Placek drożdżowy z dynią. Przepis wprost z babcinego zeszytu

Placek drożdżowy z dynią. Przepis wprost z babcinego zeszytu
Autor: Shutterstock Dyniowy placek drożdżowy to idealne ciasto na co dzień i od święta
łatwy
35 min
4

Placek drożdżowy z dynią smakuje doskonale z kawą, herbatą, mlekiem lub kakao czy gorącą czekoladą. Po prostu uniwersalny wypiek na jesienny podwieczorek. Doskonały smak i piękny kolor rozjaśnią przegnają każdą jesienną chandrę.

Zalety placka drożdżowego z dynią

Placek drożdżowy z dynią to:

  • Bogactwo składników odżywczych – dynia dostarcza witamin, takich jak A, C i E, oraz minerałów, m.in. potasu i magnezu.
  • Sezonowy smak – idealny jesienią, kiedy dynia jest w pełni sezonu, co podkreśla aromatyczny i delikatnie słodki smak ciasta.
  • Lekkość i puszystość – drożdżowe ciasto wyrasta i ma puszystą konsystencję, a dynia dodaje mu wilgotności.
  • Naturalna słodycz – dynia naturalnie dosładza placek, dzięki czemu można ograniczyć ilość cukru.
  • Uniwersalność – świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej, jako przekąska lub deser.

To idealne połączenie smaku i zdrowia!

SKŁADNIKI

  • 75 dag mąki (4 niepełne szklanki)
  • 50 dag obranej dyni
  • 25 dag (szklanka) cukru
  • niepełna szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 5 łyżek oleju lub 13 dag masła
  • cukier wanilinowy
  • 10 dag drożdży
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mleko podgrzać lekko w rondelku lub mikrofalówce. Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego)  mleka. Pozostawić do wyrośnięcia.
  • Mąkę przesiać, dodać sól, resztę ciepłego mleka, jajka, olej lub rozpuszczone masło, cukier wanilinowy i startą dynię. Dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto - ręcznie lub za pomocą miksera z końcówkami hakowymi. Gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk lub końcówek miksera, odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.
  • Ciasto odgazować, wyłożyć je na posmarowaną tłuszczem blachę i odstawić na 15-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170-180ºC. Gotowe ciasto można polukrować.
Sekret idealnego ciasta drożdżowego
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej