Wyborne ciasto dyniowe w nowej odsłonie. Wystarczy dodać do niego ten składnik

ciasto dyniowe z czekoladą
Autor: Shutterstock Obłędne ciasto dyniowe z czekoladą sprawdzi się zawsze. To najprostszy przepis pod słońcem.
łatwy
10 min
8

Dieta wegetariańska

W tym roku ciasta z dynią robią oszałamiająca karierę. Są pyszne, smakują każdemu i pasują na wiele rożnych okazji. Sezon na dynię jeszcze trwa, więc warto upiec wyśmienite domowe ciasto z tym warzywem. Właśnie pojawił się nowy przepis na najłatwiejsze na świecie ciasto dyniowe. Zobaczcie, co do niego dodać i jak je zrobić.

Co pasuje do ciasta dyniowego?

Dynia jest pyszna i zdrowa. Ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Może być składnikiem dań wytrawnych, przekąsek, sałatek czy przetworów. To również doskonały dodatek do słodkich wypieków. Ciasto dyniowe upieczone według tego przepisu robi się z prostych i łatwo dostępnych składników. Tym co wyróżnia ten przepisów wśród innych receptur, jest jeden dodatek. Smak ciasta dyniowego podkręca gorzka czekolada. To świetny dodatek, dzięki któremu ciasto z dyni smakuje najlepiej na świecie.

Lista składników niezbędnych do upieczenia tego domowego ciasta nie jest długa. Co jest potrzebne, aby zrobić ten znakomity słodki wypiek na jesienny deser?

  • składniki suche – mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawy, gorzka czekolada
  • składniki mokre – jajka, purée z dyni, olej

Ile dyni na ciasto dyniowe?

W tym przepisie jednym ze składników ciasta jest purée z dyni. Najlepiej przygotować je z pieczonej dyni. Kawałki należy ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Ostudzoną dynię trzeba jeszcze zmiksować na gładko i purée jest gotowe. Do ciasta dodaje się 280 g tego składnika. Dzięki niemu wypiek ma świetny smak, wyborny aromat i piękny kolor.

Jak zrobić ciasto dyniowe z czekoladą?

Kiedy tylko zaczyna się sezon na dynię, w internecie pojawia się mnóstwo przepisów na pyszne słodkie wypieki z tym warzywem w roli głównej. W tym roku warto postawić na najłatwiejsze ciasto dyniowe wzbogacone startą czekoladą. Przepis na ten dyniowy smakołyk jest prosty, a przygotowanie jest bardzo szybkie.

Jak więc upiec domowe ciasto dyniowe z dodatkiem gorzkiej czekolady? Przygotowanie zajmuje około 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik.

  • 1. krok – wymieszanie składników suchych
  • 2. krok – połączenie składników mokrych
  • 3. krok – wymieszanie składników suchych z mokrymi i gorzką czekoladą
  • 4. krok – przelanie ciasta dyniowego do formy
  • 5. krok – upieczenie ciasta z dyni z gorzką czekoladą w piekarniku

SKŁADNIKI

  • 280 g purée z dyni
  • 250 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 150 ml oleju
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 zmielone goździki
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski przesypać mąkę pszenną. Wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i szczyptę soli. Wymieszać.
  • Jajka wbić do miseczki i wlać olej. Dodać purée z dyni i wymieszać do połączenia składników.
  • Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
  • Dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej