiad z chrupiącą surówką lub jako przekąskę.