Błyskawiczne pączki z jogurtem greckim: sprawdzony przepis
Pączki z jogurtem greckim błyskawicznie rosną dzięki dodatkowi środka spulchniającego. W tym konkretnym przypadku - proszku do pieczenia. Pączuszki z jogurtu greckiego są lekkie i puszyste. Doskonale smakują oprószone cukrem pudrem.
ZOBACZ WIDEO z przepisem!
Przeczytaj także:
Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?
Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?
Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek
Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego
Polecamy pączki z różnych zakątków świata:
Pączki luksusowe: przepis pradziadka
Oliebollen - pączki holenderskie
Pączki włoskie z nadzieniem migdałowym i sosem zabajone
Pączki tureckie: przepis na tłusty czwartek i nie tylko
Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g jogurtu greckiego
- olej do smażenia
- 3 łyżki cukru pudru do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier puder, cukier waniliowy, jajka i jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
- Na bardzo mocno rozgrzany olej kłaść za pomocą łyżeczki porcje ciasta. Pączki smażyć na rumiano z obu stron, odsączyć na papierowym ręczniku.
- Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.