Farsz do tarty robię z tym fioletowym warzywem. Rodzina zawsze prosi o dokładkę

wegetariańska tarta z bakłażanem
Autor: Shutterstock Bakłażan w roli głównej, czyli wyborna tarta. Prosty przepis na oryginalny obiad.
łatwy
60 min
6

Dieta wegetariańska

Jeżeli szukacie sprawdzonego przepisu na pyszny i aromatyczny obiad dla całej rodziny, idealnym wyborem będzie wegetariańska tarta z bakłażanem. To smaczne i sycące danie zachwyci wyglądem i oczaruje smakiem nawet najwybredniejsze podniebienia. Oto prosty przepis na znakomitą wegetariańską tartę z dodatkiem bakłażana.

Wegetariańska tarta z bakłażanem – składniki

To pyszne i aromatyczne danie składa się z kruchego ciasta i nadzienia. Farsz do tarty przyrządza się z warzyw. Nie ma w nim ani grama mięsa, więc danie jest bezpieczne dla wegetarian. Wszystkie składniki, które są niezbędne, aby je upiec, są łatwo dostępne. Można je kupić w małych i dużych sklepach przez cały rok. Wegetariańska tarta jest także świetnym pomysłem na wykorzystanie resztek, które zalegają w lodówce.

Z czego więc zrobić smakowitą tartę wegetariańską? Lista składników została podzielona na dwie części:

  • składniki do kruchego ciasta – mąka orkiszowa, masło, jajko, zioła prowansalskie, sól
  • składniki do nadzienia do tartybakłażan, brokuły, cebula, suszone pomidory, zielone i czarne oliwki, śmietana kremówka, jajka, koperek, oliwa z oliwek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić wegetariańską tartę z bakłażanem?

Pyszna i aromatyczna wege tarta z doskonałym nadzieniem z bakłażana nie jest daniem trudnym. Przepis jest dość łatwy, ale przygotowanie może zająć nieco więcej czasu. Danie przygotowuje się w dwóch etapach. Najpierw należy zrobić kruchy spód, a następnie przygotować aromatyczny warzywny farsz, w którym główną rolę gra bakłażan.

Jak więc zrobić w domu pełną smaku i aromatu wegetariańską tartę na rodzinny obiad? Z tym przepisem jest to łatwe i przyjemne.

  • 1. krok – wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. krok – wyłożenie kruchym ciastem formy na tartę i podpieczenie spodu w piekarniku
  • 3. krok – przygotowanie warzywnego farszu z bakłażanem
  • 4. krok – przełożenie farszu na kruchy spód i dodanie pozostałych składników
  • 5. krok – upieczenie wege tarty z bakłażanem w piekarniku

Jak podawać wegetariańską tartę z bakłażanem?

Pełna smaku i sycąca tarta wegetariańska z warzywnym farszem to świetne danie na rodzinny obiad. Smakuje zawsze i każdemu. Można ją serwować przez cały rok. Aby posiłek był kompletny, warto podać do niego smaczne domowe surówki. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i szybkich przepisów na takie dodatki.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto na tartę:
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 300 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • szczypta soli

  • nadzienie:
  • 1 bakłażan
  • 1/2 brokuła
  • 1 cebula
  • 200 g startego sera mozzarella
  • 150 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g suszonych pomidorów
  • 100 g zielonych i czarnych oliwek
  • 5 jajek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki orkiszowej dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wbić jajko. Wsypać sól i zioła prowansalskie. Energicznie wyrobić jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy na tartę. Nakłuć w kilku miejscach. Wstawić do piekarnika nagrzanego 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać pokrojony na różyczki brokuł i pokrojony w kostkę bakłażan. Smażyć 5 minut, cały czas mieszając. Patelnię zestawić z ognia.
  • Do miski wbić jajka i wlać śmietanę kremówkę. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
  • Do masy jajecznej dodać podsmażone warzywa i posiekane suszone pomidory oraz koperek. Wymieszać i przełożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć oliwki i posypać startą mozzarellą.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 40 minut, aż ser się roztopi i zacznie się rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika i odstawić na kilka chwil.
  • Podawać na ciepło na obiad z chrupiącą surówką lub jako przekąskę.
Beszamel: Bakłażan – właściwości, czy warto go jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej