Do surówki z selera dodaję ten egzotyczny owoc. W kilka minut mam soczystą surówkę do obiadu
Seler to warzywo, którego większość osób unika. Jednak mało kto wie, że to zdrowe warzywo można jeść na surowo. Idealnie sprawdzi się w domowych surówkach. Najlepiej przekonać się o tym, wykorzystując ten łatwy i szybki przepis. Surówka z selera z dodatkiem egzotycznego ananasa jest pyszna i zdrowa, a jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Poznajcie sprawdzony przepis na ten obiadowy smakołyk.
i
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Z czym łączyć seler korzeniowy?
Seler korzeniowy to warzywo, które znane jest przede wszystkim jako składnik zup, rosołów, bulionów i wywarów warzywnych. Nie ma zbyt wielu fanów. Szkoda, ponieważ zawiera wiele cennych składników prozdrowotnych i można go jeść na surowo. To źródło błonnika, witamin z grupy B, C, K oraz potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Jest doskonałym składnikiem domowych surówek, które uświetnią niejeden posiłek.
W tym przepisie do przyrządzenia miski pełnej smacznej surówki wykorzystuje się tylko kilka łatwo dostępnych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i niedrogie. Można je kupić przez cały rok. To jeden z powodów, dla których ten pyszny dodatek warto robić często. Co jest więc niezbędne, aby przygotować porcję wyśmienitej surówki?
- seler korzeniowy
- ananas – świeży lub z puszki
- orzechy włoskie
- jogurt naturalny
- majonez
- przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Jak zrobić surówkę z selera korzeniowego i ananasa?
Przepis na tę znakomitą surówkę z selera z dodatkiem kawałeczków ananasa jest nie tylko łatwy. To błyskawiczny sposób na zrobienie domowej surówki, która pasuje do każdego obiadu. Jest gotowa w kilka minut i tak samo szybko znika ze stołu. Zaletą tego przepisu jest to, że surówkę można podawać od razu po przygotowaniu. Nie trzeba jej chłodzić i czekać, aż składniki się przegryzą.
Jak więc przygotować zrobić surówkę z selera korzeniowego i ananasa? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Przyda się większa miska, tarta i łyżka do mieszania.
- 1. krok – przygotowanie sosu do surówki
- 2. krok – starcie selera korzeniowego na tarce
- 3. krok – połączenie selera z ananasem i sosem
Czy surówkę z selera korzeniowego i ananasa można zrobić dzień wcześniej?
Pyszną i zdrową surówkę z selera korzeniowego i słodkiego ananasa można zrobić dzień wcześniej. Nie należy jej jednak mieszać z sosem. Składniki najlepiej połączyć tuż przed podaniem. Selera z ananasem i sos w miseczce trzeba oczywiście wstawić do lodówki. Jeżeli trochę selerowej surówki z dodatkiem egzotycznego ananasa zostanie, również należy przechować ją w lodówce.
SKŁADNIKI
- 1 seler korzeniowy
- 3 plastry ananasa
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
sos:- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Jogurt wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
- Seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
- Dodać odsączone z soku i pokrojone w kostkę plastry ananasa oraz orzechy włoskie. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.