Wyborne ciasto dyniowe w nowej odsłonie. Wystarczy dodać do niego ten składnik
Dieta wegetariańska
W tym roku ciasta z dynią robią oszałamiająca karierę. Są pyszne, smakują każdemu i pasują na wiele rożnych okazji. Sezon na dynię jeszcze trwa, więc warto upiec wyśmienite domowe ciasto z tym warzywem. Właśnie pojawił się nowy przepis na najłatwiejsze na świecie ciasto dyniowe. Zobaczcie, co do niego dodać i jak je zrobić.
Co pasuje do ciasta dyniowego?
Dynia jest pyszna i zdrowa. Ma wszechstronne zastosowanie w przepisach kulinarnych. Może być składnikiem dań wytrawnych, przekąsek, sałatek czy przetworów. To również doskonały dodatek do słodkich wypieków. Ciasto dyniowe upieczone według tego przepisu robi się z prostych i łatwo dostępnych składników. Tym co wyróżnia ten przepisów wśród innych receptur, jest jeden dodatek. Smak ciasta dyniowego podkręca gorzka czekolada. To świetny dodatek, dzięki któremu ciasto z dyni smakuje najlepiej na świecie.
Lista składników niezbędnych do upieczenia tego domowego ciasta nie jest długa. Co jest potrzebne, aby zrobić ten znakomity słodki wypiek na jesienny deser?
- składniki suche – mąka pszenna, cukier, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawy, gorzka czekolada
- składniki mokre – jajka, purée z dyni, olej
Ile dyni na ciasto dyniowe?
W tym przepisie jednym ze składników ciasta jest purée z dyni. Najlepiej przygotować je z pieczonej dyni. Kawałki należy ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut. Ostudzoną dynię trzeba jeszcze zmiksować na gładko i purée jest gotowe. Do ciasta dodaje się 280 g tego składnika. Dzięki niemu wypiek ma świetny smak, wyborny aromat i piękny kolor.
Jak zrobić ciasto dyniowe z czekoladą?
Kiedy tylko zaczyna się sezon na dynię, w internecie pojawia się mnóstwo przepisów na pyszne słodkie wypieki z tym warzywem w roli głównej. W tym roku warto postawić na najłatwiejsze ciasto dyniowe wzbogacone startą czekoladą. Przepis na ten dyniowy smakołyk jest prosty, a przygotowanie jest bardzo szybkie.
Jak więc upiec domowe ciasto dyniowe z dodatkiem gorzkiej czekolady? Przygotowanie zajmuje około 10 minut, a resztę pracy wykona piekarnik.
- 1. krok – wymieszanie składników suchych
- 2. krok – połączenie składników mokrych
- 3. krok – wymieszanie składników suchych z mokrymi i gorzką czekoladą
- 4. krok – przelanie ciasta dyniowego do formy
- 5. krok – upieczenie ciasta z dyni z gorzką czekoladą w piekarniku
SKŁADNIKI
- 280 g purée z dyni
- 250 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 150 ml oleju
- 100 g gorzkiej czekolady
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 2 zmielone goździki
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do miski przesypać mąkę pszenną. Wsypać cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, imbir, goździki i szczyptę soli. Wymieszać.
- Jajka wbić do miseczki i wlać olej. Dodać purée z dyni i wymieszać do połączenia składników.
- Do suchych składników dodać mokre i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolite ciasto.
- Dodać drobno posiekaną gorzką czekoladę i wymieszać.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 40 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć z piekarnika, a następnie z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
- Podawać na deser na różne okazje.