Z dyni piekę pyszne i proste ciasto. Jest tak dobre, że znika, zanim ostygnie
Dynia to królowa jesieni. Sprawdza się jako składnik wielu pysznych potraw i nadaje się na domowe przetwory. Z dyni można też upiec wyborne domowe ciasto drożdżowe, które oczaruje nie tylko obłędnym smakiem, ale i łatwym przygotowaniem. Zobaczcie, jak zrobić proste ciasto dyniowe. Ten przepis od razu warto zapisać.
i
Dieta wegetariańska
Co się dodaje do prostego ciasta dyniowego?
Domowe ciasto dyniowe przygotowane według tego prostego przepisu składa się z kilku łatwo dostępnych produktów. Główną rolę gra dynia, na którą sezon właśnie się rozpoczął. Najlepiej sprawdzi się dynia hokkaido, która nie wymaga obierania. Jej skórka jest cienka, jadalna i bezpieczna dla zdrowia. Pozostałe składniki można z łatwością kupić w wielu sklepach przez cały rok.
Co więc jest potrzebne, aby upiec pełne smaku proste ciasto dyniowe? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej takie składniki jak:
- składniki suche – mąka pszenna, drożdże, cukier, sól
- składniki mokre – purèe z dyni, mleko, masło
Jak zrobić proste ciasto dyniowe?
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasto dyniowe jest prosty. To najłatwiejsza receptura na dyniowy słodki przysmak, którą można znaleźć w internecie. Przygotowanie nie wymaga też skomplikowanych czynności, ale dobrze jest mieć w zapasie trochę więcej czasu. Warto pamiętać, że jest to ciasto drożdżowe, więc trzeba przestrzegać kilku zasad. Składniki wymagające chłodzenia należy wcześniej wyjąć z lodówki, mleko podgrzać, a masło roztopić.
Jak upiec pełne smaku proste ciasto dyniowe? Wystarczy wybrać ten przepis postępować według niego krok po kroku, a wyborny wypiek z dynią w roli głównej uda się za pierwszym razem. Prościutkie ciasto dyniowe można udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami.
- 1. krok – przygotowanie zaczynu drożdżowego
- 2. krok – połączenie zaczynu z purèe dyniowym i pozostałymi składnikami
- 3. krok – wyrobienie dyniowego ciasta drożdżowego i odstawienie go do wyrośnięcia
- 4. krok – przełożenie ciasta dyniowego do formy i odstawienie do drugiego wyrośnięcia
- 5. krok – upieczenie ciasta dyniowego w piekarniku
Jakie ciasta można zrobić z dyni?
Przepis na proste ciasto dyniowe warto zapisać, ponieważ wypiek jest pyszny i podbije każde podniebienie. Możecie także sprawdzić inne przepisy na słodkie wypieki, w których dynia gra pierwsze skrzypce. Poniżej znajdziecie inne propozycje na to jesienne ciasto. Każdy przepis jest łatwy i sprawdzony, a ciasta dyniowe wyjdą już za pierwszym razem i uwiodą wyśmienitym smakiem.
- Superpuszyste ciasto z dyni. Przepis na prosty jesienny deser - promień słońca na pochmurne dni
- Jesienne ciasto dyniowe piekę na dużej blasze. Znika do ostatniego okruszka
- Wyborne ciasto dyniowe w nowej odsłonie. Wystarczy dodać do niego ten składnik
- Zdrowe ciasto dyniowe. Fit przekąska nie tylko dla tych, którzy są na diecie
- Placek drożdżowy z dynią. Przepis wprost z babcinego zeszytu
SKŁADNIKI
- 300 g mąki pszennej
- 150 g purèe z dyni
- 150 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki roztopionego masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przełożyć pokruszone drożdże. Wlać ciepłe mleko i wsypać po 1 łyżce mąki i cukru. Wymieszać, rozcierając składniki łyżką. Odstawić na 10 minut.
- Do zaczynu drożdżowego wsypać pozostałą mąkę i cukier oraz szczyptę soli. Dodać roztopione masło i purèe z dyni. Wymieszać, a następnie wyrobić gładkie ciasto.
- Ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do drugiego wyrośnięcia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 30 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Podawać na śniadanie, na deser lub jako przekąskę między posiłkami.