Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe

Mandazi: afrykańskie pączki kokosowe

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 45 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Mandazi to afrykański smakołyk.  Ciasto drożdżowe smażone w głębokim tłuszczu przypomina nasze racuchy, a nawet pączki. Mandazi z wierzchu chrupiące, w środku puszyste i miękkie, swoję zalety, zawdzięczają wiórkom kokosowym i mące ryżowej. W Afryce mandazi to pożywne śniadanie, najczęściej podawane razem z musem z mango. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by posypane cukrem pudrem mandazi potraktować jako deser. 

Składniki

  • 1/4 szklanki cukru 

  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży

  • 2/3 szklanki ciepłej wody

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 3/4 szklanki mąki ryżowej

  • 3 łyżki wiórków kokosowych

  • ćwierć łyżeczki mielonego kardamonu

  • ćwierć łyżeczki startej gałki muszkatołowej

  • ćwierć łyżeczki soli

  • olej do głębokiego smażenia

  • cukier puder z cynamonem

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże, cukier i wodę wymieszać i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce.

  • W misce wymieszać przesianą mąkę pszenną, mąkę ryżową, wiórki i kardamon.

  • Zaczyn oraz mleko kokosowe wlać do suchych składników i wymieszać.  Następnie dalej wyrabiać ciasto przez 5-10 minut.

  • Zarobione ciasto drożdżowe odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na co najmniej godzinę.

  • Po godzinie ciasto nakłuć i ponownie wyrobić.

  • Ciasto rozwałkować na placek grubości 2 cm, pociąć na paski, a te następnie na trójkąty równoboczne (mniej więcej). 

  • Smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron do zrumienienia. Gotowe pączki odsączyć na papierowym ręczniku.

  • Posyp cukrem pudrem z cynamonem.

 

Ocena: 0