Do surówki z selera dodaję ten egzotyczny owoc. W kilka minut mam soczystą surówkę do obiadu

surówka z selera korzeniowego i ananasa
Autor: Shutterstock Surówkę z selera podkręć słodkim owocem. Jest pyszna, zdrowa i pasuje do każdego dania.
łatwy
10 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Seler to warzywo, którego większość osób unika. Jednak mało kto wie, że to zdrowe warzywo można jeść na surowo. Idealnie sprawdzi się w domowych surówkach. Najlepiej przekonać się o tym, wykorzystując ten łatwy i szybki przepis. Surówka z selera z dodatkiem egzotycznego ananasa jest pyszna i zdrowa, a jej przygotowanie jest banalnie łatwe. Poznajcie sprawdzony przepis na ten obiadowy smakołyk.

Z czym łączyć seler korzeniowy?

Seler korzeniowy to warzywo, które znane jest przede wszystkim jako składnik zup, rosołów, bulionów i wywarów warzywnych. Nie ma zbyt wielu fanów. Szkoda, ponieważ zawiera wiele cennych składników prozdrowotnych i można go jeść na surowo. To źródło błonnika, witamin z grupy B, C, K oraz potasu, fosforu, wapnia i magnezu. Jest doskonałym składnikiem domowych surówek, które uświetnią niejeden posiłek.

W tym przepisie do przyrządzenia miski pełnej smacznej surówki wykorzystuje się tylko kilka łatwo dostępnych składników. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i niedrogie. Można je kupić przez cały rok. To jeden z powodów, dla których ten pyszny dodatek warto robić często. Co jest więc niezbędne, aby przygotować porcję wyśmienitej surówki?

  • seler korzeniowy
  • ananas – świeży lub z puszki
  • orzechy włoskie
  • jogurt naturalny
  • majonez
  • przyprawy – sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Jak zrobić surówkę z selera korzeniowego i ananasa?

Przepis na tę znakomitą surówkę z selera z dodatkiem kawałeczków ananasa jest nie tylko łatwy. To błyskawiczny sposób na zrobienie domowej surówki, która pasuje do każdego obiadu. Jest gotowa w kilka minut i tak samo szybko znika ze stołu. Zaletą tego przepisu jest to, że surówkę można podawać od razu po przygotowaniu. Nie trzeba jej chłodzić i czekać, aż składniki się przegryzą.

Jak więc przygotować zrobić surówkę z selera korzeniowego i ananasa? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie. Przyda się większa miska, tarta i łyżka do mieszania.

  • 1. krok – przygotowanie sosu do surówki
  • 2. krok – starcie selera korzeniowego na tarce
  • 3. krok – połączenie selera z ananasem i sosem

Czy surówkę z selera korzeniowego i ananasa można zrobić dzień wcześniej?

Pyszną i zdrową surówkę z selera korzeniowego i słodkiego ananasa można zrobić dzień wcześniej. Nie należy jej jednak mieszać z sosem. Składniki najlepiej połączyć tuż przed podaniem. Selera z ananasem i sos w miseczce trzeba oczywiście wstawić do lodówki. Jeżeli trochę selerowej surówki z dodatkiem egzotycznego ananasa zostanie, również należy przechować ją w lodówce.

SKŁADNIKI

  • 1 seler korzeniowy
  • 3 plastry ananasa
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich

  • sos:
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotować sos. Jogurt wymieszać z majonezem. Doprawić solą i pieprzem.
  • Seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Przełożyć do miski.
  • Dodać odsączone z soku i pokrojone w kostkę plastry ananasa oraz orzechy włoskie. Wymieszać.
  • Wlać sos i dokładnie wymieszać.
  • Podawać jako dodatek do obiadu.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej