Ewa Wachowicz ma świetny przepis na jesienne rogaliki. Są tak dobre, że na jednym się nie skończy

rogaliki dyniowe Ewy Wachowicz
Autor: Igor_83/ Shutterstock Puszyste rogaliki upiecz z przepisu Ewy Wachowicz. To najlepsza słodka przekąska na jesień.
łatwy
90 min
8

Dieta wegetariańska

Ewa Wachowicz wie, jak można poprawić sobie i bliskim humor w pochmurny jesienny dzień. Jej rogaliki drożdżowe z obłędnym nadzieniem dyniowym to hit tego sezonu. Nie są trudne, a wrażenia smakowe są niesamowite. Poznajcie prosty przepis Ewy Wachowicz na wyborne jesienne rogaliki drożdżowe, które oczarują każdego, kto ich spróbuje.

Z czego Ewa Wachowicz robi dyniowe rogaliki?

W przepisie na idealnie słodkie rogaliki drożdżowe Miss Polski wykorzystuje składniki, których zwykle używa się do słodkich wypieków. Można je dostać w wielu sklepach, a ich cena nie jest za wysoka. Nadzienie przygotowuje się z purée dyniowego. Wzbogaca się nim także ciasto drożdżowe, dzięki czemu zyskuje piękny kolor. Właśnie teraz sezon na dynię jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać i upiec te wyborne jesienne rogaliki.

Lista składników została podzielona na dwie części. Dzięki temu zakupy przebiegają sprawnie, a przygotowanie jest łatwiejsze. Co więc jest potrzebne, aby upiec pełne dyniowego smaku rogaliki drożdżowe według przepisu Ewy Wachowicz?

  • składniki do ciasta drożdżowego – mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, cukier, cukier z wanilią, masło, purée z dyni, jajka
  • składniki do dyniowego farszu – purée z dyni, cukier puder, kawa zbożowa, kakao, cynamon
  • składniki dodatkowe – jajko i mleko do posmarowania rogalików

Jak Ewa Wachowicz robi rogaliki dyniowe?

Przepis Ewy na puszyste i mega dyniowe rogaliki drożdżowe jest doskonały pod każdym względem. Tak samo jak inne receptury Miss Polski, ta także zasługuje na medal. Przygotowanie ciasta drożdżowego i dyniowego nadzienia nie jest skomplikowane i nie wymaga dużego doświadczenia w domowym pieczeniu słodkości. Rogaliki dyniowe zawsze się udają i smakują obłędnie.

Jak więc upiec pyszne domowe rogaliki dyniowe według przepisu Ewy Wachowicz? Wystarczy wybrać ten przepis i postępować według kolejnych kroków, a wypiek wyjdzie i zachwyci smakiem. Warto pamiętać, że przygotowanie wymaga trochę więcej czasu, a wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – wyrobienie ciasta drożdżowego
  • 3. krok – odstawienie ciasta do wyrośnięcia
  • 4. krok – przygotowanie dyniowego nadzienia do rogalików
  • 5. krok – uformowanie rogalików
  • 6. krok – upieczenie rogalików dyniowych w piekarniku

Jak podawać rogaliki dyniowe z przepisu Ewy Wachowicz?

Puszyste i wypełnione słodkim nadzieniem dyniowym rogaliki drożdżowe upieczone według przepisu Ewy Wachowicz to idealny deser na jesienne popołudnie. Smakują wyśmienicie i świetnie komponują się z kawą i herbatą. Zastąpią także gotowe słodkie bułeczki z piekarni. Ewa Wachowicz podaje rogaliki dyniowe oprószone cukrem pudrem. Można też udekorować je lukrem cytrynowym lub cynamonowym cukrem. Zanim rogaliki trafią do piekarnika, można posypać je także migdałową kruszonką.

SKŁADNIKI

  • Ciasto:
  • 600 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 50 g drożdży
  • 2 jajka
  • 2 łyżki purée z dyni
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka roztopionego masła
  •  
  • nadzienie:
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy zbożowej
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

  • dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokruszone drożdże przełożyć do miseczki. Wlać mleko i wsypać 2 łyżki mąki pszennej. Wymieszać, rozcierając składniki. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
  • Jajka utrzeć z cukrem i wymieszać z purée z dyni. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dodać masło i wlać zaczyn drożdżowy. Wymieszać, a następnie wyrobić jednolite ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Przygotować nadzienie. Purée z dyni wymieszać z kawą, kakao, cukrem pudrem i cynamonem. Odstawić.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkować na okrągłe placki i pokroić na 8 trójkątów.
  • Na każdy trójkąt u podstawy nałożyć porcje farszu i zwinąć ku wierzchołkowi.
  • Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem.
  • Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 20 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na deser i jako słodką przekąskę.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej