Z dyni piekę pyszne i proste ciasto. Jest tak dobre, że znika, zanim ostygnie

2025-09-15 15:01

Dynia to królowa jesieni. Sprawdza się jako składnik wielu pysznych potraw i nadaje się na domowe przetwory. Z dyni można też upiec wyborne domowe ciasto drożdżowe, które oczaruje nie tylko obłędnym smakiem, ale i łatwym przygotowaniem. Zobaczcie, jak zrobić proste ciasto dyniowe. Ten przepis od razu warto zapisać.

proste ciasto dyniowe

i

Autor: Shutterstock Zamiast placków czy zupy zrób puszyste ciasto dyniowe. To najlepszy deser na jesienne popołudnie.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

Co się dodaje do prostego ciasta dyniowego?

Domowe ciasto dyniowe przygotowane według tego prostego przepisu składa się z kilku łatwo dostępnych produktów. Główną rolę gra dynia, na którą sezon właśnie się rozpoczął. Najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, która nie wymaga obierania. Jej skórka jest cienka, jadalna i bezpieczna dla zdrowia. Pozostałe składniki można z łatwością kupić w wielu sklepach przez cały rok.

Co więc jest potrzebne, aby upiec pełne smaku proste ciasto dyniowe? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie składniki jak:

  • składniki suche – mąka pszenna, drożdże, cukier, sól
  • składniki mokre – purèe z dyni, mleko, masło

Jak zrobić proste ciasto dyniowe?

Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto dyniowe jest prosty. To najłatwiejsza receptura na dyniowy słodki przysmak, którą można znaleźć w internecie. Przygotowanie nie wymaga też skomplikowanych czynności, ale dobrze jest mieć w zapasie trochę więcej czasu. Warto pamiętać, że jest to ciasto drożdżowe, więc trzeba przestrzegać kilku zasad. Składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki, mleko podgrzać, a masło roztopić.

Jak upiec pełne smaku proste ciasto dyniowe? Wystarczy wybrać ten przepis postępować według niego krok po kroku, a wyborny wypiek z dynią w roli głównej uda się za pierwszym razem. Prościutkie ciasto dyniowe można udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami. 

  • 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
  • 2. krok – połączenie zaczynu z purèe dyniowym i pozostałymi składnikami
  • 3. krok – wyrobienie dyniowego ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
  • 4. krok – przełożenie ciasta dyniowego do formy i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
  • 5. krok – upieczenie ciasta dyniowego w piekarniku

Jakie ciasta można zrobić z dyni?

Przepis na proste ciasto dyniowe warto zapisać, ponieważ wypiek jest pyszny i podbije każde podniebienie. Możecie także sprawdzić inne przepisy na słodkie wypieki, w których dynia gra pierwsze skrzypce. Poniżej znajdziecie inne propozycje na to jesienne ciasto. Każdy przepis jest łatwy i sprawdzony, a ciasta dyniowe wyjdą już za pierwszym razem i uwiodą wyśmienitym smakiem.

SKŁADNIKI

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g purèe z dyni
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać ciepłe mleko i wsypać po 1 łyżce mąki i cukru. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
  • Do zaczynu drożdżowego wsypać pozostałą mąkę i cukier oraz szczyptę soli. Dodać roztopione masło i purèe z dyni. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do drugiego wyrośnięcia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać na śniadanie, na deser lub jako przekąskę między posiłkami.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...