Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe

2021-03-29
Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe
Autor: Shutterstock W Afryce mandazi jada się na śniadanie.
łatwy
45 min
4

Mandazi to afrykański smakołyk.  Ciasto drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu przypomina nasze racuchy, a nawet pączki. Mandazi z wierzchu chrupiące, w środku puszyste i miękkie. Te zalety zawdzięczają wiórkom kokosowym i mące ryżowej. W Afryce mandazi to pożywne śniadanie, najczęściej podawane razem z musem z mango. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by posypane cukrem pudrem mandazi potraktować jako deser. 

Przeczytaj także:

Smażenie pączków - porady. Jak uniknąć wpadek przy smażeniu pączków?

Czy pączki nadziewać przed, czy po smażeniu?

Jak chudo smażyć pączki? 5 rad na tłusty czwartek

Jak kupować pączki? Po czym poznać pączka idealnego

Polecamy:

Pączki luksusowe: przepis pradziadka

Pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pączki orkiszowe bezlaktozowe z konfiturą

Pączki z ziemniaków: oryginalny przepis

Pączki pieczone: przepis na zdrowe pączki drożdżowe

Zobacz wideo: jak smażyć pączki?

Przepisy opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/4 szklanki cukru 
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2/3 szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu
  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • ćwierć łyżeczki soli
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder z cynamonem

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże, cukier i wodę wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.
  • W misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, mąkę ryżową, wiórki i kardamon.
  • Zaczyn oraz mleko kokosowe wlać do suchych składników i wymieszać.  Następnie dalej wyrabiać ciasto przez 5-10 minut.
  • Zarobione ciasto drożdżowe odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.
  • Po godzinie ciasto nakłuć i ponownie wyrobić.
  • Ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm, pociąć na paski, a te następnie na trójkąty równoboczne (mniej więcej). 
  • Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe pączki odsączyć na papierowym ręczniku.
  • Posyp cukrem pudrem z cynamonem.