Szatkuję sałatę rzymską i dodaję 3 składniki. Ta pyszna i chrupiąca sałatka urzeka smakiem

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Jeżeli zastanawiacie się, czy sałata rzymska nadaje się do sałatki, odpowiedź znajdziecie w tym łatwym i ekspresowym przepisie. Chrupiąca sałatka z tej sałaty jest pyszna. Wystarczy dodać do niej trzy składniki i po kilku minutach cieszyć się jej wybornym smakiem. Poznajcie najszybszy na świecie przepis na prostą sałatkę z sałaty rzymskiej.
Co można dodać do sałaty rzymskiej?
W tym błyskawicznym przepisie na pyszną sałatkę wykorzystuje się tylko parę składników. Są łatwo dostępne, a ich cena nie przyprawia o zawrót głowy. Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje główne produkty do sałatki. Natomiast w drugiej części znajdują się składniki, z których przyrządza się pyszny i aromatyczny dressing. Co więc jest niezbędne, aby zrobić tę smaczną i chrupiącą sałatkę?
- składniki roślinne – sałata rzymska, cebula, ogórek, granat
- składniki do sosu – oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztarda, miód, przyprawy
Jak zrobić sałatkę z sałaty rzymskiej?
Przepis na smaczną sałatkę z sałaty rzymskiej nie jest trudny. Przygotowanie tego znakomitego dodatku do obiadu jest też błyskawiczne. Sałatka jest gotowa w kilka minut. To świetny pomysł na chrupiący dodatek do obiadu na ostatnią chwilę. Dodatkową zaletą tej pysznej sałatki z sałaty rzymskiej to jest, że pasuje do każdego dania i smakuje każdemu.
Jak więc przygotować pełną smaku wyśmienitą sałatkę z sałaty rzymskiej? To naprawdę łatwy i szybki przepis. Najlepiej się o tym przekonać osobiście i wybrać tę sprawdzoną recepturę.
- 1. krok – przygotowanie sosu
- 2. krok – poszatkowanie sałaty rzymskiej i pokrojenie warzyw
- 3. krok – wymieszanie składników sałatki z sosem
Jak zrobić dressing do sałaty rzymskiej?
Idealnym uzupełnieniem sałatki przygotowanej z sałaty rzymskiej jest sos. Idealnie łączy się ze wszystkimi składnikami i podkreśla ich smak. Dressing do sałaty rzymskiej robi się łatwo i szybko. Wystarczy wymieszać oliwę z oliwek musztardą, miodem i sokiem z cytryny, a następnie doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Ten dressing jest uniwersalny i można wykorzystać go także do wielu sałatek nie tylko z sałaty rzymskiej.
SKŁADNIKI
- 2 sałaty rzymskie
- 1 cebula biała lub czerwona
- 1 świeży zielony ogórek
- 2 łyżki pestek granatu
sos:- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotować sos. Oliwę z oliwek wymieszać z musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Doprawić solą i pieprzem.
- Sałatę rzymską poszatkować i przełożyć do miski.
- Dodać pokrojone w kostkę cebulę i ogórka oraz pestki granatu. Wymieszać.
- Wlać sos i dokładnie wymieszać.
- Podawać jako dodatek do obiadu.