Z dyni piekę pyszne i proste ciasto. Jest tak dobre, że znika, zanim ostygnie

proste ciasto dyniowe
Autor: Shutterstock Zamiast placków czy zupy zrób puszyste ciasto dyniowe. To najlepszy deser na jesienne popołudnie.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Dynia to królowa jesieni. Sprawdza się jako składnik wielu pysznych potraw i nadaje się na domowe przetwory. Z dyni można też upiec wyborne domowe ciasto drożdżowe, które oczaruje nie tylko obłędnym smakiem, ale i łatwym przygotowaniem. Zobaczcie, jak zrobić proste ciasto dyniowe. Ten przepis od razu warto zapisać.

Co się dodaje do prostego ciasta dyniowego?

Domowe ciasto dyniowe przygotowane według tego prostego przepisu składa się z kilku łatwo dostępnych produktów. Główną rolę gra dynia, na którą sezon właśnie się rozpoczął. Najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, która nie wymaga obierania. Jej skórka jest cienka, jadalna i bezpieczna dla zdrowia. Pozostałe składniki można z łatwością kupić w wielu sklepach przez cały rok.

Co więc jest potrzebne, aby upiec pełne smaku proste ciasto dyniowe? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie składniki jak:

  • składniki suche – mąka pszenna, drożdże, cukier, sól
  • składniki mokre – purèe z dyni, mleko, masło

Jak zrobić proste ciasto dyniowe?

Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto dyniowe jest prosty. To najłatwiejsza receptura na dyniowy słodki przysmak, którą można znaleźć w internecie. Przygotowanie nie wymaga też skomplikowanych czynności, ale dobrze jest mieć w zapasie trochę więcej czasu. Warto pamiętać, że jest to ciasto drożdżowe, więc trzeba przestrzegać kilku zasad. Składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki, mleko podgrzać, a masło roztopić.

Jak upiec pełne smaku proste ciasto dyniowe? Wystarczy wybrać ten przepis postępować według niego krok po kroku, a wyborny wypiek z dynią w roli głównej uda się za pierwszym razem. Prościutkie ciasto dyniowe można udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami. 

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – połączenie zaczynu z purèe dyniowym i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wyrobienie dyniowego ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 4. krok – przełożenie ciasta dyniowego do formy i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 5. krok – upieczenie ciasta dyniowego w piekarniku

Jakie ciasta można zrobić z dyni?

Przepis na proste ciasto dyniowe warto zapisać, ponieważ wypiek jest pyszny i podbije każde podniebienie. Możecie także sprawdzić inne przepisy na słodkie wypieki, w których dynia gra pierwsze skrzypce. Poniżej znajdziecie inne propozycje na to jesienne ciasto. Każdy przepis jest łatwy i sprawdzony, a ciasta dyniowe wyjdą już za pierwszym razem i uwiodą wyśmienitym smakiem.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g purèe z dyni
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać ciepłe mleko i wsypać po 1 łyżce mąki i cukru. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Do zaczynu drożdżowego wsypać pozostałą mąkę i cukier oraz szczyptę soli. Dodać roztopione masło i purèe z dyni. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do drugiego wyrośnięcia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako przekąskę między posiłkami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej