Do surówki z selera dodaję ten egzotyczny owoc. W kilka minut mam soczystą surówkę do obiadu

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Seler to warzywo, którego większość osób unika. Jednak mało kto wie, że to zdrowe warzywo można jeść na surowo. Idealnie sprawdzi się w domowych surówkach. Najlepiej przekonać się o tym, wykorzystując ten łatwy i szybki przepis. Surówka z selera z dodatkiem egzotycznego ananasa jest pyszna i zdrowa, a jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Poznajcie sprawdzony przepis na ten obiadowy smakołyk.
Z czym łączyć seler korzeniowy?
Seler korzeniowy to warzywo, które znane jest przede wszystkim jako składnik zup, rosołów, bulionów i wywarów warzywnych. Nie ma zbyt wielu fanów. Szkoda, ponieważ zawiera wiele cennych składników prozdrowotnych i można go jeść na surowo. To źródło błonnika, witamin z grupy B, C, K oraz potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Jest doskonałym składnikiem domowych surówek, które uświetnią niejeden posiłek.
W tym przepisie do przyrządzenia miski pełnej smacznej surówki wykorzystuje się tylko kilka łatwo dostępnych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i niedrogie. Można je kupić przez cały rok. To jeden z powodów, dla których ten pyszny dodatek warto robić często. Co jest więc niezbędne, aby przygotować porcję wyśmienitej surówki?
- seler korzeniowy
- ananas – świeży lub z puszki
- orzechy włoskie
- jogurt naturalny
- majonez
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić surówkę z selera korzeniowego i ananasa?
Przepis na tę znakomitą surówkę z selera z dodatkiem kawałeczków ananasa jest nie tylko łatwy. To błyskawiczny sposób na zrobienie domowej surówki, która pasuje do każdego obiadu. Jest gotowa w kilka minut i tak samo szybko znika ze stołu. Zaletą tego przepisu jest to, że surówkę można podawać od razu po przygotowaniu. Nie trzeba jej chłodzić i czekać, aż składniki się przegryzą.
Jak więc przygotować zrobić surówkę z selera korzeniowego i ananasa? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Przyda się większa miska, tarta i łyżka do mieszania.
- 1. krok – przygotowanie sosu do surówki
- 2. krok – starcie selera korzeniowego na tarce
- 3. krok – połączenie selera z ananasem i sosem
Czy surówkę z selera korzeniowego i ananasa można zrobić dzień wcześniej?
Pyszną i zdrową surówkę z selera korzeniowego i słodkiego ananasa można zrobić dzień wcześniej. Nie należy jej jednak mieszać z sosem. Składniki najlepiej połączyć tuż przed podaniem. Selera z ananasem i sos w miseczce trzeba oczywiście wstawić do lodówki. Jeżeli trochę selerowej surówki z dodatkiem egzotycznego ananasa zostanie, również należy przechować ją w lodówce.
SKŁADNIKI
- 1 seler korzeniowy
- 3 plastry ananasa
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
sos:- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Jogurt wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
- Seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
- Dodać odsączone z soku i pokrojone w kostkę plastry ananasa oraz orzechy włoskie. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.